DESCRIERE, GENERALITATI
Scorțișoara - CINNAMOMUM ZEYLANICUM - este un arbore tropical, veșnic verde, face parte din familia dafinului - Lauraceae -, crește înalt de 10-15 m în flora spontană, preferă zone de joasă altitudine cu un climat umed.
Frunzele sunt ovale, adânc striate, foarte aromate, verde - închis pe partea superioară, și verde deschis pe partea inferioară. Scoarța copacului este netedă, gălbuie cu gust acrișor, înțepător, puternic aromat, care după uscare devine scorțișoara.
Florile de culoare alb - gălbuie sunt mici, cu un parfum neplăcut, produc fructe colorate în roșu-purpuriu închis, scorțișoara care crește cultivată, are aspect de tufă, înaltă de până la trei metri, tulpinile fiind fasonate permanent pentru a dezvoltă noi ramificații, producătoare de scoarță.
Se recoltează miezul, partea exterioară și interioară a scoarței, care este lăsată la uscat, foitele de scoarță complet deshidratate se răsucesc, sunt rulate una în alta pentru a obține un sul compact, care apoi este tăiat în bucăți uniforme, este sortat după grosime, aromă și culoare.
Scorțișoara se găsește în magazinele naturiste, și în supermarketuri, sau online AICI, ambalată sub formă de pudră, batoane compacte de scorțișoară, bucatele sau fâșii, - fâșiile au nuanțe de maro-deschis până la cafenie și sunt subțiri partea exterioară a scoarței fiind decojită, cele mai apreciate varietăți sunt cele deschise la culoare, cu aspect de pergament -.
Scorțișoara este asemănătoare cu scorțișorul - cassia -, însă pudra de scorțișoară este mult mai fină, mai aromată și mai deschisă la culoare, decât pudra de scorțișor.
Scorțișoara - cassia -, datorită conținutului ridicat de cumarina - o substanță cancerigenă, hepatotoxică, anticoagulantă, nefrotoxică -, chiar dacă are aceleași efecte benefice ca și scorțișoara ceylon, efectele negative sunt mai puternice, cumarina poate interacționa cu medicația prescrisă pentru tratarea diabetului, este considerată dăunătoare pentru ficat, având efecte negative, mai ales asupra celor care suferă de afecțiuni hepatice.
Scorțișoara adevărată - ceylon - are foarte puține efecte negative asupra organismului, dacă este consumată în cantități mari, este considerată benefică pentru organism, consumată în cantități mici și folosită ca și condiment.
Aroma scorțișoarei este puternică, reconfortantă, gustul dulceag, proaspăt, plăcut cu o ușoară tentă amăruie și astringentă, există o preferința pentru pudra de scorțișoară deoarece batonul se folosește mai greu.
UTILIZARE, BENEFICII
Scorțișoara este un condiment, folosit de mii de ani ca și remediu natural, împotriva frigului - mâinile și picioarele reci, răceala și gripa, crampele musculare, durerile de articulații, lipsa poftei de mâncare, indigestia - scorțișoara adăugată în ceai, sau într-o cană de vin cald, creează senzația de căldură, și de bine în tot corpul, activând circulația sângelui.
Scorțișoara are foarte multe întrebuințări în funcție de specificul culinar în care se folosește, la noi este folosită în special asociată cu fructele, este ideală și nelipsită în tartele, plăcintele, prăjiturile, salatele, sufleurile cu mere, dă gust deosebit preparatelor dulci din dovleac, este ingredientul principal în - five spices - amestecul chinezesc de cinci condimente, intră în compoziția curry-urilorindiene, scorțișoara fiind un condiment foarte apreciat în toata Asia, în Statele Unite, una dintre cele mai populare gume de mestecat conține scorțișoară, în Europa este folosită scorțișoara pudră, în special în deserturi pe bază de orez, cu mere, cu lapte, salate din fructe etc., dar și la prepararea a diverse băuturi, ce minunat și deosebit este parfumul răspândit de o cană cu vin fiert, în care s-a adăugat scorțișoară, și afară ninge.
