Plante

Anasonul - o planta medicinala

DESCRIERE, GENERALITATI

Anasonul este o plantă medicinală, care aparține familiei Apiaceae, fiind utilizată des. Anasonul este o plantă care crește anual fiind o plantă aromată, erbacee, poate să ajungă până la o înălțime de 60 - 80 cm. Înflorește din iunie până în septembrie. Planta este originară din regiunile mediteraneene, la noi crește numai cultivată, și este cunoscută sub denumirea de – bădean.  

Macesele - sursa importanta de vitamina c

DESCRIERE, GENERALITATI

Macesul este un arbust lemnos ce poate ajunge la o înălțime de 2-3 m, cu multe tulpini alungite, ramificate, curbate în afară, grupate în tufă; pe ele se găsesc mulți muguri mici și roșii; pe toate ramurile se găsesc mulți ghimpi cu baza lată și vârful curbat în jos, în formă de seceră; cel mai adesea măceșul este spinos. În popor se mai numește: cacadâr; calcadariu; ciucuri de mărăcine; cocasder; laba matei; măceș; mărăcine; mărăcinele cioarei; mărăcinele coțofenei; măsies; răsura; rug; rug sălbatic; rugul vacii; ruja; scoabe; scochin; scoruș nemțesc;  trandafir; trandafir câinesc; trandafir de câmp; trandafir de pădure; trandafir sălbatic; tufa de rug;  etc. Măceșul crește pe orice tip de teren, este viguros, și este plin de spini ca și ruda sa trandafirul.

Floarea pasiunii - floarea calmului si a relaxarii

DESCRIERE, GENERALITATI

Floarea pasiunii este o plantă de seră, care solicită temperaturi de 18-20 de grade, și foarte multă lumină, pentru creștere și înflorire.

Florea pasiunii, se mai numește și Passiflora, este folosită pe post de plantă decorativă care poate ajunge pana la 5-6 m lungime, este o plantă cățărătoare, cu flori mari, parfumate coloritul lor variază între alb, roșu și purpuriu, are fructe de culoare portocalie, comestibile și aromate, cu aspect neted, cu pulpă galbenă, gelatinoasă și bogate în vitamina C este recunoscută de medicii naturopați, pentru calitățile sale în îmbunătățirea problemelor care rezultă de la STRES.

Ceapa - considerata un antibiotic natural

GENERALITATI

Ceapa este una dintre cele mai vechi plante din lume, cultivată ca plantă medicinală, condiment și ca legumă. Calitățile culinare ale cepei sunt cunoscute, pentru ca noi toți o folosim zilnic, ea este folosită și în tratamente naturiste, fiind un remediu la îndemâna tuturor. Ea se folosește atât intern sub formă de suc sau sirop, cât și extern sub formă de comprese sau împachetări.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Ceapa conține uleiuri eterice foarte mirositoare, este bogată în fibre, potasiu, fier, vitaminele A, B, C,  mai conține crom un mineral care asigură sensibilitate adecvata la insulină, hormonul secretat de pancreas, scăzând șansele de apariție a diabetului, datorită conținutului mare de sulf ceapa calmează durerile și stimulează metabolismul.

Brusturele - o planta detoxifianta

DESCRIERE, GENERALITATI

Brusturele -Arctium lappa-, se mai cunoaște și ca: broscălan, brustur, este o plantă care crește pe maluri de râuri și pârăie, în sanțuri și liziere. Brusturele crește mult mai mare decât potbalul galben, din a cărei familie face parte. Frunzele de brusture sunt mari, sunt ușor dințate și sunt acoperite pe partea inferioară de un puf gri. Florile, în nuanțe de mov violet, au forma unor coșulețe si sunt dispuse des pe porțiunea superioara a tulpinii.

Urzica - o planta foarte bogata in fier

DESCRIERE, GENERALITATI

Urzica este o plantă cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru efectele ei benefice și stimulatoare. Pentru că nu sunt pretențioase, urzicile cresc peste tot, fără să fie semănate de cineva. Le poți vedea de primăvara devreme până toamna, târziu, pe lângă garduri, pe marginea drumurilor și a apelor, în grădini, livezi, pe dealuri. Urzicile le putem folosi ca și aliment, dar și ca un bun medicament, și ne ajută la detoxifierea și la înviorarea organismului. 

Papadia - un foarte bun tonic amar

DESCRIERE, GENERALITATI

Papadia - Taraxacum officinale - este o plantă erbacee cu frunze lungi din familia Compozitelor, crestate și cu flori galbene grupate în capitule. Înflorește din aprilie-mai pe toate pășunile, lizierele, câmpiile și orice suprafață cu iarbă un covor floral galben. Planta evită locurile foarte umede. Mai este numită și buha, cicoare, lăptuca, lilicea, papalungă, pilug, turci, curu-gainii, floarea-broaștei, floarea-găinii, floarea-mălaiului, floarea-sorului, floarea-turcului, flori-galbene, galbinele-grase, gușa-găinii, ouăle-găinilor, papa-găinii, părăsita-găinilor sau pui-de-gâscă.

