Plante

Caprifoiul - parfum si sanatate

Caprifoiul  - LONICERA JAPONICA - popular se mai numește MÂNA MAICII DOMNULUI, este un arbust cățărător, face parte din familia Caprifoliaceae, este cea mai întâlnită varietate, crește spontan, sau este cultivat.

DESCRIERE

Este o plantă cățărătoare sau târâtoare care poate ajunge și la 5 metri înălțime, este o liană, rezistentă atât la ger cât și la secetă, nepretențioasă la sol, fiind cultivată ca specie decorativa prin frunze dar mai ales prin flori care au o mireasmă îmbătatoare mai ales noaptea, îmbracă balcoane, ziduri, diverse construcții, se poate planta și în ghivece sau jardiniere.

Kumquat - cu fructe dulci acrisoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Kumquat este un arbore peren, exotic, de dimensiuni mici utilizat în scop practic și decorativ, este des întâlnit în China, Japonia în unele zone din America, Italia și în Grecia. Bogat in vitamina C, este benefic în prevenirea bolilor neuro - degenerative, diabet, artrita și ajută la absorbția fierului în organism.

Hameiul - remediu naturist în combaterea insomniei cronice

Hameiul - Humulus lupulus - este o plantă perenă, cățărătoare ca o liană, cu tulpină groasă aspră, care poate să ajungă la 3-5 metri.

Ginsengul - alunga batranetea

DESCRIERE, GENERALITATI

Ginseng - PANAX GINSENG - ginseng corean și ginseng chinezesc, este o plantă perenă care face parte din familia Araliaceelor, crește în flora spontană dar este cultivat în Japonia, Vietnam, Canada, S.U.A.

Ginsengul crește și se dezvoltă încet în munții din nord-estul Chinei și Coreei are frunzele lungi pețiolate, ascuțite la vârf, înflorește după cel puțin patru ani de la plantare.

Piatra Vie - o planta pietrificata

DESCRIERE, GENERALITATI

Piatra vie - LITHOPS - face parte din familia Aizoaceae originară din Africa de Sud și Namibia, se numește piatra vie pentru ca poate să înșele foarte ușor oamenii și animalele prin aspectul sau pietrificat. Se poate crește în ghiveci, este foarte bun pământul pentru cactuși, dar și pământul amestecat cu nisip pentru o drenare mai ușoară.

Teiul - mireasma florilor de tei ne aduce pacea în suflet

DESCRIERE, GENERALITATI

Teiul creste în toate zonele țării, îl găsim de la câmpie până în zonele montane. Teiul este un arbore cu flori, în număr de 2-10 pe ram, sunt alb - gălbui, plăcut mirositoare, cu o mireasmă care te îmbată - sunt folosite în prepararea INFUZIILOR, având o acțiune ușor deprimantă asupra sistemului nervos central.

Piperul - cel mai cunoscut condiment

DESCRIERE, GENERALITATI

Fructul plantei de piper este piperul, planta este o viță lemnoasă, cățărătoare, care este veșnic verde, care poate atinge 10 m în înălțime în zonele tropicale și 4 metri daca este cultivata.

În primii 3-4 ani, piperul apare ca și o grupare de flori mici albe, apoi începe să se dezvolte în fructele cunoscute sub numele de boabe de piper. Planta de piper rodește timp de 20 de ani începând cu cel de-al 8 an de viață, iar fructele au culoare verde sau roșie, în funcție de cit de coapte sunt.

Ghimbirul - ajuta digestia

Ghimbirul - Zingiber officinale -, popular și ghimber sau gingiber, este o plantă erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat în uleiuri eterice. Este o specie perena care are nevoie de o temperatură ridicată și umiditate permanentă pentru a se dezvolta.

DESCRIERE

Rizomul de ghimbir are o formă neregulată, contorsionată, noduroasă, este lung de 5-6 cm. Ghimbirul e deosebit de apreciat în bucătăriile orientale.

Floarea de Piatra - o varietate de culori

GENERALTATI

Floarea de Piatra - PORTULACA GRANDIFLORA - este o floare originara din America, foarte rezistentă care supraviețuiește în condiții de mediu și sol dificile, este de statură mică, 10-15 cm, înflorește începând din luna iunie și până toamna târziu în octombrie, se prezintă sub forma unui covor multicolor care ne încântă cu o bogăție de culori vii, strălucitoare: mov, alb, roz, galben, portocaliu, roșu violet.

DESCRIERE

Florile pot fi simple sau cu mai multe rânduri de petale, se închid seara, iar dimineața se deschid la ivirea primelor raze de soare.

Gentiana - elimina toxinele din organism

GENERALITATI

Gentiana este o plantă medicinală, erbacee, perenă, care crește la noi în zona alpină, pe stânci și în pășuni. După culoarea florilor, se disting doua specii: cea galbenăGențiana lutea - și cea vânată-albastrăGențiana cruciata -. Recoltarea sa din flora spontană este interzisă, în scopuri medicinale este cultivată și comercializată în magazinele naturiste specializate.

Paraluta - stimuleaza metabolismul

GENERALITATI

Paralute - BELLIS PERENNIS - popular se mai numesc banutei, năsturei, bumbișori, margarete pitice. Este o plantă ierboasă, perenă face parte din familia Asteraceelor, o întâlnim în flora spontană, prin fânețe, lunci însorite, este de înălțime medie, înflorește primăvara devreme, până toamna, în alb cu nuanțe de roz, roșiatice, galbene, multicolore dar se poate cultiva în ghivece și grădini ca plantă ornamentală.

Arborele de Cacao - un arbore care infloreste permanent

GENERALITATI

Arborele de Cacao - THEOBROMA CACAO - face parte din familia Malvaceae și cuprinde 20 de specii de arbuști ce ating înălțimea de 4-5 m, au frunzele verzi tot timpul anului și cresc în pădurile tropicale din America latina. Este un arbore care înflorește permanent, dar din producția foarte mare de flori rezultă doar câteva zeci de fructe, deoarece majoritatea florilor sunt sterile.

Splinuta - cu efect calmat in tulburarile psihice

DESCRIERE, GENERALITATI

Splinuța este numită în popor și floare-boierească, floare-buiacă, varga - de - aur, smeoaică, crește la marginea pădurilor, în șanțuri cu apă, pe povârnișuri și locuri defrișate de pădure.

Tulpina este stufoasă și presărată cu lujeri cu flori galben-aurii, ajunge la o înălțime de 80 de centimetrii. Se recoltează lujerul, în timpul înfloririi preferabil de la plante care încă nu au înflorit, din luna iulie pana în octombrie. Se usucă în locuri uscate la umbra la temperaturi sub 40 grade.

Secara - trateaza constipatia

Secara este o cereală, foarte asemănătoare cu grâul, dar este puțin mai lungă și mai elastică, culoarea secarei poate sa fie maroniu - gălbui și verde - cenușiu. O găsim de cumpărat ca și spice, boabe, faină sau fulgi. Este considerată mai mult un furaj decât o plantă alimentară.

Musetelul - este considerat un leac universal

GENERALITATI

Musetelul în limbajul popular se mai numește: mamorită, mărariul – câinelui, matricea, moruna, mușețel-de-câmp, roman, romaniță, romască. Îl găsim pe ogoare, soluri argiloase, luminișuri, câmpuri de porumb, de trifoi, de cartofi și câmpuri de sfeclă. Din cauza folosirii excesive a substanțelor și îngrășămintelor chimice, mușețelul se găsește tot mai rar. Mușețelul se recoltează din luna mai până în august, are un miros plăcut și aromat.