DESCRIERE, GENERALITATI
Arțarul - ACER PLATANOIDES -, este un arbore puternic și viguros, prezintă o coroană arcuită trunchiul este scurt, cu lemnul alb, scoarța cenușie, netedă, frunzele sunt verzi, lucioase, zimțate pe margini, despicate în lobi lungi și ascuțiți, toamna se colorează în nuanțe splendide de roșu și galben, florile de culoare alb - gălbui, apar primăvara, înainte de înfrunzire, dispuse în inflorescențe în formă de umbrelă, fructele prezintă două aripioare unite în forma unui unghi obtuz, în vârful căruia, se găsește sămânța, ca o alună mică și turtită. Fructele sunt verzi, apar devreme în luna mai, pe măsură ce se maturizează, culoarea lor se schimbă în maroniu și sunt purtate de vânt.
Se cunosc 10 varietăți de arțar - arțarul de zahar, - arțarul roșu, - arțarul argintiu, - arțarul negru,- arțarul țepos, - arțarul fin, - arțarul de Pennsylvania, - arțarul cu frunze mari, - arțarul negondo, - arțarul circiné -, dintre speciile de arțar, numai câteva sunt folosite pentru extragerea sevei din care prin fierbere se obține siropul de arțar, o delicatesă cunoscută în toata lumea.
Arțarul este simbolul Canadei, frunza de arțar este reprezentată în centrul steagului și pe moneda țării, arțarul are un rol important în istoria acestei țări - lemnul de arțar fiind foarte căutat pentru rezistența lui și pentru zaharul pe care îl conține seva, producția de sirop de arțar cunoscut în toată lumea pentru calitatea și efectele benefice asupra sănătății, este mai mare de 80%.
Siropul de arțar se găsește comercializat în magazinele naturiste sau supermarketuri, sau online AICI, AICI, este importat din Canada sau din Statele Unite, cel importat din Canada este clasificat în trei categorii - 1 este light, 2 și 3 - cel mai concentrat -, siropul din SUA este împărțit în două categorii - gradul A - este mai puțin concentrat și este folosit pentru consumul zilnic, la îndulcirea ceaiului, cafelei cu lapte, a cafelei etc., - gradul B, acesta este mai concentrat și se folosește în preparate prelucrate termic.
Seva, se recoltează începând de la sfârșitul lui februarie, până la mijlocul lunii aprilie, siropul care se obține, este apreciat în funcție de data recoltării, culoare și gust.
Siropul de arțar se obține din seva arțarului de zahar, arțarului negru și arțarului roșu, seva se extrage din trunchiul copacului, printr-un procedeu simplu - de crestare sau găurire a copacului, care permite ca seva să se scurgă liber, este un lichid transparent, fără gust, și cu un conținut scăzut de zahar în momentul extragerii din trunchiul arțarului, urmează fierberea sevei până când se evapora toată apa, și se obține un sirop cu aromă și culoarea caracteristică, și cu 65-70% conținut de zahăr, dacă se continuă fierberea se obține zahărul de arțar, care fiind mai scump decât zaharul obișnuit nu a reușit să se impună pe piață, din aproximativ 40 litri de sevă se obține 1 litru de sirop pur de arțar.
PRINCIPII ACTIVE
Nutriționiștii, apreciază că siropul de arțar este cel mai sănătos îndulcitor natural descoperit până acum, prețul este comparabil cu cel al mierii de albine, ca și conținut siropul de arțar are mai puține calorii decât mierea de albine, deci este mai dietetic, iar concentrația de săruri minerale de - seleniu, zinc, potasiu, calciu, fier, fosfor, magneziu, mangan, cupru, crom -, este mai mare, de asemenea are un conținut mare de vitamine.
Siropul de arțar este bogat în
- mangan - este un antioxidant puternic,- ajută la combaterea radicalilor liberi, - este energizant, - ajută la buna funcționare a tiroidei, - echilibrează nivelul zaharului din sânge, protejează absorbția de calciu.
- zinc - ajută la ameliorarea simptomelor de oboseală cronică,- protejează inima, reglează diabetul în limite normale, ajută la tratarea rănilor, împreună cu manganul ajută la fortificarea sistemului imunitar.
- tiamina numită și vitamina B1, o substanță esențială - în producerea de energie, - în funcționarea creierului, - reduce efectele îmbătrânirii, - ajută digestia, - accelerează procesul de eliminare a urinei, - esențială în metabolism și pentru buna funcționare a inimii, - previne formarea cataractei, previne apariția bolii Alzheimer.
Consumul de sirop de arțar
- previne acutizarea aterosclerozei,
- eficient în tratarea neurasteniei, și a nevralgiei intercostale,
- are efect laxativ,
- reduce inflamațiile,
- apară organismul de infecții,
- micșorează prostata mărită,
- previne cancerul de prostată,
- eficient în afecțiunile tumorale ale colonului,
- eficient în tratarea dischineziei și a litiazei biliare,
- contribuie la detoxifierea organismului, - un pahar de apă, combinat cu 2 lingurițe sirop de arțar și puțină zeama de lămâie, se bea timp de trei zile, astfel se asigură și doza zilnică de zinc și mangan necesară organismului.
Siropul este folosit cel mai mult ca îndulcitor pentru deserturi, topping pentru înghețată, îndulcitor pentru cafea sau ceai, diferite sosuri, aluaturi de patiserie, având un gust fin de caramel.
Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentele și prescripțiile medicale.
Lasa un comentariu