Plante

Mesteacanul - curata organismul

DESCRIERE, GENERALITATI

Mesteacanul este un copac înrudit cu fagul și stejarul, coaja de culoare albă, este bogată în rășini și are un pigment care dă numele diverselor soiuri de mesteacăn: roșu, alb, negru și galben argintiu.

Mugurii apar primăvara devreme și cresc până la începutul verii. Lemnul tuturor speciilor de mesteacăn este fin, cu textura mătăsoasă.

Frunzele diferă de la un soi la altul, acestea sunt așezate alternativ, sunt dințate, și se culeg primăvara în scopuri terapeutice. 

Murea - sursa bogata de vitamina k

DESCRIERE, GENERALITATI

Murul, sau rug de munte este un arbust din familia rozaceelor, cu tulpina dreaptă sau arcuită, deseori târâtoare ajunge pana la 3 m înălțime, cu tepi ascuțiți și puternici, cu frunze ovale și dințate pe margini, de culoare verde închis pe fața superioară și mai deschis pe cea inferioara, florile sunt albe sau roze și se deschid în lunile iunie august. 

Dulci, parfumate și savuroase, murele ne cuceresc prin aroma lor intensă, prin gustul lor dulce - acrișor, prin aspectul lor, ele ne dau semnalul ca toamna este aproape. Consumate proaspete, congelate, sub formă de gem, compot, incorporate în creme de față sau în săpunuri lichide, ele au acțiune benefică asupra întregului organism.

Lobelia - tutunul indian

DESCRIERE, GENERALITATI

Lobelia este o plantă anuală și perenă, rustică cu tufe compacte, cu o talie mica de 10 -25 cm, foarte apreciată mai ales pentru abundentă de flori. Lobelia este o plantă cățărătoare care prezintă o tulpină subțire, ramificată, care poate fi cultivată pentru decorarea spatiilor verzi, a teraselor, a jardinierelor și a balcoanelor, este o plantă, care iubește lumina și soarele.

Zmeura - reduce aciditatea din stomac

Zmeurul - Rubus idaeus - face parte din familia Rosaceae, zmeurul este un semiarbust înalt de 1-2 m, preferă spațiile semiumbrite pe lângă garduri, sau pereți, se dezvoltă în orice fel de sol, dar în zilele caniculare este necesar să fie udat pentru ai asigura un climat umed. Nu se dezvoltă în locurile unde băltește apa, dar nici acolo unde terenul este foarte uscat.

DESCRIERE

Zmeurul este un arbust tufos, cu tulpini drepte, arcuite spre vârf, cu ghimpi drepți, frunzele sunt dințate pe margini, verzi, albicioase pe cea inferioară.

Mimosa Pudica - o planta interactiva

DESCRIERE, GENERALITATI

Mimosa Pudica - mimoza - este o plantă tropicală, originară din regiunile tropicale ale Americii, face parte din familia Fabaceae.

Crește și se dezvoltă sub formă de tufă care poate ajunge la un metru și jumătate înălțime, și până la un metru lățime, prefera lumina, căldura, umiditatea constantă, se poate crește în casă sau în gradină, este tot timpul anului verde și înflorește o dată pe an, florile sunt sferice, cu un diametru de 6-8mm, au nuanțe deschise de roz-movuliu.

Fenicul - ajuta la eliminarea toxinelor din organism

DESCRIERE, GENERALITATI

Feniculul - Foeniculum vulgare - este o specie erbacee, perenă, ierboasă, robustă o rădăcină pivotantă, poate ajunge la înălțimi de 1,5 - 2m, are una sau mai multe tulpini erecte, goale pe dinăuntru, ce pornesc de la bază, au formă cilindrică, striată, foarte ramificată începând de la bază.

Popular se cunoaște ca: anason, anason dulce, anason mare, anason nemțesc, chimen dulce, fenicel, finic, hanos, hanus, mărar bulgăresc, marariu de casă, molura, moluză, secară de gradină, secarea, etc. Feniculul este originar din sudul Europei unde creste spontan și astăzi. La noi se găsește cultivat, mai ales în câmpiile din sudul tarii.

Crinul Pacii - o floare eleganta

DESCRIERE, GENERALITATI

Crinul Păcii -SPATHIPHYLLUM- denumirea populara spatifilum, crinul păcii, floarea păcii este o floare cu aspect de tufă, originară din America Centrală și de Sud, Venezuela, Ecuador, face parte din familia Araceae, este foarte cunoscută și populară printre iubitorii de flori datorită frunzișului ei permanent verde și datorită delicateței și gingășiei florilor.

