DECRIERE, GENERALITATI
Cactusul de paște - RHIPSALIDOPSIS - planta originară din Brazilia, este o plantă ORNAMENTALĂ, cunoscută pentru florile sale ca niște clopoței deschiși, în nuanțe de roșu, violet, roz, alb, portocaliu face parte din familia Cactaceae.
Este o planta epifită, crește sprijinindu-se de alte plante fără a fi parazită, face parte din familia cactușilor cu frunze, nume pe care îl poartă cactuși - Schlumbergera și Rhipsalidopsis -, ramurile lor sunt asemănătoare frunzelor, de culoare verde închis, cărnoase, lucioase, cresc una din alta segmentat, aceste caracteristicii îi fac diferiți de imaginea pe care o prezintă celelalte specii de cactuși.
Cactusul de Paste generează ramuri din abundență, erecte sau curgătoare, toate au în partea superioară terminală un număr foarte mare de flori.
Deși este o plantă epifită, ca plantă de apartament, crește foarte repede, ajunge la 20-30 cm lungime, după care tulpinile se aplecă, dând plantei un aspect curgător.
CULTIVARE
Ca plantă de apartament are nevoie de multă lumină, fără a fi expusa la soare, rezistă la căldurile normale ale lunilor de vară, iarna la o temperatură minimă de 10-12 grade C.
Udarea trebuie să fie abundentă de primăvara până toamna, dar să băltească apă, se udă când solului de la suprafață este ușor uscat, primăvara și vara se pulverizează cu apă frunzele, dacă este posibil cu apă de ploaie, pentru a se păstra umiditatea, se poate scoate afară de la sfârșitul lunii mai până în septembrie, în vase suspendate, fără expunere la soare.
Înflorește primăvara în preajma sărbătorilor de Paste, în perioada de iarnă, temperatura în încăpere nu trebuie să fie sub 10 grade C, planta este sensibilă ger, se udă rar, dacă se asigură aceste condiții peste iarnă, planta va avea o înflorire abundentă.
Diversitatea coloristică este spectaculoasă la această specie de cactus, pentru a înviora planta și pentru un colorit viu, o dată la două săptămâni se folosește fertilizator cu conținut de potasiu, pe toata durata verii.
Înmulțirea se face prin butași, care se obțin prin secționarea tijelor, după înflorire, se plantează în pământ partea secționată, se udă moderat, pământul să fie umed, după o lună, apar primele rădăcini, se plantează fiecare în ghiveci individual.
Lasa un comentariu