Plante medicinale

Semintele de Hrisca - aliment si medicament

DESCRIERE

Hrișca - Fagopyrum esculentum - este o plantă ierboasă, face parte din familia Polygonaceae, este originară din Asia. Semințele sunt asemănătoare cu boabele de grâu se macină și se folosesc sub formă de faină, este un aliment tradițional în țările nordice Ucraina, Rusia, Polonia, la noi, hrișcă, se cultivă sporadic, în nord, este populară în Bucovina, și se folosește în mod tradițional pentru prepararea sarmalelor.

Arpacasul - combate avitaminoza, stabilizeaza glicemia

GENERALITATI

Arpacașul este bobul care rezultă după decorticarea boabelor de grâu, orz sau mei, are un conținut mare de vitamine, fibre solubile și insolubile, amidon, minerale - magneziu, siliciu, fosfor, potasiu -, gluten în cantități mici, este foarte nutritiv și energizant.

Grâul, este una dintre cele mai importante cereale, prezente în alimentația noastră, de zi cu zi, într-o mare varietate de produse - faină albă, faină integrală, gris, pesmet, pâine, paste făinoase, fulgii și germenii de grâu, etc.

Turmericul - un super aliment - medicament

DESCRIERE, GENERALITATI

Turmericul - turmeric, curcumin, sofran de india, este rădăcina plantei - CURCUMA LONGA -, plantă erbacee de origine asiatică, crește cultivată în sudul Chinei, India, Taiwan, Japonia și Africa.

Curcuma, este o planta perenă, erbacee, cu tulpină dreaptă, frunze eliptice sau lanceolate, verzi, culoare mai intensă pe partea lor superioară, inflorescența este de formă cilindrică, florile sunt galbene în partea superioara a inflorescenței și verzi la baza ei, semințele sunt adunate într-o capsulă, numărul lor depinde de numărul florilor fertilizate.

Chimenul Negru - aromat si tamaduitor

DESCRIERE, GENERALITATI

Negrilica - Nigella Sativa - este o plantă aromată, condimentară, originară din vestului Asiei, este populară în India, Turcia, Pakistan, Grecia, Tunisia, Egipt unde este răspândita în flora spontană, dar se și cultivă. La noi în țară este mai puțin cunoscută și puțin folosită, pentru că nu se regăsește în flora spontană, se cultivă, foarte puțin ca plantă ornamentală sau pentru semințele sale cu proprietăți medicinale și condimentare.

Mugurii de Mesteacan - cu efecte diuretice si antibiotice

DESCRIERE

Mesteacănul - Betula Verrucosa ; Betula Alba -, este un arbore înalt de până la 30 de m, cu frunziș rar, luminos, scoarța albă și netedă, care se exfoliază în fâșii circulare.

FACTOR CURATIV, PRINCIPII ACTIVE

În scopuri terapeutice se folosesc mugurii, semințele și seva.

Mesteacănul conține substanțe active puternic diuretice, cu eliminare masivă de acid uric, colesterol și alte substanțe toxice, - substanțe amare, saponine, mucilagii,tanin, ulei volatil, betulină, alantoină, acid cafeic -, este antiinflamator articular și cutanat, depurativ, coleretic, tonic capilar.

Mugurii de Salcie - un mugure cu calitati sedative

GENERALITATI

Mugurii de Salcie - mugurii au proprietăți terapeutice superioare plantelor, mugurii tineri, au o concentrație  mare de principii active. Primăvara în luna martie înmuguresc salcia, bradul, pinul și plopul. Salcia este primul copac care înfrunzește primăvara, mugurii, frunzele, mlădițele și scoarța de pe mlădițele tinere, se recoltează, la începutul primăverii.

Mugurii de Plop Negru - propolis vegetal

DESCRIERE, GENERALITATI

Plopul negru este un copac răspândit în regiunile joase, crește în depresiuni, preferă zonele umede, malurile lacurilor fiind excelenți copaci ornamentali, luncile, poate atinge înălțimi de 35 de metri.

În scop terapeutic de la plopul negru se folosesc mugurii, foarte prețuiți în medicina naturistă, și în industria farmaceutică, calitățile lor sunt multiple, preparatele de mugur, fiind recomandate pentru prevenirea, dar și pentru tratarea anumitor boli.

Mugurii de Pin - un mugure aducator de sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Mugurii de Pin - Pinul sau Pinus silvestris, Pinul de pădure - crește în zonele montane dar și la altitudini mai mici, este un conifer frate cu bradul, un arbore rășinos, mare amator de locuri însorite.

