GENERALITATI
Siropurile naturale, se prepara termic sau prin macerare si presare la rece din fructe si plante proaspete, miere de albine sau zahar, prin aceste procedee de preparare, in special cel cu miere de albine, se urmareste imbogatirea si pastrarea unui numar cat mai mare de nutrientii, minerale, vitamine dar si aroma si parfumul plantelor, fructelor etc. Siropurile naturale se pot consuma ca atare in combinatie cu apa minerala sau apa plata, in scop medicinal,- se iau 2-3 lingurite inainte de mese, in functie de proprietatile terapeutice ale fructului sau plantei din care este produs siropul.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Tufa de soc, este asemuita cu o adevarata farmacie -, socul face parte dintre putinele plantele la care toate organele,- flori, frunze, fructe, radacina scoarta -, prezinta efecte terapeutice, si pot fi folosite in prevenirea si tratarea a numeroase afectiuni.
Florile de soc se culeg din luna mai pana in iulie,- depinde de zona -, se culege toata inflorescenta, - pe timp uscat, insorit -, sunt bogate in vitamina C, ulei volatil, acid caleic, acid ferulic, substante mucilaginoase, zaharuri, minerale.
Siropul care se obtine din florile de soc in scop terapeutic are efecte,- diuretice,- laxative,- tonice,- vitaminizante si mineralizante - antiinflamatoare,- galactogoge, detoxifiante -.
PREPARARE
RETETA 1.
- 15-20 flori de soc,- depinde de marime -, se desprind florile de pe crengute si se spala foarte bine, se scurg pe un prosop uscat, se aseaza intr-un vas care se poate acoperi cu capac -, se adauga 2- 2,5 litri de apa si se lasa la macerat de seara pana a doua zi.
Sucul care s-a format se filtreaza printr-un tifon dublu sau o sita foarte deasa, se adauga zaharul,- kg la litrul de suc, proportia 1:1-, zeama de la 2 lamai mari,- se poate adauga si coaja de lamaie taiata mare numai partea galbena -, se lasa la macerat doua zile,- se amesteca din cand in cand, pentru a se dizolva tot zaharul -, - coaja de lamaie se poate adauga optional, dupa preferinta -.
Siropul care s-a format se filtreaza, se toarna in sticle care se inchid ermetic si se pastreaza in locuri reci si uscate.
RETETA 2.
- 20-25 de flori de soc, se spala in apa rece apoi se intind sa se scurga pe un prosop absorbant.
- 2 kg de zahar se adauga la 2-2,5 litri de apa, vasul se pune la foc mic amestecand pana cand zaharul se topeste complet,- siropul trebuie sa fie cald, nu fierbinte -, se adauga zeama si coaja,- partea galbena de la 3 lamai mari -, si florile de soc, se acopera vasul si se lasa la macerat intr-un loc rece,- pivnita, frigider -, 3-4 zile, timp in care se amesteca zilnic.
Siropul rezultat se filtreaza si se pastreaza in sticle etans inchise, in locuri reci uscate si intunecoase.
BENEFICII PENTRU SANATATE
Siropul de soc este tonic si reconfortant servit in scop gustativ diluat in apa, apa minerala, apa cu gheata, in scop terapeutic 2-3 lingurite de sirop intr-un pahar cu apa, se beau 2-3 pahare pe zi,
- are efecte laxative, vitaminizante, mineralizante,
- tonic nervos si fizic,
- combate varsaturile pe fond nervos,
- stimuleaza activitatea rinichilor, combate infectiile urinare,
- benefic in afectiuni ale aparatului respirator,- faringita, bronsite, amelioreaza tusea,
- eficient si in guta, reumatism,
- este galactogog,- mareste cantitatea de lapte la mamele care alapteaza,
- ajuta la eliminarea apei din tesuturi,- benefic in obezitate -,
- este eficient in constipatie,- datorita proprietatilor laxative -.
RECOMANDARI
Nu este recomandat consumul de sirop din flori de soc, persoanelor care sufera de diabet zaharat.
Siropul din flori de soc se poate achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.
Prezentul site este in scop informativ si educativ, el nu inlocuieste tratamentul si prescriptiile medicale.
Lasa un comentariu
Am citit mesajul Cristinei.. Copiii mici nu au nevoie de siropuri/sucuri mai ales ca acestea contin extrem de mult zahăr - criminslul nr1 in lume, interzis copiilor mici!