Plante

Turta - o planta benefica pentru sanatate

GENERALITATI

Turta - Carlina Acaulis - popular este cunosacuta sub denumirea de - painea babei, marul -ciobanului, sita zanelor, ciurul zanelor, palamida, spinul cerbului -, este o planta medicinala recunoscuta pentru efectele ei benefice.

Este raspindita in flora spontana in zonele inalte alpine pe pasuni, pajisti si fanetele de la munte, prefera locurile pietroase, calcaroase, locurile sarace, creste solitara sau in grupuri, este raspindita in toata Europa in unele zone creste si cultivata, radacina este folosita ca aliment fiind comestibila, are un miros racoritor, placut, gustul este aromat si iute, este utilizata si la fabricarea unor produse medicamentoase.

Passiflora - Floarea patimilor, decorativa, medicinala si comestibila

GENERALITATI

Floarea patimilor Mantuitorului, Ceasornic - Passiflora incarnata -, este o planta recunoscuta pentru beneficiile oferite organismului, face parte din familia Passifloraceae, este o planta cataratoare originara din zonele tropicale ale Americi de Sud, Americii de Nord si Auatraliei. Este folosita de bastinasi in special ca si sedativ, si ajuta la vindecarea mai multor afectiuni de la nivelul pielii, arsuri, rani, iritatii, eruptiilor cutanate, este o planta care iubeste lumina si soarele.

La noi in medicina populara este cunoscuta in mod gresit sub denumirea de floarea pasiunii, pentru ca passiflora se traduce corect floarea suferintei, ea a fost descoperita de misionarii spanioli.  

Drobul - o planta decorativa cu calitati medicinale

GENERALITATI

Drobul - Sarothamnus scoparius -, denumiri populare - maturicea, matura verde, este o planta originara din Europa, aclimatizata si pe alte continente, la noi creste in flora spontana in zonele deluroase, dar este si cultivata in scop decorativ pentru frumusetea florilor, in parcuri, spatii verzi si gradini, apartine familiei Leguminoaselor.

Ierburi tamaduitoare - Iarba neagra, Iarba soaldina

Plantele medicinale folosite ca si medicament, actioneaza mai fin si mai delicat decat in cazul tratamentului cu pastile, provoaca mai putine reactii negative si mai putine complicatii daca se respecta dozajul, modul si durata de folosire.

Administrarea haotica si la intimplare a preparatelor din plante, fara a respecta dozajul si durata tratamentului, care este bine sa se faca cu avizul si sub indrumarea medicului specialist, poate provoca dereglari in functionarea organismului si  intoxicatii dintre cele mai grave.

Ierburi cu efecte terapeutice - Iarba mare, Iarba broastelor, Iarba rosie

Plantele medicinale folosite ca si medicament, actioneaza mai fin si mai delicat decat in cazul tratamentului cu pastile, provoaca mai putine reactii negative si mai putine complicatii daca se respecta dozajul, modul si durata de folosire.

Administrarea haotica si la intimplare a preparatelor din plante, fara a respecta dozajul si durata tratamentului, care este bine sa se faca cu avizul si sub indrumarea medicului specialist, poate provoca dereglari in functionarea organismului si  intoxicatii dintre cele mai grave.

Teiul pucios - un copac ornamental, cu valoare medicinala

GENERALITATI

Teiul pucios - Tilia cordata Miller -, este arborele atat de cunoscut care ne incanta cu parfumul florilor mici si galbene, popular este denumit - tei de deal, tei de padure, tei capresc, tei de mijloc, tei paduret, tei fluturesc, tei rosu paduret.

FACTORI CURATIVI, PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

In scopuri medicinale sunt folosite florile, frunzele, lemnul, scoarta si seva copacului.

Scanteiuta - o planta cu efecte puternic depurative

GENERALITATI, DESCRIERE

Scanteiuta - Anagallis arvensis -, este o buruiana care creste in flora spontana fiind raspindita in zonele de campie si deal creste in paduri, fanete, popular este cunoscuta si sub denumirea de - buruiana buretilor, buruiana de randuri rosii, iarba de pasari, plescaita, aurica, coarda de gradina, gonitoarea vacii, nasturasi, ochisor rosu, rosuta, scanteie, soponelul calului, vacarita.

Scanteiuta este o planta cu tulpina si ramurile la nivelul solului, infloreste toata toata vara pina la inceputul toamnei, florile sunt mici, rosii si albastre.

Piperul baltii - o planta cu calitati hemostatice

GENERALITATI, DESCRIERE

Piperul baltii - Polygonum hydropiper -, este o planta erbacee anuala creste in flora spontana în zonele umede, mlastinoase, o intilnim pe marginea lacurilor este raspindita de la ses pana în zonele subalpine.

Este o planta care creste in tufe, popular este cunoscuta sub denumirea de - piperul broastei, troscot piperat, ardeiul dracului, iarba iute, ardeiul porcului, dintele dracului.

