Semințele de Schinduf - medicament si condiment

DESCRIERE, GENERALITATI

Schinduf - Trigonella foenum - graecum -, mai este cunoscut ca și fân grecesc, sfindoc, molotru, originar din zona Marii Mediterane, face parte din familia Fabaceae, este o plantă leguminoasă, cultivată încă din antichitate pentru proprietățile sale terapeutice, fiind apreciată ca un întăritor al organelor sexuale. Astăzi schinduful se cultivă în sudul Europei și nordul Africii, la noi crește spontan și este întâlnit ca buruiană, se cultivă sporadic în sud-estul țării, pentru nutreț la animale, sau semințele ca și condiment în preparate culinare.

schinduf sursă foto

Schinduful, este folosit ca și condiment - uscate, semințele se folosesc în amestecuri tradiționale -curry-, germeni din semințe, sau verdeață picantă din semințe se adaugă la salate, dar se folosește și ca supliment alimentar natural.

Tulpina, ajunge până la jumătate de metru înălțime, este cilindrică și fistuloasă, prezintă frunze ovale, verde-deschis, cu marginea ușor crestată, sunt așezate grupat, câte trei pe pețiol. Florile sunt mici, de culoare alb - gălbui, liliachii la bază, sunt așezate la baza frunzelor, schinduful înflorește din mai până în iunie.

La maturitate florile se transforma în păstăi lungi și subțiri, care conțin semințe, de culoare cafenie , măcinate răspândesc o aromă puternică, gustul este dulce - amărui, planta are o aromă și un miros puternic, este una dintre cele mai vechi plante medicinale, fiind folosită și în tratamente  veterinare.

                schinduf sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Semințele de schinduf, sunt foarte bogate în proteine, în ulei, conține și lecitină, săruri minerale, glucide, saponine, trigonelina, semințele se găsesc în toate magazinele naturiste, se consumă după ce au fost măcinate, pulberea trebuie folosită imediat după măcinare, pentru că principiile active ale plantei să nu se piardă.

  • sunt depurative și diuretice,
  • stimulează lactația,
  • cicatrizante și antiinflamatoare,
  • sunt afrodisiace,
  • detoxifiază organismul și stimulează pofta de mâncare,
  • stimulează metabolismul sistemului nervos central,
  • reglează funcționarea pancreasului, fiind recomandate persoanelor care suferă de diabet,
  • stimulează secrețiile salivare,  gastrice și ușurează digestia.

Preparatele din semințele de schinduf, sunt benefice în:

  • impotența și frigiditate,
  • inflamații ale mucoasei bucale și vaginale,
  • diabet,
  • colesterol mărit,
  • obezitate, celulită,
  • diaree, dispepsii, dizenterie, ulcere stomacale,
  • cefalee, cistită, colită, colon iritabil,
  • boala Basedow,
  • abcese, alergii, anorexie,
  • astenie fizica și intelectuală, anemie,
  • reumatism poliarticular, sciatică, scleroză în placi,
  • sunt adjuvant în tratarea cancerului de rect, genital, renal, cancer de sân, cancer de gât,

Preparatele pentru uz intern:

  • ceaiul din semințe de schinduf  - două lingurițe de pulbere, la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, se consumă înaintea meselor principale,
  • pulbere din semințe de schinduf  - se obține prin măcinarea fină în râșniță de cafea, a semințelor, cu 5-10 minute înainte de folosire, pentru a evita oxidarea principiilor active. Pulberea se poate păstra nu mai mult de 5 zile, într-un borcan închis la culoare și închis ermetic, la rece, se ia cate o linguriță de pulbere de patru ori pe zi, se tine puțin sub limbă, apoi se înghite cu puțină apă. 

                pulbere din semințe de schinduf sursă foto

  • infuzie combinată din pulbere de semințe de schinduf - 2 lingurițe de pulbere, se lasă la macerat într-o jumătate de ceașcă de apă, de seara până dimineața, se filtrează, iar peste pulberea rămasă, se adaugă o jumătate de ceașcă de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, se strecoară și se amestecă cele două extracte, se bea câte o ceașcă cu un sfert de oră, înaintea meselor principale,
  • macerat din semințe de schinduf - o linguriță de semințe mărunțite, la 250 ml de apă, se lasă la macerat 8 ore  la temperatura camerei, se consumă pe parcursul unei zile,
  • decoctul de semințe de schinduf - două lingurițe de semințe măcinate, se fierb la foc mic 5 minute, se consuma 2-3 căni pe zi, este recomandat persoanelor care suferă de afecțiuni pulmonare, în convalescență.

Preparate pentru uz extern:

  • cataplasme din semințe de schinduf - 3 linguri de pulbere din semințe de schinduf, e combină cu un amestec de apă călduță și oțet, în proporții egale, se formează o pastă care se aplică extern într-o față de tifon, pe locurile cu probleme, cataplasma se menține doua-trei ore, după care se aruncă, nefiind refolosibilă, se pregătesc cataplasme noi la fiecare folosire, 
  • comprese - doua lingurițe de semințe măcinate, la 250 ml de apă,se fierb 5 minute, se aplică comprese pe zone afectate de răni ulcerate, plăgi, erupții, furunculoze etc.

PRECAUTII

Nu s-au semnalat reacții adverse, în urma consumului de preparate din semințe de schinduf, nu sunt recomandate pentru consum în timpul sarcinii, și persoanelor cu afecțiuni renale, se recomandă consultarea specialistului, și respectarea dozelor prescrise, în cantități mari preparatele pot fi toxice.

  • Preparatele din seminte de schinduf se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI

 

sursă foto cover

   

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0