Plante medicinale

Armurariu - un ciulin benefic pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Armurariu - SILYBUM MARIANUM - denumire populară ciulinul laptelui, ciulinul Mariei este o plantă bienală, spinoasă, face parte din familia Asteraceae. Este un scaiete, cu tulpină ramificată, verde palid, poate atinge înălțimea de un metru și jumătate, crește în zone părăsite și uscate, la noi în țară se găsește cultivat, în zonele mai calde din sudul țării.      

Frunzele de un verde șters, sunt spinoase, mari, lobate, dințate pe margini, florile au o nuanță roz-violetă, prezintă multe florete tubulare încadrate de solzi țepoși.

Degetelul Rosu - un calmant cardiac de exceptie

DESCRIERE, GENERALITATI

Degețelul roșu  - DIGITALIS PURPUREA L - cunoscută  popular  degetar, degetarița, degetărel roșu, țâța oii etc., este o plantă medicinală robustă erbacee, bianuală, crește mai rar în flora spontană prin păduri, dar este  cultivată ca și plantă decorativă pentru  frumusețea florilor în forma de degetar, grupate în formă de ciorchine, colorate în roșu-purpuriu, dar mai ales  în scopuri medicinale, din frunze se extrage digitalina, o substanță folosită în insuficiență cardiacă ca și tonic al miocardului.

Mutatoarea - o buruiana vindecatoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Mutătoarea - BRYONIA ALBA- denumirea populara cățărătoare, cireașa cânelui, turbează cânelui, împărăteasa, cucurbetică, suitoare, morcova ielelor, poama sălbateca, mutatoare cu poame negre.

Planta crește în Europa și America, face parte din familia Cucurbitaceea, aspectul este asemănător vitei de vie, tulpinile se cațără și se urcă cu ajutorul cârceilor care pot ajunge la câțiva metri lungime, pe garduri, copaci, tufișuri, planta este acoperită de peri, și este aspra la pipăit.

Feriga - o planta vermifuga

DESCRIERE, GENERALITATI

Feriga - DRYOPTERIS FILIX-MAS - denumiri populare feriga de viermi, barba ursului, feliga, ferice, iarba-șarpelui, firica, limba-cerbului, limba șarpelui, spasul-dracului, năvalnic, spata-dracului, este considerată o plantă MEDICINALĂ, face parte din familia Aspidiaceae.

Este o plantă erboasă, perenă, are o arie larga de răspândire geografică, în regiunile cu exces de umiditate, prin pădurile montane și de pe dealuri din Europa, America Asia, la noi este întâlnită la poalele întregului lanț Carpatic, în locurile umbrite din pădurile de foioase, tufărișuri și buruienișuri, în apropierea cursurilor de apă, acolo unde solul este reavan chiar jilav.

Lacramioara - clopotei vindecatori si parfumati

DESCRIERE, GENERALITATI

Lăcrămioara - CONVALLARIA MAJALIS - este o specie de  plante erbacee, perene, care face parte din familia Ruscaceae, popular este denumită mărgăritar, clopotele, iarba Sfântului Gheorghe, dumbrăvioara, este cultivată în grădină sau crește spontan în păduri de foioase, lunci, dealuri, fânețe etc.

Lăcrămioara este o floare mică de înălțime 15-20 cm, delicată și fină, cu tulpina încadrată de una, două sau trei frunze mari, lunguiețe, ovale, ascuțite, care parca protejează tulpina împodobită cu clopoței albi, câteodată cu o palidă nuanță de roz, foarte parfumați, care înfloresc la începutul primăverii și țin până la începutul verii.

Cretisoara - regleaza tulburarile hormonale

DESCRIERE, GENERALITATI

Cretisoara - Alchemilla vulgaris - cunoscută în limbaj popular și ca brumărie, crețărel, faina-de-in, palașca, pleașca, umbra-muntelui, umbrarul-doamnei, crește la margini de păduri și drumuri, povârnișuri și câmpii umede din zone mai înalte și montane. Planta are o tulpină nu foarte înaltă lemnoasă, frunzele sunt semicirculare cu 7-9 lobi, flori de culoare galben-verzui fără strălucire, ce pot fi văzute din aprilie până în iunie și chiar mai târziu. La înălțimi mai mari de 1000 de metri găsim o varietate a crețișoarei care are partea inferioara a frunzelor de o strălucire argintie și care înflorește atât pe teren calcaros cât și pe cel de rocă primăvara.

Anasonul - o planta medicinala

DESCRIERE, GENERALITATI

Anasonul este o plantă medicinală, care aparține familiei Apiaceae, fiind utilizată des. Anasonul este o plantă care crește anual fiind o plantă aromată, erbacee, poate să ajungă până la o înălțime de 60 - 80 cm. Înflorește din iunie până în septembrie. Planta este originară din regiunile mediteraneene, la noi crește numai cultivată, și este cunoscută sub denumirea de – bădean.  