Ceaiul Oolong - un ceai energizant, bogat in antioxidanti

GENERALITATI

Ceaiul Oolong este un ceai semi-fermentat, traditional chinezesc, mai sarac in teina si cafeina decat ceaiurile verzi, foarte popular printre bogatasii chinezi, este un ceai consumat de mii de ani pentru beneficiile extraordinare pe care le aduce sanatatii.

FACTORI ACTIVI SI PROPRIETATI

Acest tip de ceai aromat si parfumat, este cunoscut in mod special pentru actiunile asupra metabolismului, pentru efectul antioxidant, energizant, si de impiedicare a aparitiei si dezvoltarii unor afectiuni.

Anghinarea, delicatesa si medicament pentru ficat si rinichi

GENERALITATI

Anghinarea - Cynara scolymus -, denumiri populare - angina, anghina, este o planta de cultura perena, erbacee, face parte din familia Compozitelor, originara din regiunea mediteraneana.          

Anghinarea se cultiva pentru solzii carnosi ai inflorescentei si receptaculul floral care sunt comestibili, fiind apreciata ca o delicatesa in gastronomie, este crescuta si ca planata decorativa datorita florilor spectaculoase de nuanta rosu-violaceu, asemanatoare cu florile ciulinilor, dar si pentru proprietatile medicinale importante si beneficiile pe care le aduce sanatatii.

Luminita noptii - o planta medicinala cu numeroase beneficii pentru sanatate

Luminita noptii - Oenothera biennis -, face parte din familia Oenotheraceae -, este o planta de cultura destul de raspindita in Europa, denumiri populare - luminita de seara, steaua de seara, primula de seara, luminarica sau  iarba asinului - datorita frunzelor care seamana cu urechile de magar -, denumirea enotera - Oenothera -, provine din grecescul oinos - care inseamna vin, si ther, adica - animal salbatic.

Luminita noptii, este o planta medicinala originara din zonele nordice din America, in Europa a fost introdusa de peste doua secole, s-a raspindit foarte repede, datorita capacitatilor ei vindecatoare fiind denumita regele leacurilor.

Ceaiuri antistres - musetelul, tei, sunatoare

CEAIUL DE MUSETEL - Matricaria chamomilla 

GENERALITATI

Musetelul, cunoscut ca si o planta medicinala magica, cu proprietati medicinale de exceptie, infloreste de primavara si pina la sfarsitul verii, este folosit de secole, pentru tratarea a numeroase probleme de sanatate.

Florile de musetel se pot recolta si apoi se pot usca la umbra, sau se pot achizitiona din toate magazinele naturiste.

Agaricus blazei murill - ciuperca lui dumnezeu

GENERALITATI, DESCRIERE

Este o ciuperca comestibila originara din Brazilia, denumirea stiintifica - Agaricus Blazei Murill -, brazilienii au numit-o popular - Ciuperca lui Dumnezeu, japonezii - printesa ciupercilor -, chinezii - Ji Song Rong -, datorita proprietatilor antitumorale uimitoare, care pun in miscare apararea organismului impotriva celulelor canceroase, si cu efecte tamaduitoare in alte boli grave - diabet, osteoporoza, etc-.

Ciuperca lui Dumnezeu sau Ciuperca minune, este cunoscuta si studiata de cercetatorii din toata lumea, este cultivata in primul rand in Brazilia tara de bastina, fiind raspindita si in China, Japonia, Belgia, Coreea, Olanda.

Ciuperci cu valoare medicinala

Din sutele de specii de ciupercii care cresc pe planeta, in jur de 100 de specii sunt ciuperci cu insuriri medicinale, cele mai multe originare din Asia, unde exista o adevarata industrie a ciupercilor medicinale, si unde se creaza sute de preparate farmaceutice pe baza de extracte din ciuperci, cu efecte dintre cele mai spectaculoase in vindecarea afectiunilor si maladiilor dintre cele mai grave.

Ciupercile medicinale au in continut apa si o multime de substante nutritive - vitamina D, grupul vitaminic B, minerale, aminoacizi oligoelemente esentiale organismului, glucidele pe care le contin sunt asemanatoare cu carnea, au acelasi contributie de proteine si de energie, nu contin amidon fiind indicate celor care lupta cu kilogramele in plus, nu contin zahar deci sunt indicate si persoanelor care sufera de diabet, reduc riscul de boli cardiovasculre, se digera usor, si au proprietati anticancerigene.

Remedii naturale impotriva cancerului

Plantele medicinale care au calitati anti-cancerigene, si au putere sa lupte cu cancerul sunt in mare majoritate toxice, de aceea trebuie folosite cu mare atentie si precautie. Trebuie folosite numai sub supravegherea medicului specialist care va stabili corect dozajul care se administreaza si durata tratamentului.

Tratamentele naturiste de foarte multe ori sunt benefice, prin efectul direct pe care il au asupra maladiei dar si prin stimularea imunitatii organismului în lupta împotriva agresivitatii factorilor cancerigeni, tratamentele naturiste se pot utiliza în orice faza a bolii, indiferent de tipul de cancer si de vârsta persoanei suferinde.