GENERALITATI
Siropurile naturale, se prepara termic sau prin macerare si presare la rece din fructe si plante proaspete, miere de albine sau zahar, prin aceste procedee de preparare, in special cel cu miere de albine, se urmareste imbogatirea si pastrarea unui numar cat mai mare de nutrientii, minerale, vitamine dar si aroma si parfumul plantelor, fructelor etc. Siropurile naturale se pot consuma ca atare in combinatie cu apa minerala sau apa plata, in scop medicinal,- se iau 2-3 lingurite inainte de mese, in functie de proprietatile terapeutice ale fructului sau plantei din care este produs siropul.
PRINCIPII ACTIVE
Siropul de afine preparat din sucul obtinut din fructele zdrobite si presate la rece, in amestec cu miere de albine poliflora, pastreaza toata bogatia de nutrientii din aceste fructe montane,- antioxidanti,- in special antociani, pigmenti cu puternic rol antioxidat, cu proprietati de a impiedica actiunea distructiva a radicalilor liberi asupra celulelor -, vitamine -A, C, E, vitamine din grupul B, taninuri, acizi organici, flavonoizi, zaharuri, pectine, saruri minerale,- potasiu, calciu, sulf, fosfor, magneziu, mangan, clor, fier, sarace in grasimi si foarte bogate in fibre.
PROPRIETATI, BENEFICII PENTRU SANATATE
Siropul de afine, este o bautura naturala
- racoritoare, hranitoare, remineralizanta si vitaminizanta,
- cu efecte antibacteriene, antidiareice si antiseptice urinare si intestinale,
- este tonifiant pentru intregul organism,
- este tonic hepatic si nervos,
- foarte benefic pentru copii, sportivi, batrani, persoane aflate in convalescenta, stari de stres, astenie, anorexie,
- protejeaza pereti vaselor de sange, fiind benefic pentru cei care sufera de varice, hemoroizi, fragilitate capilara,
- restabileste pofta de mancare si regleaza digestia,
- combate diareea,
- combate infectiile microbine, purifica sangele,
- benefic in boli reumatice, guta, hemoroizi, hipertensiune arteriala, tulburari neurologice,
- ajuta la cresterea acuitatii vizuale,
- benefic in infectii respiratorii, faringite laringite, tuse.
PREPARARE
Sirop de afine, conservat cu zahar
- 1 kg de afine spalate si scurse de apa se pun la fiert timp de 10 minute in 2 litri de apa, se racoreste putin, se da prin blender intreaga cantitate de zeama cu fructe cu tot, se strecoara printr-o sita deasa sau tifon, apoi se pune din nou pe foc mic, adaugand 1 kg de zahar, se dau cateva clocote la foc mic pana cand zaharul s-a topit si siropul s-a ingrosat putin.
Siropul fierbinte se toarna in sticle sterilizate, se etanseaza si se aseaza la dunst cald - in paturi -, 2-3 zile pana la racirea completa a sticlelor, se pastreaza in locuri reci si uscate.
Siropul de afine se poate consuma ca atare - 2-3 linguri, sau diluat intr-un pahar cu apa sau apa minerala.
Sirop de afine cu miere de albine
- 0,500gr de afine spalate, impreuna cu 600 ml apa se omogenizeaza bine in blender, se filtreaza printr-o sita deasa sau un tifon, apoi se adauga 250 gr miere de albine poliflora, se omogenizeaza pana la dizolvarea totala a mierii de albine, se pastreaza la rece in frigider cel mult o saptamana.
Se cosuma ca atare sau diluat in apa, apa minerala dupa preferinta.
RECOMANDARI
Siropul de afine conservat cu zahar, nu este recomandat persoanelor care sufera de diabet zaharat.
Inainte de a incepe un tratament indelungat cu afine, este indicat un consult la medicul specialist sau la fitoterapeut. Siropul de afine se poate achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.
Prezentul site este in scop educativ si informativ, el nu inlocuieste tratamentul si prescriptiile medicului.
Lasa un comentariu
Mai pregatesti sirop anul asta?