Plante

Dragaica sau Sanzienele - curata sangele

DESCRIERE, GENERALITATI

Drăgaica numită și floarea lui Sf. ION, închegătoare, sânziene, sânziene - galbene, peteala reginei, smântânică, preferă  înălțimile, se ține drept ajungând la o înălțime de 30-60 de centimetri și are flori galben-aurii cu mireasmă puternică de miere.

Sanzienele numite și dragaica, au florile delicate de culoare alb - gălbuie și se întâlnesc foarte des pe povârnișuri și margini de drum, mai mult culcate la sol decât în picioare în timpul înfloririi. Toate florile amintite sunt aproape identice în puterea lor lecuitoare și se utilizează în același mod.

Salvia - este folosita pentru proprietatiile terapeutice

DESCRIERE, GENERALITATI

Salvia în popor, se mai numește - salvie de gradină, jales de gradină, salvie, salet, salvir, serlai. Este cunoscută ca și o plantă din familia Labiatelor, provine din Europa de sud și se cultivă în grădini.

Planta atinge o înălțime de până la un metru, florile sunt mari grupate în spic de culoare violet - albăstruie, înflorește din luna mai până în luna iunie.

Nucul - este considerat regele pomilor

GENERALITATI

Nucul este numit popular și nucar sau nuc costelativ, se cultivă în primul rând pentru fructele sale care se consumă verzi dar mai ales coapte.

Nucul este considerat REGELE POMILOR, pentru că prefera zonele înalte din livezi. Datorită cantității mari de IOD pe care o degaja frunzele, nu este indicată relaxarea și odihna la umbra lui, iar plantele nu trăiesc în zona umbrită de nuc. Deși crește lent și intră târziu pe rod, comparativ cu alte specii de pomi, nucul este foarte longeviv trăind, in medie, 80-100 de ani, după 15 ani dă producții mari.

Morcovul - este un bun tonic al sângelui

Morcovul care mai este numit și - GINSENGUL SĂRACULUI - datorită conținutului de fitochimicale, substanțe naturale care sunt benefice sănătății.

BENEFICIILE CONSUMULUI DE MORCOV        

Este recomandat pentru consum copiilor deoarece ajută la o creștere și dezvoltare armonioasă, ajutând la dezvoltarea vederii în perioada de creștere, este considerat un tonic al sângelui, antiinflamator este recomandat și împotriva arsurilor, furunculelor, urinarilor dese, iar diabeticii pot să consume morcovi, deoarece zaharul pe care îl conține nu este nociv pentru organismul lor.

Pepenele verde - adevărat izvor de energie

DESCRIERE, GENERALITATI

Pepenele verde - lubeniță, harbuz - este o plantă legumicolă anuală, agățătoare și târâtoare, cu frunze cu cinci lobi profunzi, florile sunt mari, galbene, cu perioada de vegetație de 90-130 de zile, are rădăcini foarte bine dezvoltate, este o plantă rezistentă la secetă.

Fructul este o baca de forma sferică, cu coajă verde de diferite nuanțe și miezul roșu, cărnos și zemos, cu gust dulce și răcoritor bogat în apă și săruri. Semințele, sunt de culoare neagră, maro sau alba și sunt bogate în vitamina E.

Litchi - inlatura oboseala

Litchi - Litchi chinensis - își are originea în sudul Chinei, în prezent este cultivat în multe zone tropicale și subtropicale. Este un arbore cu viață lungă, înălțime de pana la 10-15 m, care are frunze, flori și fructe pe ramurile terminale.

PRINCIPII ACTIVE

Fructele conțin - săruri minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, mangan, iod, zinc, natriu,  vitamine C, E, B2, B5, proteine, fibre, carbohidrați, grăsimi, zaharuri.

Ienuparul - remediu natural in caz de anemie

GENERALITATI

Ienupar -  Juniperus Communis -, este cunoscut ca  brădișor, ceten, cetenă, finior, ineper, jireapan, jneap, sinap, turtel. Ienuparul face parte din familia coniferelor, este un arbust cu frunze ascuțite, care rămâne, mereu, verde și viu, chiar și iarna când afara este frigul cel mai crâncen. În țara noastră, ienupărul crește mai ales în zona submontană și montană, în locuri deschise și însorite, îl găsim la marginea pădurilor de pin, de fag, ori chiar prin desișuri alături de tufe de păducel sau măceș.

