DESCRIERE, GENERALITATI
Roscovul - Ceratonia siliqua L. - face parte din familia Fabaceae sau Leguminoase și provine din estul Mediteranei. Copacii cresc înalți și robuști, cu o înălțime de pana la 15 m. Fructul roșcovului este un aliment cunoscut din cele mai vechi timpuri.
Roșcova este un aliment ideal pentru dieta, este una dintre cele mai bogate surse de proteine vegetale.
Frunzele sunt tari, verzi, iar florile de culoare verzuie au aspectul unor franjuri, fructele au formă de păstăi verzi lungi de pana la 20 de cm, in care se alfa boabele de roscova, care după recoltare isi schimba culoarea in maro.
sursă foto sursă foto sursă foto
PRINCIPII ACTIVE
Semințele conțin: proteine, grăsimi , acizi - oleinic, linoleic și palmitic -, fitohormoni, tanin, gumă de karuba, vitaminele A, B, B2, B3, D, și o mare cantitate de calciu, fibre și ajută la reglarea în mod natural a nivelului zaharului din sânge, nu conține colesterol, mai mult de atât conține pectină care reduce nivelul colesterolului și reduce riscul bolilor de inima, reglează activitatea stomacului și protejează mucoasele intestinale, ceea ce o indică în stările de diaree și de greața.
UTILIZARE SI CALITATI MEDICINALE
Roșcova este utilizata în stare uscată, întreagă, ori sub forma de făinuri, siropuri sau ceai, fiind un îndulcitor natural, este utilizată ca și înlocuitor de cacao.
Boabele din pastile de roșcove sunt transformate prin măcinare în faină, care seamănă cu pudra de cacao, se poate adăuga pentru îndulcirea și aromatizarea dulciurilor, prajiturilor, biscuitilor, checurilor, brioselor, bauturilor.
Siropul de roșcove este indicat pentru mai multe afecțiuni cum ar fi greața, diaree, alergie, tuse, balonare anemie, lipsă de apetit sexual, nivel de colesterol mărit, dar are și efect antibacterian, antioxidant, antipoliomielitic. Cea mai mare calitate a siropului este ca reglează metabolismul și ajută la scăderea în greutate.
Pudra de roșcove poate fi folosită la prepararea diverselor dulciuri și deserturi dietetice, este dulce, dar nu ridica glicemia, de aceea este recomandată diabeticilor și persoanelor care țin cură de slăbire; conține puține grăsimi, de două ori mai mult calciu decât pudra de cacao, și nu are cofeina fiind recomandata și copiilor. Pudra de roșcove este bogată în proteine, fibre, pectina și carbohidrați.
Se recomandă o cură de 8-12 săptămâni, câte o lingură înaintea meselor.
Pudra de roscove se poate achizitiona din magazinele naturiste sau online AICI.
Lasa un comentariu