GENERALITATI
Siropurile naturale,se prepara termic sau prin macerare si presare la rece din fructe si plante proaspete, miere de albine sau zahar, prin aceste procedee de preparare, in special cel cu miere de albine, se urmareste imbogatirea si pastrarea unui numar cat mai mare de nutrientii, minerale, vitamine dar si aroma si parfumul plantelor, fructelor etc. Siropurile naturale se pot consuma ca atare in combinatie cu apa minerala sau apa plata, in scop medicinal,- se iau 2-3 lingurite inainte de mese, in functie de proprietatile terapeutice ale fructului sau plantei din care este produs siropul.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Visinele aceste fructe acrisoare si apetisante, se recolteaza in lunile iunie si iulie in functie de soiul visinului, pe linga gustul si aroma inconfundabila aceste fructe, ascund o bogatie de substante nutritive valoroase,
- antocianul,- pigmentul care da culoarea visinei, cu rol de antioxidant puternic -,
- quercetina si kaempferolul, doi dintre antioxidantii pe care ii contin visinele, stimuleaza concentratia, memoria, vederea,
- vitamine - provitamina A, vitamina C, E, PP, vitamine din grupul vitaminic B,- B1, B2, B9 -,
- zaharuri mai putine decat in cirese,
- proteine, pectide, acizi, taninuri, caroten, celuloza,
- saruri minerale,- fier, fosfor, potasiu in concentratie mare -, cupru, magneziu, zinc -,
- fibre alimentare.
Visinele se pot consuma proaspete, congelate, preparate in diverse moduri, conservate sub forma de - dulceata, compot, marmelada, sirop -, au efecte - antiinflamatorii,- detoxifiante,- diuretice,- depurative,- laxative,- energizante.
BENEFICII PENTRU SANATATE
Siropul de visine este o bautura care se prepara usor ea nu ar trebui sa lipseasca din nici o gospodarie, se poate consuma ca atare, sau diluat cu apa, apa minerala, se pot adauga cuburi de gheata etc.
- este tonic, racoritor si energizant,
- este un bun remediu in afectiuni respiratorii, scade febra, amelioreaza tusea, in faringita, bronsita,
- este adjuvant in combaterea afectiunilor hepatice, renale si cardiovasculare,
- ajuta la buna functionare a sistemului digestiv, combate constipatia,
- previne bolile neuro-degenerative datorita flavonoizilor pe care ii contine,
- este remineralizant si tonifiant,
- combate starile de stres si de iritabilitate,
- combate anemia si stimuleaza cresterea la copii,
- este energizant,- combate starile de oboseala fizica si psihica -,
- intarzie procesul de imbatrinire, mentine tineretea,
- ajuta la eliminarea toxinelor din organism,
- combate stresul si insomnia.
PREPARARE
RETETA 1
- Visinele spalate si curatate, se dau prin blender, sucul care se obtine se filtreaza, se adauga zahar -1 kg la 1litru de suc, se pune la foc moderat 15 minute, se spumeaza, se toarna in sticle sterilizate, se inchid etans si se aseaza in paturi pana la racirea completa, se pastreaza in locuri reci si uscate.
RETETA 2
- 3 KG de visine, spalate bine, scurse se curata de codite si se scot samburii, se aseaza intr-un vas in care se adauga 3 kg de zahar, 2 plicuri de sare de lamaie -20gr, 1 plic de conservant, se amesteca si se lasa la macerat pana in ziua urmatoare.
Peste sucul format se adauga 3 litri de apa se amesteca si se mai lasa la macerat 24 de ore pana in ziua urmatoare, se verifica si se mai amesteca pentru ca zaharulul sa nu se lase la fund si sa se topeasca.
Siropul format se filtreaza printr-o sita, si se toarna in sticle sterilizate, fructele cu o lingura se pun in borcane sterile, daca este cazul se adauga sirop ca sa le acopere, se etanseaza si se pastreaza in locuri reci si uscate.
Visinele astfel conservate sunt excelente in prajitura cu visine, placinta, crema pentru tort, strudel etc.
RECOMANDARI
Siropul de visine nu este recomandat persoanelor care sufera de diabet zaharat, persoanelor cu aciditate ridicata, ulcer gastric, celor care sufera de diaree.
Siropul de visine sepoate achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.
Prezentul site este in scop educativ si informativ, el nu inlocuieste tratamentul si recomandarile medicului specialist.
Lasa un comentariu