Prinde Muste - o planta carnivora fascinanta

Prinde muște - DIONAEA MUSCIPULA - denumirea populară - prinde muște -, este o plantă perenă, originara din Carolina de sud, New Jersey, crește și se dezvoltă în regiuni mlăștinoase, în zone cu pământ sărac în nutrienți, iubește în general zonele umede.

DESCRIERE

Este o plantă CARNIVORĂ, face parte din familia Drosseraceae, poate atinge 30-35 cm înălțime.

prinde muște

Frunzele au o porțiune în partea lor superioara transformată în capcane bicolore verzi și roșu aprins.

                prinde muște sursă foto

Aceste capcane localizate în partea terminală a frunzelor, sunt orientate în sus și au un soi de dinți cu ajutorul cărora se prinde insecta, în momentul în care prada atinge unul dintre  perișori aflați și pe o parte și pe cealaltă a capcanei, mecanismul de închidere este activat și se închide, pereții capcanei secretă un lichid în componenta căruia se găsesc enzime care transformă insecta în substanțe nutritive, apoi planta se redeschide.

Înflorește la sfârșitul primăverii în lunile mai-iunie, când apare o tulpină pe care cresc și se dezvoltă flori albe care nu sunt parfumate.

                prinde muște sursă foto

Este o plantă decorativă prin coloritul și formă capcanelor care seamănă cu niște guri, se observă cum se închid în momentul în care au prins o insecta - muște, molii, țânțari -, această specie capturează și insecte târâtoare - furnici, gândaci și chiar păianjeni -.

Cele mai multe plante carnivore mănâncă insecte, mai sunt unele care se hrănesc cu broscuțe sau cu mamifere mici, dar toate se confruntă în mediul în care trăiesc cu o lipsă tot mai acută de pradă adică substanțe nutritive, de-a lungul timpului acestea au evoluat, ademenind și atrăgând insectele pentru a putea supraviețui.

                prinde muște sursă foto 

CULTIVARE

Se înmulțește primăvara, prin semințe, prin divizare sau prin butași din frunze care au fost puși în prealabil la înrădăcinat în răsadnițe la temperaturi de cel puțin 14 grade.

Dionaea muscipula, iubește foarte mult lumina și soarele, în zilele caniculare trebuie udată cu apă de ploaie, la un interval de 2-3 zile și iarna la o săptămână, zece zile fără a ajunge apă pe frunze. Temperatura optimă de creștere și dezvoltare este între 5 și 20 de grade.

Se cunosc câteva sute de specii de plante carnivore, care cresc și în climate calde dar și în cele reci, în zone cu soluri sărace în substanțe nutritive, de aceea natura le-a înzestrat cu capacitatea de a vana pentru a se putea hrăni.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
3
Anisia
Am și eu una dinasta acasă
Gabi
Wow
moldovan ioan
vreau