Maracuia - fructul pasiunii

Maracuia, este cunoscut și sub denumirea de fructul pasiunii, este fructul unei liane originare din America de Sud și este cultivat în tarile tropicale, în prezent fiind cunoscute peste 300 de specii.

DESCRIERE

Fructul pasiunii este un fruct mic, rotund, cu coaja groasă, gust acrișor, răcoritor, aromatic iar culoarea diferă în funcție de specie, galben, portocaliu sau violet.

Cucuta - un sedativ urat mirositor

GENERALITATI

Cucuta - CONIUM MACULATUM - dudau, dudac, barba-calugarului, bucinis, dudunis, buznic este o plantă ierboasă bienală, pe care o întâlnim în toate regiunile tarii. Crește în locuri părăsite, în gunoiști, la marginea drumurilor sau a pădurilor.

Conopida - previne anemia

Conopida este o legumă din familia Cruciferelor, se înrudește cu varza sau broccoli. Este cultivata în întreaga lume și este folosită atât pentru gustul sau plăcut, cât și pentru aportul important de vitamine și minerale pe care îl aduce organismului.

Maghiranul - remediu natural in tratamentul balonarilor

Maghiranul - Majorana hortensis - este o plantă ierboasă perenă sensibilă la frig cu arome dulci de pin și citrice. Mai este numit magheran.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Maghiranul e bogat  în vitamina K, E, fier, calciu, mangan, conține și acizi fenolici, flavone și uleiuri esențiale. Toți acești compuși îi dau maghiranului proprietăți antispasmodice, antifungice, antalgice, antibacteriene, calmante, sedative, hipotensive, vasodilatatoare și.... anafrodizia­ce, măghiranul are un efect opus substanțelor afrodiziace

Macrisul – se foloseste in curele de detoxifiere

GENERALITATI

Macrisul este una din plantele legumicole valoroase atât prin calitățile sale culinare, cât și pentru cele medicinale.

Este o plantă nepretențioasă, față de temperatură, se adaptează foarte ușor și poate fi întâlnită la câmpie, pe deal și până sus pe pajiștile alpine. Este o plantă timpurie care își face apariția încă de la începutul primăverii, crește atât la umbra cât și la soare, în acest caz având nevoie de mai multa apă, deoarece își dezvoltă tijele florale iar frunzele stagnează.

Brandusa de toamna - combate cancerul

DESCRIERE, GENERALITATI

Brandusa de toamna - COLCHICUM AUTUMNALE - este cunoscută și sub numele de ceapa ciorii, floarea brumei, balaura este o plantă erbacce, toxică ea crește pe pășuni, pe câmpuri, fânețe, este de înălțime mică, cu frunze lunguiețe, cu flori violete, formate din șase petale, înflorește toamna după ce frunzele încep să cadă din copaci.

Brandusa de primavara - o pata de culoare

Brandusa de primavara - Crocus vernus -, este o plantă perenă, răsare din bulbi mici, care înfloresc deodată sau imediat după ce apar ghiocei.

PRINCIPII ACTIVE

Este o plantă medicinală, cu multiple beneficii pentru sănătate. Conține uleiuri grase, fitosterol și este recomandată în afecțiuni ale pielii, vindecă coșurile și ameliorează ridurile dând elasticitate și suplețe pielii. 

Fragutele - sunt foarte nutritive

Fraguta - Fragaria grandiflora - popular: buruiană de fragi, căpșuni, fragi de câmp, fragă, frăgele, fragi de pădure, fragi iepurești, frăguță sălbatică, pomiță, pomniței, varguțe.

DESCRIERE

Este o plantă mică 10-20 cm ierboasă, cu frunze verzi, dințate și pe dos argintii, ele formează rozete de frunze în lungul unor tulpini târâtoare. Tulpina aeriana este purtătoare de flori albe, foarte parfumate, fructul este roșu asemănător cu căpșună, dar mult mai mic, este cărnos și foarte aromat. Planta crește prin păduri, poieni, din zonele de deal și până la munte. Se recoltează fructele deosebit de parfumate și frunzele tinere care se recoltează în timpul înfloriri.