Crinul păcii începe să înflorească spre sfârșitul primăverii, până toamna târziu, planta este împodobită cu flori albe parfumate, dacă planta are condiții favorabile privind căldura, umiditatea și lumina, înflorirea poate dura și pe durata perioadei reci.

Varza - prelungeste tineretea

Varza se cultivă atât ca sursă de hrană dar și pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Cele mai cunoscute tipuri de varza sunt - varza albă,- varza roșie, - varza creață,- varza de Bruxelle.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Varza  este una dintre cele mai cunoscute și folosite legume din lume, ea poate fi folosită ca remediu naturist anticancerigen. Bogată în vitamine : A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, calciu, cupru, zinc, fier varza are, ea este recomandată în orice sezon.

Lemn Dulce - radacina bogata in hormoni estrogeni

DESCRIERE, GENERALTIATI

Lemnul-dulce - Glycyrrhiza glabra - este o plantă care iubește soarele și lumina, crește în albiile secate ale râurilor și în luncile neîmpădurite, în popor i se mai spune și răculeț, dulcișor sau iarba dulce datorită gustului rădăcini sale.

Are frunzele închise la culoare, florile sunt mici și albe și o rădăcină foarte puternică. De la Lemnul dulce folosim doar rădăcina, ea având foarte multe substanțe zaharoase, și este mult mai dulce decât zaharul - de unde și denumirea de lemn dulce -, recoltarea se face primăvara și toamna.

Guzmania - o epifita spectaculoasa

Guzmania face parte din familia Bromeliacee și este originară în regiunile tropicale-ecuatoriale ale America, în habitatul ei natural, în pădurile subtropicale, trăiește și se dezvoltă ca plantă epifită pe ramurile copacilor.

DESCRIERE

Epitifele sunt plante care folosesc ca și suport de creștere și dezvoltare copacii sau alta vegetație, fără a fi parazite, fără a se hrăni sau a le produce gazdelor vreun rău.

Vanata - are un continut ridicat de fibre

DESCRIERE

Vanata, pătlăgea vânată - Solanum melongena - este o plantă care a aparut în India de sud, este cultivată anual, are o înălțime de 0,4-1,5 m, spinoasă, cu frunze mari, lobate, floarea este alba spre liliachiu, fructul este cărnos și conține numeroase semințe mici și moi.

PRINCIPII ACTIVE

Pe lângă faptul ca sunt deosebit de gustoase, vinetele sunt un izvor de vitamine și minerale pentru organismul nostru.

Clopotelul de Fildes - un clopotel exotic si parfumat

Clopotelul de fildes ALPINIA ZERUMBET - denumirea populara clopoțelul de fildeș, fluturașul de ghimbir este o plantă perenă, erbacee, face parte din familia Zingiberaceae, și este originară din Estul Asiei.

DESCRIERE

Este o plantă DECORATIVĂ, care crește sub formă de tufă, cu frunze lucioase, erecte de 25-50 cm, mari, liniare, având nuanța verde - închis.

Ciresul - ciresele au renumele de fructe ale tineretii

GENERALITATI, DESCRIERE

Cireșul este o specie de pom fructifer originară din zona cuprinsă între Marea Neagra și Marea Caspică de unde s-a răspândit în Europa și Asia. La noi, cireșii sunt cultivați în toate regiunile țării, la câmpie, deal și în zona de munte, până la altitudinea de 1.000 m.

Existența cireșului în țara noastră este atestată documentar de pe vremea lui Mircea cel Bătrân, astăzi sunt cunoscute localitățile Cireșu, Cireșoaia, Cireșeni, Valea Cireșului, pentru culturile de cireși, localități care poartă numele speciei.

Cioc de Papagal - un arbust cu cioc

Cioc de Papagal - CLIANTHUS PUNICEUS - denumirea populară cioc de papagal este un arbust, peren, de origine tropicală.

DESCRIERE

Este o plantă DECORATIVĂ, leguminoasă, în habitatul natural constituie hrana pentru rozătoare și păsări, poate să atingă înălțimi de 3-4 metri, este un arbust cățărător sau semicățărător cu tulpini groase și sinuoase.

Pasarea Paradisului - o floare macara

Pasărea Paradisului - STRELITZIA REGINAE - denumirea populara este pasărea paradisului, strelitia, floarea macara, este o plantă exotică originară din Africa de Sud.  

DESCRIERE

Este una din cele mai cunoscute plante DECORATIVE, prin forma unică a florilor, care seamănă cu capul - păsării paradisului -, datorită nuanțelor vii de albastru și portocaliu, aparține familiei Musaceae fiind, rudă cu bananierul.