DESCRIERE, GENERALITATI
Sângerul - CORNUS SANGUINEA - denumirea populară sânger este un arbust cu frunze căzătoare, originar din Europa și Asia. Este un arbust ORNAMENTAL, prin frunze și flori, la noi îl găsim răspândit, atât în flora spontană cât și ca specie ornamentală cultivată, face parte din familia Cornaceae, crește sălbatic, în pădurile de la câmpie și deal și mai rar în pădurile de la munte, în tufărișuri, lunci, este foarte rezistent la ger, secetă, poluare.
Este un arbust de talie mica 2-6 metri, caracteristică sa deosebită este capacitatea de regenerare a părților aeriene, ramurile tinere au culoare roșiatică.
- Frunzele sunt căzătoare, au culoarea verde - închis, cu o nuanță de verde mai ștearsă pe partea lor inferioară, oval - alungite, opuse, simple, acoperite de puf, spre toamnă frunzele se colorează în roșu-ruginiu.
- Florile sunt mici, cu patru petale alb - crem - verzui, adunate în inflorescențe terminale în vârful lăstarilor tinerii, înflorește după înfrunzire începând din luna mai.
- Fructele sunt mici, globuloase, apar în luna septembrie, sunt roșii, spre maturitate se schimbă în vișiniu, și la maturitate deplină negre - albăstrui, fructul conține o singură sămânță.
CULTIVARE
Sângerul se plantează în grădini, parcuri, spatii verzi, pentru alura sa, este un arbust decorativ prin flori, frunze și fructe, dar și pentru rezistența la praf, fum și gaze, se plantează și specia de import - sânger american - Cornus stolonifera-.
Se înmulțește prin semințe sau butași lignificați, se pot planta arbuști izolați, în grupuri, garduri vii suportă bine tunderea de primăvara.
Lasa un comentariu