GENERALITATI
Siropurile naturale, se prepara termic sau prin macerare si presare la rece din fructe si plante proaspete, miere de albine sau zahar, prin aceste procedee de preparare, in special cel cu miere de albine, se urmareste imbogatirea si pastrarea unui numar cat mai mare de nutrientii, minerale, vitamine dar si aroma si parfumul plantelor, fructelor etc. Siropurile naturale se pot consuma ca atare in combinatie cu apa minerala sau apa plata, in scop medicinal,- se iau 2-3 lingurite inainte de mese, in functie de proprietatile terapeutice ale fructului sau plantei din care este produs siropul.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Iasomia sau lamaita este un arbust cu flori albe, parfumate, care ne incanta cu frumusetea lor la sfarsitul primaverii, inceputul verii, se deschid la apusul soarelui odata cu lasarea serii si raspindesc pe o distanta mare in jur un parfum dulce si puternic.
Florile de iasomie,- relaxeaza, alunga starile depresive, amelioreaza migrenele, stresul si oboseala, sunt bogate in ulei eteric,- cu efecte - relaxante,- antiseptice,- afrodisiace-, contine si acetat benzilic, iasmon, indol,- acid salicilic si flavonoide -, cu efecte de stimulare a sistemului circulator,- catechine,- antioxidanti capabili sa reduca riscul de cancer si ajuta la prevenirea afectiunilor cardiace -.
Uleiul esential de iasomie, este unul dintre cele mai scumpe uleiuri din lume,- pentru 10 gr esenta de ulei sunt necesate 10 kg de flori de iasomie -.
Preparatele din flori si frunze de iasomie,- ceaiul, extractul, siropul, se folosesc in medicina traditionala de secole,- fructele si radacinile sunt otravitoare -, au efecte - antibacteriene,- antioxidante,- antiinflamatoare,- calmante,- relaxante,- antiseptice,- antimicotice,- afrodisiace.
Siropul de iasomie este un elixir foarte placut, parfumat, relaxant, calmant, racoritor, dar si afrodisiac, este usor de prgatit in casa, se poate consuma cu apa sau apa minerala, in care se pot adauga cuburi de gheata.
PREPARARE
- 250-300 gr flori de iasomie,
- 0,500 ml apa,
- 0,500 grzahar,
- 1 lamaie,- optional -.
Florile de iasomie se spala si se pun la zvantat pe un prsop sau pe hartie absorbanta, intre timp se combina apa si zaharul se pune la foc mic pana ajunge la consistenta de sirop, se adauga,- sau nu -, zeama de lamaie si se mai da un clocot, se ia de pe foc si se adauga florile de iasomie, se lasa la macerat la temperatura camerei, acoperit cu capac, caldut se filtreaza si se toarna in sticle sterilizate care se etanseaza.
Se pastreaza in locuri reci si uscate.
BENEFICII PENTRU SANATATE
- stimuleaza imunitatea organismului,
- imbunatateste circulatia sangelui si regleaza tensiunea arteriala,
- ajuta la scaderea colesterolului,
- accelereaza metabolismul,
- alunga stresul, deprimarea, oboseala,
- stimuleaza creativitatea, reda increderea in fortele proprii,
- ajuta la tonifierea sistemului reproducator feminin, combate afectiunile uterine,
- stimuleaza producerea laptelui matern,
- ajuta la depasirea impotentei si a frigiditatii,
- combate infectiile bacteriene,- infectii respiratorii, infectii vaginale -, ajuta la eliminarea E-coli.
RECOMANDARI
Siropul de iasomie nu este indicat persoanelor care sufera de diabet zaharat.
Prezentul site este in scop informativ si educativ, el nu inlocuieste tratamentul si prescriptiile medicului specialist.
Lasa un comentariu