Plante medicinale

Gentiana - elimina toxinele din organism

GENERALITATI

Gentiana este o plantă medicinală, erbacee, perenă, care crește la noi în zona alpină, pe stânci și în pășuni. După culoarea florilor, se disting doua specii: cea galbenăGențiana lutea - și cea vânată-albastrăGențiana cruciata -. Recoltarea sa din flora spontană este interzisă, în scopuri medicinale este cultivată și comercializată în magazinele naturiste specializate.

Paraluta - stimuleaza metabolismul

GENERALITATI

Paralute - BELLIS PERENNIS - popular se mai numesc banutei, năsturei, bumbișori, margarete pitice. Este o plantă ierboasă, perenă face parte din familia Asteraceelor, o întâlnim în flora spontană, prin fânețe, lunci însorite, este de înălțime medie, înflorește primăvara devreme, până toamna, în alb cu nuanțe de roz, roșiatice, galbene, multicolore dar se poate cultiva în ghivece și grădini ca plantă ornamentală.

Splinuta - cu efect calmat in tulburarile psihice

DESCRIERE, GENERALITATI

Splinuța este numită în popor și floare-boierească, floare-buiacă, varga - de - aur, smeoaică, crește la marginea pădurilor, în șanțuri cu apă, pe povârnișuri și locuri defrișate de pădure.

Tulpina este stufoasă și presărată cu lujeri cu flori galben-aurii, ajunge la o înălțime de 80 de centimetrii. Se recoltează lujerul, în timpul înfloririi preferabil de la plante care încă nu au înflorit, din luna iulie pana în octombrie. Se usucă în locuri uscate la umbra la temperaturi sub 40 grade.

Secara - trateaza constipatia

Secara este o cereală, foarte asemănătoare cu grâul, dar este puțin mai lungă și mai elastică, culoarea secarei poate sa fie maroniu - gălbui și verde - cenușiu. O găsim de cumpărat ca și spice, boabe, faină sau fulgi. Este considerată mai mult un furaj decât o plantă alimentară.

Musetelul - este considerat un leac universal

GENERALITATI

Musetelul în limbajul popular se mai numește: mamorită, mărariul – câinelui, matricea, moruna, mușețel-de-câmp, roman, romaniță, romască. Îl găsim pe ogoare, soluri argiloase, luminișuri, câmpuri de porumb, de trifoi, de cartofi și câmpuri de sfeclă. Din cauza folosirii excesive a substanțelor și îngrășămintelor chimice, mușețelul se găsește tot mai rar. Mușețelul se recoltează din luna mai până în august, are un miros plăcut și aromat.

Dragaica sau Sanzienele - curata sangele

DESCRIERE, GENERALITATI

Drăgaica numită și floarea lui Sf. ION, închegătoare, sânziene, sânziene - galbene, peteala reginei, smântânică, preferă  înălțimile, se ține drept ajungând la o înălțime de 30-60 de centimetri și are flori galben-aurii cu mireasmă puternică de miere.

Sanzienele numite și dragaica, au florile delicate de culoare alb - gălbuie și se întâlnesc foarte des pe povârnișuri și margini de drum, mai mult culcate la sol decât în picioare în timpul înfloririi. Toate florile amintite sunt aproape identice în puterea lor lecuitoare și se utilizează în același mod.

Salvia - este folosita pentru proprietatiile terapeutice

DESCRIERE, GENERALITATI

Salvia în popor, se mai numește - salvie de gradină, jales de gradină, salvie, salet, salvir, serlai. Este cunoscută ca și o plantă din familia Labiatelor, provine din Europa de sud și se cultivă în grădini.

Planta atinge o înălțime de până la un metru, florile sunt mari grupate în spic de culoare violet - albăstruie, înflorește din luna mai până în luna iunie.

Nucul - este considerat regele pomilor

GENERALITATI

Nucul este numit popular și nucar sau nuc costelativ, se cultivă în primul rând pentru fructele sale care se consumă verzi dar mai ales coapte.

