Secara este o cereală, foarte asemănătoare cu grâul, dar este puțin mai lungă și mai elastică, culoarea secarei poate sa fie maroniu - gălbui și verde - cenușiu. O găsim de cumpărat ca și spice, boabe, faină sau fulgi. Este considerată mai mult un furaj decât o plantă alimentară.
PRINCIPII ACTIVE
Cu toate acestea, secara se poate încadra și la categoria plante medicinale dacă ar fi să ne luam după conținut: proteine, grăsimi, celuloză, hidrați de carbon, vitaminele A, K, B1, E, B2, PP, mangan, fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, substanțe azotate, fibre dar și după afecțiunile care se tratează cu ajutorul ei: constipația, bolile renale, cele de inimă, dar și afecțiunile interne se vindecă mai ușor cu ajutorul mlădițelor de secară - se pun la încolțit semințe de secară, când mlădițele au crescut la 1,5 centimetri se taie și se macină apoi se amesteca cu miere. Se iau 3 lingurițe de trei ori pe zi, acest amestec se alterează după 3 zile.
Consumul de produse din secara reduce riscul de apariție a diabetului, de aceea se recomandă consumarea produselor din secară în defavoarea celor din grâu.
UTILIZARE
Secara, este apreciată, nu numai pentru calitățile sale nutritive, ci și pentru gustul sau mai pregnant comparativ cu grâul - pâinea de secara este mult mai consistentă și mai închisă la culoare decât cea de grâu.
Faina de secară se poate folosi la prepararea clătitelor, prăjiturilor înlocuind făina de grâu, pentru ca are mai puțin gluten decât cea de grâu și este mai bogată în fibre.
Secara si produsele din secara se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.
Lasa un comentariu