Scorțișoara este folosită ca și condiment datorită uleiului esențial - oleum cinnamoni -, aroma puternică, gustul proaspăt, și anumite proprietăți terapeutice sunt date de aldehida cinamică, cel mai mare producător de scorțișoară este Indonezia, apoi China, India și Vietnam.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Un ceai de scorțișoară, aduce beneficii uimitoare pentru sănătate, datorită proprietăților antioxidante, antiinflamatoare, antimicrobiene, antiseptice, antidiabetice, antitumorale, un vârf de linguriță de pudră de scorțișoară pe zi, are numeroase efecte benefice, începând de la tratarea răcelilor și a gripei, și până la prevenirea diabetului, scăderea colesterolului, prevenirea bolilor cardiovasculare.
Fiind o sursă bogată de antioxidanți, minerale - fier, magneziu, calciu, mangan, sodiu, potasiu -, vitamine A, C, consumul de scorțișoară:
- îmbunătățește digestia,
- combate crampele cu dureri abdominale,
- combate diareea și balonările,
- stimulează secreția salivară și secrețiile gastrice, mărind apetitul,
- combate respirația urât mirositoare,
- combate dezvoltarea bacteriilor în stomac și colon, elimină inflamațiile organelor și țesuturilor interne și riscul cancerului de colon, datorită capacităților antiseptice,
- reduce nivelul colesterolului din sânge,
- previne și reglează cantitatea de zahar din sânge - cinamaldehida -, substanța activă din scorțișoară, stimulează asimilarea glucozei, și ajută absorbția la nivelul celulelor, având astfel un efect puternic de prevenire a diabetului,
- este eficientă asupra sistemului nervos, eliminând oboseala fizică și intelectuală,
- combate stresul și migrenele,
- îmbunătățește capacitatea de a învață și de a memora,
- ameliorează simptomele artritei - cercetările arată ca un vârf de linguriță de scorțișoară, combinată cu o lingură de miere de albine, reduce substanțial durerile provocate de aceasta afecțiune,
- are efecte de fluidizare a sângelui, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge,
- previne și reduce atacurile de cord datorită proprietăților anticoagulante,
- este eficientă în lupta cu kilogramele în plus, aduce senzația de sațietate, tăind pofta de mâncare.
RECOMANDARI
O dietă cu mere peste care se presară un praf de scorțișoară, este săraca în calorii, și este ideală pentru cei care vor să slăbească.
O linguriță de miere combinată cu o jumătate de linguriță de pudră de scorțișoară, se dizolvă într-o ceașcă de apă fierbinte -, se ia dimineața, pe stomacul gol, și seara, înainte de culcare, este benefică pentru scăderea în greutate, cu rezultate și la persoanelor obeze.
Scorțișoara este benefică în cantități mici, consumată în exces este toxică, poate afecta ficatul și rinichii, nu trebuie consumată împreună cu alte substanțe, sau medicamente care fluidizează sângele - aspirina -, ori cu medicație pentru controlul nivelului de zahar din sânge, nu este indicat consumul de scorțișoara femeilor însărcinate și nici mămicile care alăptează nu trebuie să consume acest condiment, tratamentul cu scorțișoară trebuie să fie făcut numai cu acordul medicului, folosita ca și condiment da un plus de savoare, preparatul este mai rafinat, mai fin și gustos.
- o băutură pe bază de scorțișoară ameliorează durerile de gât și combate tusea - într-un pahar cu apă rece, se lasă la macerat 2, 3 batoane de scorțișoară - depinde de mărime -, câteva ore, apoi se bea maceratul, este o băutură care face bine la gât, și este deosebit de reconfortantă.
- o lingură de miere încălzită puțin se amestecă cu un sfert de linguriță de pudră de scorțișoară, se ia trei zile, ajută la ameliorarea tusei, aceasta combinație dintre miere și scorțișoară, consumată zilnic, întărește sistemul imunitar, și previne gripa și răceala, diminuează colesterolul, întărește mușchii și țesuturile, ajută digestia eliminând aciditatea.
Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentul prescris de medicul de specialitate.
Lasa un comentariu