Roua cerului - o floare carnivora

DESCRIERE, GENERALITATI

Roua cerului - DROSERA ROTUNDIFOLIA - denumirea populara este roua cerului face parte din familia Droseraceae, și cuprinde cca 200 de specii.

Este o plantă CARNIVORĂ, care crește și se dezvoltă în locuri mlăștinoase, pe zăcăminte de turbă, se găsește în nordul Europei, în America de Nord, în Siberia, Japonia, Coreea, în țara noastră apare în rezervații naturale, fiind o specie ocrotită de lege, este o plantă perenă în habitatul natural, trăiește până la trei ani în condiții de interior.

Frunzele sunt transformate în capcane, sunt așezate în formă de rozetă, pețiolul lor este lung, iar limbul este acoperit cu numeroși perișori granulați purpurii, numiți și tentacule care secretă un suc lipicios, care se adună la baza lor sub forma unor picături de rouă. De acești perișori, se lipesc insectele, care zbătându-se să se elibereze, se lipesc de mai mulți peri care se încolăcesc în jurul ei sufocând-o. Insecta este digerată timp de câteva zile de enzime proteolitice, planta prinde și consumă cam cincizeci de insecte pe an.

                roua cerului sursă foto

Florile, apar la sfârșitul primăverii - începutul verii, sunt neparfumate, colorate în violet sau alb-rozaliu, sunt solitare, ele sunt grupate într-o infloreșcență pe tulpină florala, care apare din mijlocul rozetei de frunze-capcană.

                floare roua cerului sursă foto

CULTIVARE

Înmulțirea se face primăvara prin semințe care se pun la încolțit în locuri cu lumina intensă și cu umiditate mare, sau prin separarea lăstarilor.

Este o plantă mai puțin pretențioasă, iubește lumina intensa dar fără soare direct, apa și semiumbră, se udă de două ori pe săptămâna vara, și o dată pe săptămâna iarna, cu apă de ploaie, nu suportă pulverizarea sau udarea frunzelor.

Transplantarea se poate face o dată la doi ani, ocazie cu care se face și înmulțirea.

Este o plantă decorativă prin formă și coloritul ei, dar și prin perișorii purpurii care adună picăturile de rouă.

                roua cerului sursă foto

Alte specii din familia Droseraceae: Drosera filiformis; Drosera madagascariensis; Drosera anglica; Drosera aliciae; Drosera capillaris;  Drosera intermedia; Drosera bulbosa; Drosera regia; Drosera pygmaea; Drosera nidiformis; Drosera whittakeri; Drosera madagascariensis; etc.

 

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0