Nucul este considerat REGELE POMILOR, pentru că prefera zonele înalte din livezi. Datorită cantității mari de IOD pe care o degaja frunzele, nu este indicată relaxarea și odihna la umbra lui, iar plantele nu trăiesc în zona umbrită de nuc. Deși crește lent și intră târziu pe rod, comparativ cu alte specii de pomi, nucul este foarte longeviv trăind, in medie, 80-100 de ani, după 15 ani dă producții mari.

Morcovul - este un bun tonic al sângelui

Morcovul care mai este numit și - GINSENGUL SĂRACULUI - datorită conținutului de fitochimicale, substanțe naturale care sunt benefice sănătății.

BENEFICIILE CONSUMULUI DE MORCOV        

Este recomandat pentru consum copiilor deoarece ajută la o creștere și dezvoltare armonioasă, ajutând la dezvoltarea vederii în perioada de creștere, este considerat un tonic al sângelui, antiinflamator este recomandat și împotriva arsurilor, furunculelor, urinarilor dese, iar diabeticii pot să consume morcovi, deoarece zaharul pe care îl conține nu este nociv pentru organismul lor.

Pepenele verde - adevărat izvor de energie

DESCRIERE, GENERALITATI

Pepenele verde - lubeniță, harbuz - este o plantă legumicolă anuală, agățătoare și târâtoare, cu frunze cu cinci lobi profunzi, florile sunt mari, galbene, cu perioada de vegetație de 90-130 de zile, are rădăcini foarte bine dezvoltate, este o plantă rezistentă la secetă.

Fructul este o baca de forma sferică, cu coajă verde de diferite nuanțe și miezul roșu, cărnos și zemos, cu gust dulce și răcoritor bogat în apă și săruri. Semințele, sunt de culoare neagră, maro sau alba și sunt bogate în vitamina E.

Litchi - inlatura oboseala

Litchi - Litchi chinensis - își are originea în sudul Chinei, în prezent este cultivat în multe zone tropicale și subtropicale. Este un arbore cu viață lungă, înălțime de pana la 10-15 m, care are frunze, flori și fructe pe ramurile terminale.

PRINCIPII ACTIVE

Fructele conțin - săruri minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, mangan, iod, zinc, natriu,  vitamine C, E, B2, B5, proteine, fibre, carbohidrați, grăsimi, zaharuri.

Ienuparul - remediu natural in caz de anemie

GENERALITATI

Ienupar -  Juniperus Communis -, este cunoscut ca  brădișor, ceten, cetenă, finior, ineper, jireapan, jneap, sinap, turtel. Ienuparul face parte din familia coniferelor, este un arbust cu frunze ascuțite, care rămâne, mereu, verde și viu, chiar și iarna când afara este frigul cel mai crâncen. În țara noastră, ienupărul crește mai ales în zona submontană și montană, în locuri deschise și însorite, îl găsim la marginea pădurilor de pin, de fag, ori chiar prin desișuri alături de tufe de păducel sau măceș.

Maracuia - fructul pasiunii

Maracuia, este cunoscut și sub denumirea de fructul pasiunii, este fructul unei liane originare din America de Sud și este cultivat în tarile tropicale, în prezent fiind cunoscute peste 300 de specii.

DESCRIERE

Fructul pasiunii este un fruct mic, rotund, cu coaja groasă, gust acrișor, răcoritor, aromatic iar culoarea diferă în funcție de specie, galben, portocaliu sau violet.

Cucuta - un sedativ urat mirositor

GENERALITATI

Cucuta - CONIUM MACULATUM - dudau, dudac, barba-calugarului, bucinis, dudunis, buznic este o plantă ierboasă bienală, pe care o întâlnim în toate regiunile tarii. Crește în locuri părăsite, în gunoiști, la marginea drumurilor sau a pădurilor.

Conopida - previne anemia

Conopida este o legumă din familia Cruciferelor, se înrudește cu varza sau broccoli. Este cultivata în întreaga lume și este folosită atât pentru gustul sau plăcut, cât și pentru aportul important de vitamine și minerale pe care îl aduce organismului.