Pomelo - stimuleaza digestia

Pomelo este originar din tarile Asiei de Sud-Est. Este un copac de talie mai mică, poate atinge înalțimea de 7m, are frunze lucioase, de culoare verde închis, florile apar singure sau in ciorchini, având petalele de culoarea untului.

In cultura chinezeasca, fructul de pomelo este semn de prosperitate și noroc, iar celor care il consuma li se vor întampla numai lucruri bune.

 pomelo sursă foto

Prezentare generala

Fructul are forma de pară, seamană cu un grepfruit mai mare, de culoare verde-galbui, coaja este groasă 1-1,5 cm, deosebirea este ca pulpa la pomelo este mai putin zemoasa, dar mai aromată. Fructele care se gasesc la noi în magazine, sunt cele mai mari citrice citrus maxima - lungi de până la 20 cm, diametru intre 15-25 cm și greutate între 1-7kg, un pomelo copt și aromat trebuie să aibă coajă netedăstralucitoare si sa fie greu cand îl luăm în mână.

                 pomelo pomelo roșu

                 sursă foto                                                  sursă foto

Principii active, proprietati

Pomelo are o pulpa suculenta, galbena cu variatii de roz și roșu, conține semințe și are calități nutritive importante, datorită conținutului de Vitamine C, B1, B2, B3, B5, vitamina P, provitamina A, proteine, carbohidrati, calciu, fier, biotina, betacaroten, magneziu, potasiu.

Consumul de pomelo stimulează digestia, ajută la eliminarea toxinelor din organism, stimulează sistemul imunitar, contribuie la reducerea colesterolului, curață ficatul, încetineste arteroscleroza, este benefic în tratamentul pentru glaucom, diabet, întareste oasele, scade riscul aparitiei cariilor, reduce stresul și oboseala, combate caderea părului prin vitaminizarea rădăcinii firului de păr, combate constipația prin conținutul de fibre vegetale.

Preparate si recomandari

Pomelo se consumă în stare naturală, sub forma de suc,  - sucul de pomelo este recomandat să se bea imediat după preparare, deoarece se oxidează, el ajută la mentinerea greutăți sau în curele de slabire -, salate în combinație cu alte fructe, deserturi, gemuri, marmelade, siropuri.

                 pulpă pomelo sursă foto

Coaja de pomelo este galben-verzuie, moale este folosită la prepararea marmeladei, bomboanelor și la diverse prăjituri.

Fructele se pomelo se pastrează, foarte bine pentru perioade mari de timp, de aceea se exporta în țările în care acesta nu cresc în mod natural.

Cultivare

Plantat în ghiveci, pomelo decorează frumos un balcon sau o terasă.  Aceasta metoda de cultură permite protejarea plantei în perioada de frig, iarna poate fi mutat în casă. Înflorește intre lunile noiembrie și martie.   

                flori de pomelo sursă foto

Înmulțirea se face prin semințe, semintele se țin în apă la o temperatură constantă de 20 grade, semințele au nevoie de un mediu umed în care să germineze, când plantuțele au crescut minim 2-3 cm, ele se pot muta într-un ghiveci cu pământ și au nevoie de 4 ani pentru a face fructe.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0