GENERALITATI
Siropurile naturale, se prepara termic sau prin macerare si presare la rece din fructe si plante proaspete, miere de albine sau zahar, prin aceste procedee de preparare, in special cel cu miere de albine, se urmareste imbogatirea si pastrarea unui numar cat mai mare de nutrientii, minerale, vitamine dar si aroma si parfumul plantelor, fructelor etc. Siropurile naturale se pot consuma ca atare in combinatie cu apa minerala sau apa plata, in scop medicinal,- se iau 2-3 lingurite inainte de mese, in functie de proprietatile terapeutice ale fructului sau plantei din care este produs siropul.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Corcodusul este cel mai raspandit soi de prun din tara noastra, foarte rezistent la boli si paraziti, rezistent la schimbari de temperatura si adaptabil la diverse tipuri de sol.
Tufele de corcodus infloresc primavara devreme flori albe sau roze, fructele sunt mici, rotunde si parfumate, comestibile, dulci sau acre, ajung la maturitate in luna iulie-august, in diferite culori,- galben, portocaliu, roz, rosu, brun-violaceu -, abunda in substante nutritive :
- contin o cantitate mare de acid citric,
- vitamina C,- antioxidant puternic cu rol de combatere a afectiunilor respiratorii, de ameliorare a stresului, a proceselor inflamatorii, a anemiei -,
- polivitamina A,- un antioxidat puternic care anihileaza actiunea radicalilor liberi, regleaza functiile hormonale, stimuleaza si mentine sanatatea sistemului osos -,
- vitamine din grupul vitaminic B,- B1, B2, B3, B6 -,
- minerale,- calciu, magneziu, fier, potasiu, fosfor -,
- proteine,- pectine,- acizi,- celuloza,- multa apa,- foarte putine calorii.
Corcodusele sunt considerate fructe complexe, datorita bogatiei de substante nutritive din continut, care le confera proprietati terapeutice si culinare deosebite, sunt recomandate persoanelor anemice, lipsite de pofta de mincare, obosite, lipsite de putere.
Corcodusele sunt fructe - tonice, revigorante, racoritoare si au actiune - revigoranta,- antioxidanta,- antiinflamatoare,- diuretica,- detoxifianta,- calmanta,- cicatrizanta,- usor laxativa,- inlatura insomniile, sunt excelente in anemie si au efectele asteptate in curele de slabire, se pot consuma ca atare, sub forma de suc, nectar sau consevate in gem, compot, jeleu, sirop, etc.
Siropul de corcoduse, se poate pregati usor acasa, sau se poate achizitiona si din magazinele naturiste.
PREPARARE
Corcodusele, curatate de codite si bine spalate, se pun la foc mic, cu apa cat sa le acopere, cand fructele s-au inmuiat foarte bine, si sunt crapate, se iau de pe foc si se strecoara printr-o sita, cu o lingura de lemn se freaca bine fructele,- pentru a indeparta samburii si pielia -.
Sucul de corcoduse se mai filtreaza inca o data printr-un tifon dublu, apoi se adauga zaharul,- daca fructele sunt coapte si dulci,- la 1 litru de suc, se adauga 0,500 gr zahar, sau proportia de 1:1, se mai pune la fiert pe foc mic pana se topeste tot zaharul si lichidul ajunge la consistenta de sirop, se toarna fierbinte in sticle sterilizate, se etanseaza si se aseaza in paturi pana la racire, se pastreaza in locuri uscate si reci.
BENEFICII PENTRU SANATATE
Siropul de corcoduse, pe langa faptul ca este delicios, este si o bautura reconfortanta, revigoranta si racoritoare, cu numeroase efecte benefice pentru sanatate, in scop gustativ, se poate consuma diluat cu apa sau apa minerala, in scop terapeutic 3-4 linguri pe zi inainte de mese,
- este calmant si relaxant, stimuleaza functionarea sistemului nervos, imbunatateste memoria si puterea de concentrare, datorita fosforului si magneziului din continut,
- ajuta la formarea si intarirea sistemului osos,
- ajuta la mentinerea sanatatii fizice si psihice, creste nivelul de energie, combate stresul si oboseala cronica,
- incetineste procesul de imbatrinire,
- previne bolile cardiovasculare, stimuleaza activitatea cardiaca,
- ajuta la vindecarea afectiunilor respiratorii, datorita continutului mare de vitamina C,
- eficient in afectiuni ale stomacului, protejeaza sanatatea sistemului digestiv,
- micsoreaza aparitia riscului de cancer.
Corcodusele sub forma de suc proaspat, sunt recomandate in curele de slabire.
RECOMANDARI
Siropul de corcoduse nu este recomandat persoanelor care sufera de diabet zaharat.
Prezentul site este in scop educativ si informativ, el nu inlocuieste tratamentul si recomandarile medicului specialist.
Lasa un comentariu