Sirop din flori de salcam, calmant si emolient

GENERALITATI

Siropurile naturale, se prepara termic sau prin macerare si presare la rece din fructe si plante proaspete, miere de albine sau zahar, prin aceste procedee de preparare, in special cel cu miere de albine, se urmareste imbogatirea si pastrarea unui numar cat mai mare de nutrientii, minerale, vitamine dar si aroma si parfumul plantelor, fructelor etc. Siropurile naturale se pot consuma ca atare in combinatie cu apa minerala sau apa plata, in scop medicinal,- se iau 2-3 lingurite inainte de mese, in functie de proprietatile terapeutice ale fructului sau plantei din care este produs siropul.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Florile de salcam se recolteaza la inceputul si mijlocul perioadei de inflorire, pe vreme insorita, sunt o adevarata splendoare a naturii, tonice, foarte decorative, comestibile, indragite nu numai pentru parfumul lor imbietor ci si pentru calitatile lor vindecatoare, fiind benefice de la afectiuni respiratorii, pana la probleme ale stomacului si ale sistemului nervos.

Florile de salcam au un continut bogat de flavone,- robinina si acaciina -, substante minerale, acid cafeic, acid clorogenic, ulei volatil, substante mucilaginoase, taninuri, glucide, ulei eteric in concentratie mare in florile proaspete folosit in industria cosmetica la parfumuri.

Siropul obtinut din aceste flori de primavara este un produs natural parfumat si linistitor asupra psihicului, cu efecte - antitusive,- antispastice ale tractului respirator,- antiinflamatoare, - calmante,- usor sedative,- emoliente ale secretiilor bronhice,- antiseptice,- antinevralgice. 

flori de salcam sursa foto

PREPARARE

  • 1kg de flori de salcam bine spalate si puse pe un prosop la zvantat,
  • 1kg de zahar sau 1,5kg zahar brun,
  • 2litri de apa plata,
  • 2 plicuri de sare de lamaie sau zeama de la 2 lamai mari,
  • un praf de sare - sare grunjoasa fara iod -,

Florile de salcam se desprind de pe ramurele si se pun la fiert 15 minute, se acopera vasul cu un capac si se lasa la infuzat pana a doua zi.

Sucul rezultat se filtreaza printr-o sita deasa, sau prin tifon, si se adauga la siropul format din zahar si 500 ml apa, sarea de lamaie sau - zeama de lamaie - si praful de sare,- se fierbe amestecand mereu pana la dizolvarea zaharului -, totul se pune la fiert la foc, pana scade la jumatate,- se poate adauga dupa preferinta coaja de lamaie taiata mare, care apoi se scoate afara-, se toarna fierbinte in sticle sterilizate si se pune la dunst uscat,- in paturi o zi-doua, pana cand este complet rece -, se pastreaza in locuri racoroase si uscate. 

BENEFICII PENTRU SANATATE

Siropul obtinut din flori de salcam este un excelent tratament pentru

  • boli digestive,- diminueaza secretiile gastrice acide, se iau cate 2-3 lingurite pe zi -,
  • afectiuni ale sistemului nervos,
  • alunga insomnia,
  • combate depresia, astenia de primavara si starile de anxietate,     
  • combate durerile de cap provocate de stres,
  • calmeaza tusea,
  • alunga starile de oboseala si starile de irascibilitate.

sirop de salcam sursa foto

RECOMANDARI

Este recomandat ca persoanele care sufera de diabet zaharat sa nu consume sirop de salcam.

Prezentul site este in scop educativ si informativ, el nu inlocuieste prescriptiile si tratamentele medicale.

 

sursa foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0