Rascovi - LACTARIUS DELICIOSUS - se mai cunosc si sub denumirea de pâinea pădurii, râșcovul de brad, râșcovul de fag, pita lui Dumnezeu, roșcovi, roșcovani cresc în pădurile de conifere în grupuri sau izolați și în pădurile de brad, îi găsim de vara până toamna.
Este o CIUPERCĂ COMESTIBILĂ, doar tânără.
DESCRIERE
Pălăria este cărnoasă, la început este convexă, mai târziu, pe măsură ce se maturizează, devine plană, se întinde și ia formă de pâine, puțin adâncită la mijloc, cu marginile răsucite spre interior, culoarea este portocalie, galben-portocalie, roșu cărămiziu, cu zone mai închise spre interior, pe timp umed de ploaie este lipicioasă.
Lamelele sunt dese, subțiri, scurte, adesea bifurcate și decurente în lungul piciorului au aceeași culoare cu pălăria și devin verzui la atingere.
Piciorul e cilindric, bont, subțiat la bază, mai întâi plin, apoi gol în interior și are nuanțe de culoare mai deschise decât pălăria.
Carnea este compactă dar fragedă, albă sau galben roșcata, cu miros plăcut la rupere secretă un latex, are un miros plăcut aromatic și gust dulce.
Râșcovi care cresc în pădurile de brad se deosebesc de cei din pădurile de fag: au pălăriuțele colorate în albastru-verzui.
PREPARARE
Se consumă ciupercile tinere la grătar, dar sunt foarte bune și murate.
Lasa un comentariu
La noi se numesc "zbircaci" sau "zburcaci".
Un fel de clona cafeniu-maronie si dulce a iutarului.