Plante cultivate

Coriandru - un condiment tonic si revigorant

DESCRIERE, GENERALITATI

Coriandru -CORIANDRUM SATIVUM- este o specie de plantă anuală, erbacee, crește numai cultivată, face parte din familia Umbelliferae, denumiri populare coleandru, culeandra, coliandru.

 Coriandrul este o plantă - condiment -, folosită în bucătăriile din toata lumea datorită aromei sale aparte.

Nautul - reduce colesterolul

GENERALITATI

Nautul - Cicer arietinum - se mai cunoaște și sub numele de mazărea berbecilor, fiind o plantă leguminoasă anuală, și este originară din Asia Mică. 

De la năut putem consuma păstăile tinere, verzi, pe care le utilizăm pentru supe sau diverse preparate și boabele pe care dacă le prăjim și le măcinăm le putem amesteca cu cafea sau chiar ca înlocuitor de cafea; din năut și cicoare se poate prepara o cafea naturală, care este un bun stimulent digestiv și nervos, iar pentru copii o savuroasă băutură, care stimulează pofta de mâncare.

Ceapa - considerata un antibiotic natural

GENERALITATI

Ceapa este una dintre cele mai vechi plante din lume, cultivată ca plantă medicinală, condiment și ca legumă. Calitățile culinare ale cepei sunt cunoscute, pentru ca noi toți o folosim zilnic, ea este folosită și în tratamente naturiste, fiind un remediu la îndemâna tuturor. Ea se folosește atât intern sub formă de suc sau sirop, cât și extern sub formă de comprese sau împachetări.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Ceapa conține uleiuri eterice foarte mirositoare, este bogată în fibre, potasiu, fier, vitaminele A, B, C,  mai conține crom un mineral care asigură sensibilitate adecvata la insulină, hormonul secretat de pancreas, scăzând șansele de apariție a diabetului, datorită conținutului mare de sulf ceapa calmează durerile și stimulează metabolismul.

Rosiile - sunt benefice in astenii

DESCRIERE, GENERALITATI

Rosia - SOLANUM IYCOPERSICUM- pătlăgica roșie sau tomata - este o plantă perenă are o tulpina ierboasă, crește ca o plantă cățărătoare pa araci. Fructul este ROȘIA o legumă foarte cunoscută și apreciată, fiind una dintre cele mai importante din alimentație, se consumă proaspătă sau preparată.

PRINCIPII ACTIVE

Roșiile conțin vitaminele A, C, E, K, grupul de vitamine B: B1, B2, B5, B6, acid folic, săruri minerale: calciu, magneziu, fosfor, magneziu, fier și LICOPEN, conține apă în proporție de 95%, conține fibre, are foarte puține calorii, și are un indice glicemic mic, fiind recomandată diabeticilor.

Gogosarul - trateaza mahmureala

DESCRIERE

Gogoșarul este o specie de ardei gras, cu fructe mari și cărnoase, foarte folosit în bucătăria românească și nu numai.

PRINCIPII ACTIVE

Gogoșarii sunt o sursă excelenta de vitamina C, necesară pentru sănătatea pielii, ligamentelor și oaselor, sunt bogați în vitamina B6, care are efecte diuretice, în magneziu - combate anxietatea, vitamina A care ajută vederea, în special pe timpul nopții, vitamina E care previne îmbătrânirea.

Dovleacul - are un continut bogat in vitamine

DESCRIERE, GENERALITATI

Dovleacul sau bostanul sau cucurbată - Cucurbita maxima - este o plantă erbacee agățătoare, se târăște pe suprafața pământului, este cultivată pentru fructul, florile și semințele sale, face parte din familia Curcubitaceae din care fac parte castravetele, dovlecelul.

Se cultivă mai multe soiuri de dovleac, – cu denumiri, forme și culori diferite, alb, galben, portocaliu, verde. La noi se cultivă și se folosește în bucătărie, dovleacul portocaliu dovleacul de zahar - rotund și turtit și cel galben, portocaliu în formă de pară.

Varza - prelungeste tineretea

Varza se cultivă atât ca sursă de hrană dar și pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Cele mai cunoscute tipuri de varza sunt - varza albă,- varza roșie, - varza creață,- varza de Bruxelle.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Varza  este una dintre cele mai cunoscute și folosite legume din lume, ea poate fi folosită ca remediu naturist anticancerigen. Bogată în vitamine : A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, calciu, cupru, zinc, fier varza are, ea este recomandată în orice sezon.