În scop medicinal, de la pin se recoltează în luna aprilie și mai, MUGURII cu miros de rășina, aromat și deosebit de plăcut. Mugurii de pin sunt cunoscuți încă din cele mai vechi timpuri pentru binefacerile pe care le aduc organismului, folosiți atât intern, cât și extern, aceștia au o mare putere terapeutică, fiind un excelent medicament pentru tratarea diverselor boli.

Scoarta de Salcie - o aspirina naturala

DESCRIERE, GENERALITATI

Salcia - SALIX ALBA - denumirea populară răchită, este un arbore foios, care iubește foarte mult umiditatea, îl întâlnim pe locuri umede de-a lungul apelor, în lunci, zăvoaie, în zonele de câmpie și de deal, este foarte rezistent la ger.

Trunchiul are o creștere dreaptă sau crește strâmb aplecat spre apă, scoarța este la început netedă, cenușiu-verzuie, pe măsură ce se maturizează, apar crăpături în lungime.

Frunzele în formă de lance, sunt lungi, margini neregulate, verzi-argintii.

Alior - o planta vindecatoare folosita cu precautie

DESCRIERE, GENERALITATI

Alior - EUPHORBIA CYPARISSIAS - denumire populară aior, aribi, laptele - câinelui, buruiana de friguri, buruiana măgărească, buruiana de negi, laptele-cucului. Este o plantă ierboasă, perenă, originară din Europa, genul Euphorbia, familia Euforbiaceelor, crește în locuri însorite, pe marginea drumurilor, pe pajiști, în fânețe și pășuni, în locuri uscate pietroase.

Este o plantă foarte TOXICĂ, datorită gustului sau acru, este ocolită de animalele care se afla la păscut.

Stevia - o planta cu multiple calitati medicinale si culinare

DESCRIERE, GENERALITATI

Ștevia - RUMEX PATIENTIA -, denumiri populare măcrișul cucului, dragomir, originară din America de Sud, unde se și cultivă în scopuri culinare, face parte din familia Polygonaceae, este o plantă perenă, pe care o gasim răspândită în țara noastă, ea se dezvolta spontan primăvara, in zonele de deal și de munte, în jurul stânelor, în grădinile necultivate etc.

Ștevia este o plantă mai dulce decât zaharul - este clasificată ca fiind un supraaliment, care are capacitatea de a regla glicemia, de a reduce pofta de dulciuri și senzația de foame, ea nu conține calorii, fiind benefică pentru persoanele care suferă de diabet sau hipoglicemie, sau pentru cei care luptă cu kilogramele în plus.

Migdalul - un pom cu multe beneficii

DESCRIERE, GENERALITATI

Migdalul - PRUNUS DULCIS - este un pom fructifer mediteranean, cu frunze lanceolate sau îngust-ovale, flori albe - rozalii, cu fructe comestibile, crește în stare sălbatică sau cultivat în Asia Centrala și pe coasta Marii Mediteraneene, originar din Asia, face parte din familia Rosaceae la fel ca și trandafirii.

După cum arată și denumirea științifică, migdalul se aseamănă cu prunul, ca înfățișare, înălțime, formă a fructelor, diferența este ca la migdal este comestibil sâmburele.

Bujorul - o floare eleganta

DESCRIERE, GENERALITATI

Bujorul - PAEONIA OFFICINALIS - bujorul de gradină face parte din familia Paeoniaceae, este o plantă DECORATIVĂ, perena, ierboasă, prezintă tufe, bogate în frunze lucioase, mari, cu o nuanță de verde închis, cu tulpini florale înalte, drepte, împodobite de flori mari, parfumate, solitare, colorate în roșu, roz, alb, nuanțe de coral și galben sau roșu-vișiniu.

Urechelnita - o planta medicinala si ornamentala

DESCRIERE, GENERALITATI

Urechelnița - SEMPERVIVUM TECTORUM - este o plantă erbacee, perenă, medicinală și ornamentală, datorită aspectului și cromaticii deosebite, este destul de greu de găsit, fiind răspândită în flora spontană pe terenuri pietroase și stâncoase, ziduri de piatră și de cărămidă, locuri părăsite, ruine, datorită valorii ei tămăduitoare este și cultivată.

Mutulica - o planta relaxanta

DESCRIERE, GENERALITATI

Mutulica - SCOPOLIA CARNIOLICA - denumirea popular mătrăguna mică, nimeata, sculătoare mare este o plantă erbacee și aparține familiei Solanaceelor, crește în flora spontană în tufișuri, în păduri, pe locuri unde au fost defrișate păduri, preferă zonele umede și umbroase.