GENERALITATI
Siropurile naturale, se prepara termic sau prin macerare si presare la rece din fructe si plante proaspete, miere de albine sau zahar, prin aceste procedee de preparare, in special cel cu miere de albine, se urmareste imbogatirea si pastrarea unui numar cat mai mare de nutrientii, minerale, vitamine dar si aroma si parfumul plantelor, fructelor etc. Siropurile naturale se pot consuma ca atare in combinatie cu apa minerala sau apa plata, in scop medicinal,- se iau 2-3 lingurite inainte de mese, in functie de proprietatile terapeutice ale fructului sau plantei din care este produs siropul.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Boabele negre de soc sunt mai putin cunoscute decat celelalte boabe negre,- murea, afinele -, desi ele au numeroase efecte tamaduitoare datorita continutului de exceptie.
Preparatele din soc, sunt considerate mai mult medicamente decat alimente, boabele de soc crude, au un anumit grad de toxicitate,- contin o substanta chimica aglicozida care in organism se transforma in cianura -, consumat crud in cantitati mici, fructul poate produce probleme digestive, insa preparat termic, toxina este distrusa, iar preparatele sunt delicioase, usor digerabile si cu multe beneficii pentru sanatate.
Ciorchinii cu fructele de soc se culeg cu 2-3 ore inainte de preparare, se pot pastra la frigider cel mult 48 de ore, pot fi cogelate sau uscate dar numai pe cale artificiala.
Bobitele de soc sunt o sursa bogata de pigmenti organici, antociani,- pigmenti cu proprietati puternic antioxidante -, vitamine esentiale, au un continut ridicat de vitamina A si vitamina C, vitamine din grupul vitaminic B,- piridoxina - B6,- tiamina -B1-, riboflavina -B2-, minerale,- fier, calciu -, carotenoide, aminoacizi, acidul viburic, acidul malic, acidul tanic, zaharuri naturale.
Fructele de soc au numeroase proprietati terapeutice, sunt
- diuretice,- depurative,- antioxidante,- antiseptice intestinal,- antifebrile,- laxative,- in doze mici -, efecte purgative,- in doze mari,- antinevralgice,- hipotensive,- sudorifice,- detoxifiante.
PREPARARE
RETETA 1
- 1 kg bobite de soc scoase de pe ramurele, bine spalate, se pun intr-un vas impreuna cu 2 litri de apa, se dau cateva clocote, zeama obtinuta se strecoara, boabele se zdrobesc bine intr-un blender se preseaza printr-o sita ca sa iasa tot sucul, se amesteca cele doua lichide si se adauga zaharul in proportie de 1:1,- 1kg de zahar la 1litru de suc -, se pune vasul din nou pe foc si se adauga zeama de la o lamaie,- se poate adauga si coaja, numai partea galbena -.
Se fierbe amestecand din cand in cand, pana cand se obtine consistenta unui sirop, se toarna in sticle sterile, etans inchise, se aseaza intre paturi la dunst uscat o zi doua, apoi se pastreaza in loc rece si uscat.
RETETA 2
- boabele de soc, desprinse de pe ramurele se spala si se zdrobesc prin blender, apoi se filtreaza printr-o sita sau tifon, la 1 kg de suc se adauga 1 kg de zahar, se pune la foc, se amesteca pana se topeste zaharul, fierbinte se toarna in sticle etans inchise, se pastreaza in locuru reci si uscate.
Siropul din boabe de soc in scop gustativ, se bea diluat in apa sau apa minerala in doze mici, se pot colora creme, budinci, lichioruri, blaturi pentru torturi sau prajituri, in scop medicinal se iau 3-4 lingurite pe zi, efectul este tonic, laxativ, remineralizant, vitaminizant.
BENEFICII PENTRU SANATATE
Siropul de soc este o bautura deosebit de gustoasa si racoritoare cu efecte benefice pentru sanatate consumat in doze mici
- intareste sistemul imunitar,
- este tonic, vitaminizant si remineralizant,
- previne aparitia bolilor canceroase,
- regleaza nivelul colesterolului,
- previne si amelioreaza afectiuni ale ochilor,- degenerescenta maculara si glaucomul, datorita continutului mare de vitamina A si B6,
- combate constipatia, colita de putrefactie.
RECOMANDARI
Supradozajul cu soc poate provoca intoxicatii cu stari de voma, dificultati de respiratie, arsuri la stomac etc.
Consumul de preparate din soc de tip alimentar se va face ponderat, persoanele care iau laxative si diuretice vor consulta medicul specialist.
Persoanele care sufera de diabet zaharat nu vor consuma sirop din fructe de soc.
Prezentul site este in scop informativ si educativ, el nu inlocuieste tratamentul si prescriptiile medicului specialist.
Lasa un comentariu
Sa-l prepar acasa nu am posibilitate
Multtumesc !
Ma numesc Hrehorciuc Lenuta