DESCRIERE
Hrișca - Fagopyrum esculentum - este o plantă ierboasă, face parte din familia Polygonaceae, este originară din Asia. Semințele sunt asemănătoare cu boabele de grâu se macină și se folosesc sub formă de faină, este un aliment tradițional în țările nordice Ucraina, Rusia, Polonia, la noi, hrișcă, se cultivă sporadic, în nord, este populară în Bucovina, și se folosește în mod tradițional pentru prepararea sarmalelor.
PRINCIPII ACTIVE
Hrișca nu este o cereală, este sămânța unei plante ierboasă înrudită cu măcrișul, ștevia creată și rubarba, este un aliment-medicament, mult superior cerealelor, prin conținutul bogat de antioxidanți puternici, vitaminele C, E, B1, B2, B3 și B6, fier, potasiu, zinc, cupru, este bogată în calciu, mangan, magneziu, și fibre insolubile, proteine, carbohidrați, flavonoizi - quercitina și rutina -, care protejează organismul de factorii externi și îl tonifică, în special în sezonul rece de iarnă și la începutul primăverii.
Hrișca, aduce organismului, un aport energetic deosebit, nu conține gluten, fiind recomandată persoanelor care au intoleranță la gluten, este nutritivă, este remineralizantă, protejează vasele de sânge.
Consumul de hrișcă, aduce multe beneficii corpului uman
- stabilizează glicemia și o menține în limite normale,
- întărește și menține tânăr sistemul nervos,
- previne și combate cancerul gastric, de colon, pulmonar, având proprietăți antitumorale,
- scade colesterolul,
- previne degradarea neuronală, stimulează memoria și circulația cerebrală, fiind recomandată bolnavilor de Alzheimer,
- protejează împotriva accidentelor vasculare,
- ajută în afecțiunile biliare, previne formarea calcurilor biliari,
- este tonic hepatic, ajută ficatul să se regenereze după excesele de alcool,
- controlează tensiunea arterială, și previne ischemia cardiacă,
- este benefică pentru sistemul cardiovascular.
Hrișca este un aliment recomandat în toate dietele, ține greutatea sub control, pentru cei care luptă cu kilogramele în plus, grație conținutului mare de fibre alimentare insolubile, și a substanțelor cu efect diuretic, care reduc excesul de apă din organism.
Este recomandată persoanelor cu ateroscleroză, afecțiuni hepatice, celor care suferă cu inima, diabet zaharat, hipertensiune arterială, anemie.
PREPARARE
Semințele de hrișcă, sunt aromate și nu sunt foarte dulci, se pot consuma crude sau prăjite, ca atare, dar și în salate, adăugate în paste, în combinație cu alte cereale, sau legume.
Hrișcă, fiartă în prealabil în apă se adaugă în lapte, împreună cu o lingură de miere de albine, dulceață, sau gem, este un preparat asemănător orezului cu lapte, se poate adăuga în preparate de legume, garnitură alături de legume la friptură de pui, peste etc.
Faina are o nuanță mai închisă decât faina de grâu, se poate adăuga în aluaturi, în prăjituri pregătite în casă, brioșe, biscuiți, pâine, clătite, sau preparate de patiserie, foarte apreciate de persoanele alergice la făina de grâu.
Boabele de hrișcă se pot adăuga în supe și ciorbe de zarzavaturi, se adaugă odată cu legumele, se pot pregăti supe cremă, deosebit de savuroase.
Se pot consuma la micul dejun, adăugate în iaurt, lapte, lapte bătut, semințele trebuie puse la înmuiat în apă rece, cu 2-3 ore înainte.
- 1 lingură de semințe de hrișcă, la 3 linguri de iaurt, se lasă la macerat de seara până dimineața, se mănâncă pe stomacul gol în fiecare dimineața, de la o săptămâna până la o lună, previne și menține diabetul în limite normale.
Este bine să se înceapă consumul, de hrișcă cu porții mici, specialiștii recomandă ca hrișcă să fie consumată regulat, acest aliment nu are contraindicații, dar înainte de a începe un tratament naturist, trebuie consultat medicul specialist, asupra diagnosticului, și a dozajului care trebuie administrat.
Hrisca se poate achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.
Lasa un comentariu