GENERALITATI
Siropurile naturale, se prepara termic sau prin macerare si presare la rece din fructe si plante proaspete, miere de albine sau zahar, prin aceste procedee de preparare, in special cel cu miere de albine, se urmareste imbogatirea si pastrarea unui numar cat mai mare de nutrientii, minerale, vitamine dar si aroma si parfumul plantelor, fructelor etc. Siropurile naturale se pot consuma ca atare in combinatie cu apa minerala sau apa plata, in scop medicinal,- se iau 2-3 lingurite inainte de mese, in functie de proprietatile terapeutice ale fructului sau plantei din care este produs siropul.
PRINCIPII ACTIVE SI PROPRIETATI
Florile de tei sunt cunoscute de secole pentru efectele tamaduitoare, datorita compozitiei valoroase in substante active, majoritatea sunt - flavonoide,- antioxidanti puternici -, si glicozide,- monozaharide cu efect de retinere a apei -, ulei volatil,- responsabil de mireasma atat de placuta a florilor cu efect de relaxare si calmare -, care le confera proprietati,- neurosedative,- expectorante,- decongestive,- sudorifice,- hipotensive,- diaforetice,- emoliente,- diuretice,- antispastice.
Florile de tei se recolteaza impreuna cu bracteele,- coditele si frunzulitele -, in lunile iunie, iulie, se pun la uscat la umbra, se pastreaza in saculeti de material sau pungi de hartie in locuri uscate si aerisite.
Preparatele din flori de tei,- infuzii, decocturi, siropuri, tincturi, inhalatii, bai generale, au efecte terapeutice benefice in numeroase afectiuni.
Siropul din flori de tei, se poate prepara foarte usor si acasa, este o bautura placuta, aromata, reconfortanta, linistitoare si calmanta, in scop terapeutic se iau 2-3 linguri de trei ori pe zi, in scop gustativ, se consuma diluat in apa, apa minerala sau ceai.
PREPARARE
- 10-15 linguri de flori de tei uscate,- fara codita si frunzulita -,
- 2 litri de apa,
- zeama de la o lamaie,
- 1,500 gr zahar.
Apa fierbinte se toarna peste florile de tei, se lasa la infuzat, acoperit 15 minute, se filtreaza si in infuzia obtinuta se adauga zaharul,- daca vrem mai dulce se poate adauga zahar in proportie de 1-1,- la 1 l de infuzie, 1kg de zahar -, se da la fiert pana obtinem consistenta de sirop dorita, se adauga zeama de lamaie, se mai da un clocot, si se toarna fierbinte in sticle sterilizate care se inchid etans, se pastreaza in locuri reci si uscate.
BENEFICII PENTRU SANATATE
- combate afectiuni de la nivelul aparatului respirator,- viroze, raceli, stari gripale, tuse cronica si convulsiva, bronsite, astm bronsic,- ajuta la eliminarea secretiilor bronsice -,
- efect sedativ in starile de nervozitate si neliniste, crize de isterie, palpitatii, oboseala, depresie, migrene,
- combate insomnia, induce starea de relaxare de liniste si calm,
- efecte calmante in afectiuni digestive,- colici intestinali, indigestii, constipatie, hemoroizi, intoxicatii, in colecistita, dischinezie biliara.
RECOMANDARI
Siropul din flori de tei, nu este recomandat persoanelor care sufera de diabet zaharat.
Siropul din flori de tei se poate achizitiona de la magazinele naturiste sau online .
Prezentul site este in scop informativ si educativ, el nu inlocuieste tratamentul si prescriptiile medicale.
Lasa un comentariu