Macesele - sursa importanta de vitamina c

DESCRIERE, GENERALITATI

Macesul este un arbust lemnos ce poate ajunge la o înălțime de 2-3 m, cu multe tulpini alungite, ramificate, curbate în afară, grupate în tufă; pe ele se găsesc mulți muguri mici și roșii; pe toate ramurile se găsesc mulți ghimpi cu baza lată și vârful curbat în jos, în formă de seceră; cel mai adesea măceșul este spinos. În popor se mai numește: cacadâr; calcadariu; ciucuri de mărăcine; cocasder; laba matei; măceș; mărăcine; mărăcinele cioarei; mărăcinele coțofenei; măsies; răsura; rug; rug sălbatic; rugul vacii; ruja; scoabe; scochin; scoruș nemțesc;  trandafir; trandafir câinesc; trandafir de câmp; trandafir de pădure; trandafir sălbatic; tufa de rug;  etc. Măceșul crește pe orice tip de teren, este viguros, și este plin de spini ca și ruda sa trandafirul.

Floarea pasiunii - floarea calmului si a relaxarii

DESCRIERE, GENERALITATI

Floarea pasiunii este o plantă de seră, care solicită temperaturi de 18-20 de grade, și foarte multă lumină, pentru creștere și înflorire.

Florea pasiunii, se mai numește și Passiflora, este folosită pe post de plantă decorativă care poate ajunge pana la 5-6 m lungime, este o plantă cățărătoare, cu flori mari, parfumate coloritul lor variază între alb, roșu și purpuriu, are fructe de culoare portocalie, comestibile și aromate, cu aspect neted, cu pulpă galbenă, gelatinoasă și bogate în vitamina C este recunoscută de medicii naturopați, pentru calitățile sale în îmbunătățirea problemelor care rezultă de la STRES.

Ceapa - considerata un antibiotic natural

GENERALITATI

Ceapa este una dintre cele mai vechi plante din lume, cultivată ca plantă medicinală, condiment și ca legumă. Calitățile culinare ale cepei sunt cunoscute, pentru ca noi toți o folosim zilnic, ea este folosită și în tratamente naturiste, fiind un remediu la îndemâna tuturor. Ea se folosește atât intern sub formă de suc sau sirop, cât și extern sub formă de comprese sau împachetări.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Ceapa conține uleiuri eterice foarte mirositoare, este bogată în fibre, potasiu, fier, vitaminele A, B, C,  mai conține crom un mineral care asigură sensibilitate adecvata la insulină, hormonul secretat de pancreas, scăzând șansele de apariție a diabetului, datorită conținutului mare de sulf ceapa calmează durerile și stimulează metabolismul.

Brusturele - o planta detoxifianta

DESCRIERE, GENERALITATI

Brusturele -Arctium lappa-, se mai cunoaște și ca: broscălan, brustur, este o plantă care crește pe maluri de râuri și pârăie, în sanțuri și liziere. Brusturele crește mult mai mare decât potbalul galben, din a cărei familie face parte. Frunzele de brusture sunt mari, sunt ușor dințate și sunt acoperite pe partea inferioară de un puf gri. Florile, în nuanțe de mov violet, au forma unor coșulețe si sunt dispuse des pe porțiunea superioara a tulpinii.

Urzica - o planta foarte bogata in fier

DESCRIERE, GENERALITATI

Urzica este o plantă cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru efectele ei benefice și stimulatoare. Pentru că nu sunt pretențioase, urzicile cresc peste tot, fără să fie semănate de cineva. Le poți vedea de primăvara devreme până toamna, târziu, pe lângă garduri, pe marginea drumurilor și a apelor, în grădini, livezi, pe dealuri. Urzicile le putem folosi ca și aliment, dar și ca un bun medicament, și ne ajută la detoxifierea și la înviorarea organismului. 

Papadia - un foarte bun tonic amar

DESCRIERE, GENERALITATI

Papadia - Taraxacum officinale - este o plantă erbacee cu frunze lungi din familia Compozitelor, crestate și cu flori galbene grupate în capitule. Înflorește din aprilie-mai pe toate pășunile, lizierele, câmpiile și orice suprafață cu iarbă un covor floral galben. Planta evită locurile foarte umede. Mai este numită și buha, cicoare, lăptuca, lilicea, papalungă, pilug, turci, curu-gainii, floarea-broaștei, floarea-găinii, floarea-mălaiului, floarea-sorului, floarea-turcului, flori-galbene, galbinele-grase, gușa-găinii, ouăle-găinilor, papa-găinii, părăsita-găinilor sau pui-de-gâscă.

Hibiscus - un trandafir medicinal

DESCRIERE, GENERALITATI

Trandafirul Chinezesc  - Hibiscus rosa sinensis -, originar din Asia tropicală, este o plantă DECORATIVĂ, care poate crește în ghiveci, decorând diverse interioare bine luminate, dar se dezvoltă frumos și în gradină în locuri luminoase, dar nu expus tot timpul la soare.

În grădină, poate fi crescut sub formă de tufe - lăstarii laterali sunt lăsați să se dezvolte, și sunt scurtați periodic cei din vârf, sau poate fi crescut ca și un copăcel ornamental, pentru asta, se tund lăstarii laterali de la baza plantei, astfel se formează trunchiul, și sunt lăsați să crească lăstarii mai sus formând astfel coroana, care se fasonează periodic pentru o formă frumoasă.

Stirul - o planta bogata in vitamine si minerale

DESRIERE, GENERALITATI

Stirul comun - Amaranthus retroflexus - face parte, din familia Amaranthus care cuprinde și alte specii de știr, aproape toate comestibile constituind - se într-o sursă bogată de proteine, vitamine, acizi grași polinesaturați dar și de pigmenți naturali.

Stirul este o plantă valoroasă, extrem de rezistentă și productivă, dar care din păcate este supusă unor prejudecăți alimentare.