Vanata - are un continut ridicat de fibre

DESCRIERE

Vanata, pătlăgea vânată - Solanum melongena - este o plantă care a aparut în India de sud, este cultivată anual, are o înălțime de 0,4-1,5 m, spinoasă, cu frunze mari, lobate, floarea este alba spre liliachiu, fructul este cărnos și conține numeroase semințe mici și moi.

PRINCIPII ACTIVE

Pe lângă faptul ca sunt deosebit de gustoase, vinetele sunt un izvor de vitamine și minerale pentru organismul nostru.

Ardeiul Kapia - consumul de kapia scade riscul de infarct

Consumul de ardeii kapia ne ajută să facem mai ușor trecerea de la vară, la anotimpul rece, prin conținutul lor deosebit de nutritiv, reducând riscurile acestei tranziții. 

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Ardeii Kapia au o concentrație foarte mare de vitamina C, un  antioxidant important în creșterea rezistentei organismului la infecții și răceli. Ardeiul kapia, are o concentrație mare de capsaicina o substanță care acționează ca vasodilatator, reducând tensiunea arteriala și scazând nivelul de colesterol, capsaicina are și rol de anticoagulant, consumul de kapia scade semnificativ riscul de infarct. 

Ardeiul gras rosu - cu un continut mare de vitamine A si C

DESCRIERE

Ardeiul este o plantă erbacee anuală cu o tulpină ramificată, poate atinge 0.5 – 1.5 m înălțime. Fructul are formă de clopot, cu caracteristică crocantă, textură cărnoasă și densă, se cunoaște o varietate de culori: verde, galben, roșu, semințele sunt comestibile și au un gust amărui.

Castravetele amar - sau insulina vegetala

DESCRIERE, GENERALITATI

Castravetele amar - Momordica charantia -, este o legumă cunoscută și sub numele de pepene amar.

Castravetele amar își merită numele datorita gustului sau foarte neplăcut, este una dintre cele mai amare legume din lume. Deși mai greu de introdus în dietă din cauza gustului sau insuportabil, castravetele amar, conține substanțe nutritive , benefice în multe afecțiuni.

Ridichea neagra - este recomandata in litiaza biliara

Ridichea neagră aparține familiei Cruciferelor, acesta este mai mare decât ridichea obișnuită, cu o coaja groasă, neagră și miez alb.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Ridichea neagră, este ușor iute, are în compoziția ei vitaminele B, E, C, fosfor, sodiu, potasiu, sulf, magneziu, fier și calciu, iod și o cantitate mare de fibre alimentare care reglează, tranzitul intestinal. Datorita conținutului mare de vitamina C și iod ridichea neagra are acțiune antiscorbutica și antirahitica, este și fluidizant al secrețiilor bronhice, datorită conținutului mare de substanțe active sulfurate, deci este recomandat consumul de ridiche la cei care suferă de bronșită cronica și de astm.

Castravetele - este un diuretic natural

Planta de castravete este o viță târâtoare de 1,5 – 2 m lungime, care crește agățându-se pe spaliere cu ajutorul cârceilor, are frunze mari care acoperă fructul.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Castravetele conține nouăzeci la sută apă ceea ce îl face să aibă proprietăți drenante, este mai puțin nutritiv decât alte legume, dar este o bună sursă de vitamina C, A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, minerale -potasiu, fier, siliciu, fosfor, magneziu-, acid folic și fibre, care sunt depozitate majoritatea în coajă.

Usturoiul - reduce colesterolul

Usturoiul  - Allium sativum - este o plantă comestibilă, folosită ca aliment și condiment. În medicina populară usturoiul alături de ceapă este un bun medicament, ca urmare a vitaminelor și mineralelor pe care le conțin.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Tonifiant și antiseptic, usturoiul este cunoscut încă din antichitate pentru calitățile sale miraculoase, este un - ANTIBIOTIC NATURAL- important în prevenirea și tratarea multor boli; dar și un leac excelent împotriva răcelilor și afecțiunilor respiratorii. De asemenea usturoiul încetinește sau chiar stopează evoluția tumorilor maligne sau chiar maladia SIDA.

Mararul - o sursa de minerale

Mararul este o plantă perenă, care face parte din grupul - Umbellifere - grup care include feniculul, chimenul, pătrunjelul etc., este unică între plante, în sensul ca atât frunzele cât și semințele se folosesc în bucătărie dar și în scopuri terapeutice.

UTILIZARE, GENERALITATI

Mararul este folosit foarte mult în bucătărie, pentru aromă deosebită pe care o are. Se folosește în ciorbe, salate, murături și la tot felul de preparate. Mărarul, are puterea tainică de a întineri trupul, mintea și spiritul.