Plante cultivate

Loboda - previne si inlatura astenia de primavara

DESCRIERE

Loboda - Atriplex hortensis - plantă anuală, comestibilă se înmulțește prin semințe, se cultivă în grădini atât toamna cât și primăvara datorită rezistenței la temperaturi scăzute. Este înaltă, are o tulpină simplă sau ramificată, frunzele sunt mari aproape triunghiulare, în funcție de specie pot fi galbene, verzi sau roșu-violaceu și sunt catifelate.

Hreanul - radacina condiment, dar si medicament

DESCRIERE, GENERALITATI

Hreanul - ARMORACIA RUSTICANA - este o legumă care se cultivă pentru rădăcină sa cărnoasă, ramificată, adâncă, de culoare crem - gălbuie, cu interiorul alb, cu aromă și gust picant și miros înțepător, folosită în bucătărie pentru condimentarea preparatelor culinare, în industria conservelor și nelipsită în murăturile de toate felurile.    

Nasturelul - are un gust placut

GENERALITATI

Nasturelul - Nasturtium officinale - este o plantă erbacee, perenă, care crește în mod spontan în locuri cu multă umezeală, pe lângă izvoare, râuri, mlaștini, pe malul bălților. Nasturelul este cunoscut drept măcriș de baltă, năsturaș sau creson de apă, se înrudește cu ridichea, se procură din flora spontană, fiind utilizat ca plantă, aliment și condiment.

Dovleceii - o sursa importanta de vitamine

Dovlecelul se înrudește cu castravetele, pepenele și dovleacul, are un aspect similar castravetelui, are o coajă fină și subțire, de culoare galbenă sau verde miezul este cărnos, de culoare alb - gălbuie sau alb-verzuie și conține numeroase semințe; coaja, miezul și semințele sunt comestibile. 

PRINCIPII ACTIVE 

Dovlecelul este o sursă importantă de vitamine: A, C, B1, B3, B5, B6, fibre, minerale: fier, magneziu, cupru, fosfor, zinc, potasiu, mangan, acid folic, este o sursă importantă de alfa și beta-caroten, luteina și zeaxantină, nu conține colesterol sau grăsimi saturate.

Fasolea - un aliment bogat in proteine

GENERALITATI

Fasolea - Phaseolus vulgaris - este o plantă leguminoasă agățătoare, anuală, care este originara din America. Se cultivă în gradină soiul înalt, cățărătoare pe araci și fasolea pitică de tufă sau fasolea oloaga, iar pe câmp, se seamănă intercalat printre porumb. 

Spanacul - o sursa bogata de nutrienti

Spanacul - Spinacia oleracea - este o plantă perena comestibilă, prezentă mai ales în grădini, uneori și pe terenuri necultivate.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Calitățile curative ale spanacului  se datorează conținutului bogat de substanțe nutritive, de vitamine pe care le furnizează : A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic; minerale: sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier; clorofila, aminoacizi, lipide, protide, glucide, mucilagii.

Porumbul - bogat in acizi grasi nesaturati

GENERALITATI

Porumbul originar din America centrală si este o cereală cultivată cultivată azi în mai multe regiuni ca și plantă alimentară, industrială și furajeră, reprezentând alaturi de grâu 80% din producția de cereale. Porumbul  are o tulpina înaltă și groasă, neramificată, cu frunze lungi aspre și ascuțite la vârf.

Gulia - o sursa bogata de vitamine

GENERALITATI

Gulia este o legumă din familia Cruciferelor, din care fac parte: ridichea, varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles. Sunt plante ierboase, care cresc numai cultivate, se consumă frunzele și partea îngroșată a tulpinii, care este rotundă și cărnoasă.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Gulia acumulează foarte multe substanțe nutritive, nu conține grăsimi și este ideală pentru persoanele care țin cură de slăbire.

Broccoli - intareste imunitatea

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Broccoli conopida verde înrudită cu varza și conopidă, având același gust dulce caracteristic, este o legumă bogată în vitamine B3, B5, B6, B12, C, A, E, K, acid folic (B9), este bogată în fier, calciu, magneziu, zinc, mangan, seleniu, fosfor și potasiu.

Consumul de broccoli ajută la întărirea sistemului imunitar;

- este antiinflamator;

- curăță și îmbunătățește circulația sângelui;

Sparanghelul - reduce colesterolul

Sparanghelul - Asparagus officinalis - este denumit în popor și umbra iepurelui, este plantă de cultură, originară din America de Nord, la noi se cultiva în sere. 

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Planta are în pământ un rizom puternic, frunzele sunt niște solzi, florile sunt mici, albe-verzui, fructul este o baca roșie, conține 95 % apă, foarte puține calorii, puțin sodiu, în schimb este o sursă bogată de vitamine A, B3, B6, C, E, K, calciu, magneziu, zinc, fosfați, acid folic, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, seleniu, crom.

Andiva - o salata tonica

GENERALITATI

Andiva - Cichorium endiva -, numită și cicoare de gradină, este o plantă care se cultivă pentru frunzele ei cărnoase, având proprietăți nutritive și dietetice. Este o plantă legumicolă, creată din CICOAREA sălbatică.

De-a lungul timpului cicoarea s-a transformat în două varietăți:

Lintea - bogata in proteine

Lintea - Lens culinaris - este o plantă anuală leguminoasă, scundă, păroasă, cu semințe comestibile.

BENEFICII PENTRU SANATATE

Lintea este bogată în proteine și săracă în grăsimi, se digera ușor, este bogată în vitaminele A, C, E, K, grupul de vitamine B, B1, B2, B3, B5, B6 si B9, minerale cum sunt fosforul, fierul, zincul si magneziul, carbohidrați, acizi grași Omega 3, Omega 6 si aminoacizi, este si o sursa bogata si importanta de antioxidanți care apăra si întăresc organismul, mai ales în cazul afecțiunilor cardiovasculare; este o sursa foarte bogata de fibre care ajuta la scăderea colesterolului.