DESCRIERE, GENERALITATI
Schinduful -TRIGONELLA FOENUM GRAECUM - , se cultivă în regiunile mediteraneene, Asia, Africa de Nord, China, India, Pakistan, este cunoscută și la noi și se cultivă în câteva județe din sudul țării, există și varietăți sălbatice, climatul cel mai propice pentru dezvoltare este cel mediteranean. Planta este întâlnită și sub denumirea de schinduț, molotru, sfandig, fenugrec, denumirea trigonella, se referă la mirosul de fân al schindufului uscat, dar și la originea ei.
Schinduful este o plantă ierboasă, anuală, face parte din familia Leguminoaselor, înaltă de până la jumătate de metru, are un miros pătrunzător, frunzele sunt grupate câte trei, florile sunt mici de nuanță alb - galben - pal.
Florile produc păstăi subțiri, lungi de 10-15 cm, cu un capăt ascuțit ca un cioc, în fiecare păstaie se găsesc câte 10-20 de semințe tari, de culoare brun - gălbui, de formă ovoid-romboidale, cu aromă dulce - amăruie foarte puternică, și cu o mare importanță medicinală.
Schinduful are o perioada de vegetație de patru luni, are un miros tare, picant care persistă pe mână, se recoltează, cu tot cu rădăcină și păstăi când acestea au îngălbenit, și se pune la uscat, apoi semințele sunt treierate și uscate.
Schinduful este folosit ca și
- plantă condiment, se folosește la condimentarea și la aromatizarea a foarte multe preparate culinare - supe, ciorbe, sarmale, mâncăruri de legume, tocănițe, brânzeturi, cereale, pizza, preparate din paste, salate -, planta uscată se așează în butoiul cu varză pentru murat căruia îi dă savoare și aromă, fiind un condiment foarte bogat în minerale și vitamine.
- plantă comestibilă,
- plantă medicinală,
- plantă furajeră, în zonele uscate din Orientul Mijlociu, Spania, Africa de nord, schinduful este cultivat în special ca plantă furajeră, este folosită în agricultură ca și ca îngrășământ verde.
Frunzele de schinduf se folosesc proaspete, uscate și mărunțite, au un gust iute și amărui, aroma este fină de iarbă și fân, sunt ingrediente de bază în diverse amestecuri de condimente.
Semințele de schinduf, au fost folosite în scopuri medicinale din cele mai vechi timpuri, fiind apreciate pentru calitățile lor vindecătoare, ele produc un mucilagiu puternic, fiind folosite în tratarea inflamațiilor și a ulcerelor de stomac.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Semințele puternic aromate, amărui, sunt un ingredient principal în amestecul de cinci condimente panch phoron, au un conținut bogat de principii active - taninuri, lecitină, fier, calciu, fosfor, mangan, cumarine, mucilagii, vitamina B7 - colină - denumită și vitamina memoriei -, proteine - o concentrație de 25% din acest compus - și ulei gras.
Semințele de schinduf, sunt hrănitoare, revigorante, sunt tonice, sunt recomandate persoanelor care suferă de anemie, boli infecțioase, în convalescență, celor care suferă de anorexie, persoanelor care vor să câștige în greutate, pentru că stimulează apetitul.
PREPARATE, RECOMANDARI
Semințele de schinduf și preparatele care se obțin din ele - infuzie, decoct, macerat, pulbere, cataplasme
- stimulează pofta de mâncare,
- îmbunătățesc digestia,
- cresc secreția de salivară și de suc gastric,
- reduc nivelul colesterolului din sânge,- persoanele care au colesterolul mărit pot lua câte o linguriță de pulbere de semințe de 4 ori pe zi înainte de masă, stimulează metabolismul lipidelor și elimina colesterolul rău -,
- au efecte antidiabetice, la persoanele cu risc de diabet, semințele de schinduf au capacitatea de a crește gradul de tolerantă la glucoză, prevenind astfel apariția diabetului,
- previn apariția aterosclerozei, și a ischemiei cardiace, oferind protecție inimii,
- au efect galactogog - stimulează producerea laptelui la mamele care alăptează și nu au lapte suficient -,
- inhibă apariția cancerului la ficat,
- sunt eficiente în colită și colon iritabil,
- reduc simptomele de menopauză,
- previn osteoporoza, întărind oasele,
- combat apariția cancerului mamar și ovarian,
- ajută la creșterea sânilor - infuzie din semințe de schinduf și tinctura de mărar, această combinație de plante, are o acțiune similară cu cea a hormonilor, iar rezultatul va fi o mărire de bust,
- încetinesc procesul de îmbătrânire,
- sunt eficiente în tratarea impotentei și a frigidității.
Schinduful, este remarcat pentru capacitatea sa de a îmbunătăți performantele sexuale la bărbați, acesta crește hormonii masculini prin eliberarea de saponine, bărbații care au o viață sexuală a regulată, sunt mai sănătoși, trăiesc mai mult, o viață sexuală activă combate stresul, protejează sănătatea inimii, îmbunătățește imunitatea organismului, calitatea somnului, reduce riscul de apariție a cancerului de prostată, - au capacitatea de a crește masa musculară și de reducere a grăsimii corporale, protejând sănătatea inimii, și promovând un nivel ridicat de energie - datorită capacității de creștere a testosteronului, principalul hormon masculin produs de testicule,
- Infuzia din semințe schinduf - 1-2 lingurițe de pulbere de semințe la 250 ml cu apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, se beau 2-3 căni pe parcursul unei zile.
- Maceratul din semințe de schinduf - 50 gr de semințe se pun la macerat, în jumătate de litru de apă, de seara până dimineața, se pot bea 1-2 căni pe zi.
- Decoctuldin semințe de schinduf - o linguriță de semințe măcinate la o cană cu apă, se lasă la macerat șase ore, apoi se fierbe 5 minute, se bea pe parcursul unei zile.
- Cataplasme cu semințe de schinduf - semințele măcinate în amestec cu puțină apă și oțet de mere, sub formă de pastă, se folosesc pentru tratarea unor afecțiuni dermatologice - răni ulcerate, plăgi, furunculoze, panarițiu, flegmoane.
Preparatele din schinduf, pot fi achiziționate din magazinele naturiste sau online AICI.
Consumul de schinduf, nu este indicat în timpul sarcinii, persoanelor care au afecțiuni.
Informațiile de pe acest site sunt în scop educativ și informativ, ele nu înlocuiesc prescripțiile medicale, tratamentul cu schinduf, este recomandat cu acordul și sub îndrumarea medicului specialist.
Lasa un comentariu
Il voi cumpara de la dumneavoastra.