Hibiscus - un trandafir medicinal

DESCRIERE, GENERALITATI

Trandafirul Chinezesc  - Hibiscus rosa sinensis -, originar din Asia tropicală, este o plantă DECORATIVĂ, care poate crește în ghiveci, decorând diverse interioare bine luminate, dar se dezvoltă frumos și în gradină în locuri luminoase, dar nu expus tot timpul la soare.

În grădină, poate fi crescut sub formă de tufe - lăstarii laterali sunt lăsați să se dezvolte, și sunt scurtați periodic cei din vârf, sau poate fi crescut ca și un copăcel ornamental, pentru asta, se tund lăstarii laterali de la baza plantei, astfel se formează trunchiul, și sunt lăsați să crească lăstarii mai sus formând astfel coroana, care se fasonează periodic pentru o formă frumoasă.

Pasarea Flamingo - o floare delicata

DESCRIERE, GENERALITATI

Pasarea Flamingo -ANTHURIUM- denumirea populară pasărea flamingo, limbă de foc, face parte din familia Araceae, este o plantă tropicală, originară din America de Sud.

Este o plantă DECORATIVĂ, epifită, crește și se dezvoltă sub formă de tufă, de circa 80-100 cm înălțime, crește și în apartament și înflorește tot timpul anului dacă are îngrijirea necesară.

Frunzele sunt persistente, lucioase, de un verde crud, cordiforme sau rotunde, rigide cu pețioluri lungi.        

Stirul - o planta bogata in vitamine si minerale

DESRIERE, GENERALITATI

Stirul comun - Amaranthus retroflexus - face parte, din familia Amaranthus care cuprinde și alte specii de știr, aproape toate comestibile constituind - se într-o sursă bogată de proteine, vitamine, acizi grași polinesaturați dar și de pigmenți naturali.

Stirul este o plantă valoroasă, extrem de rezistentă și productivă, dar care din păcate este supusă unor prejudecăți alimentare.

Pirul - diuretic si revitalizant

DESCRIERE, GENERALITATI

PirulAGROPYRON REPENS -se mai numește popular  chirău, grâul-mâței, ragalie, este o plantă ierboasă târâtoare, ramificată, netedă, este gălbuie-verde, ajunge la lungimi de câțiva metrii, cu frunzulițele, muguri și rădăcinile ca și niște mustăți, tulpinile aeriene sunt netede, verde - cenușiu, subțiri, frunzele sunt înguste, înconjoară tulpina, florile sunt așezate în spice, invadează culturile în special cele de grâu, din familia căruia face parte.

Alacosia Macrorrhiza - impunatoare si eleganta

DESCRIERE, GENERALITATI

Urechea elefantului - ALOCASIA MACRORRHIZA - este o plantă erbacee, perenă cu originii exotice, face parte din familia Araceae trăiește în regiuni tropicale dar se pretează și la condiții de interior.

Este o plantă decorativă apreciată pentru finețea și eleganța frunzelor mari, în formă de inimă, de culoare verde crud, lucioase cu marginile ondulate și cu nervuri evidente.

Hamamelis - previne si trateaza celulita

DESCRIERE, GENERALITATI

Hamamelis - alunul vrăjitoarelor sau cafeaua diavolului, HAMAMELIS face parte din categoria arborilor de foioase, este un arbust ce crește în America de Nord și Canada, și în anumite zone din Europa și Asia.

Hamamelisul este un arbore care atinge o înălțime ce nu depășește 8 m, seamănă cu alunul, iar fructele sunt aproape identice cu alunele.

Gogosarul - trateaza mahmureala

DESCRIERE

Gogoșarul este o specie de ardei gras, cu fructe mari și cărnoase, foarte folosit în bucătăria românească și nu numai.

PRINCIPII ACTIVE

Gogoșarii sunt o sursă excelenta de vitamina C, necesară pentru sănătatea pielii, ligamentelor și oaselor, sunt bogați în vitamina B6, care are efecte diuretice, în magneziu - combate anxietatea, vitamina A care ajută vederea, în special pe timpul nopții, vitamina E care previne îmbătrânirea.

Spicul auriu - un arbust de apartament

DESCRIERE, GENERALITATI

Spicul auriuPACHYSTACHYS LUTEA - popular lumânărica galbenă este o plantă perenă care face parte din familia Acanthaceae, originară din America de Sud din regiunile tropicale.

Este un arbust de dimensiuni mici foarte puțin ramificat, cu frunzele sunt lungi, ovale, lucioase, lanceolate cu nervuri vizibile, culoarea verde închis, intensă.