Siropul de macese, combate virozele si anemia, este tonic - vitaminizat

GENERALITATI

Siropurile naturale, se prepara termic sau prin macerare si presare la rece din fructe si plante proaspete, miere de albine sau zahar, prin aceste procedee de preparare, in special cel cu miere de albine, se urmareste imbogatirea si pastrarea unui numar cat mai mare de nutrientii, minerale, vitamine dar si aroma si parfumul plantelor, fructelor etc.

Siropurile naturale se pot consuma ca atare in combinatie cu apa minerala sau apa plata, in scop medicinal,- se iau 2-3 lingurite inainte de mese, in functie de proprietatile terapeutice ale fructului sau plantei din care este produs siropul.

SIROPUL DE MACESE

Macesele sunt fructe de toamna tarzie, apreciate ca adevarate bombe de sanatate foarte utilizate in medicina naturista datorita beneficiilor numeroase pentru sanatate,contin o mare cantitate de vitamina C,- principiul lor de baza, in cantitate mai mare decat in citrice -, siropul si toate preparatele din macese datorita aportului mare de vitamine au numeroase benefici pentru sanatate, sunt ideale pentru imunitatea organismului mai ales in sezonul rece.

maciese sursa foto

PRINCIPII ACTIVE SI PROPRIETATI

Siropul de macese mareste pofta de mancare, este tonic-vitaminizant, are un puternic efect diuretic, si are si calitati de laxativ, este o sursa bogata de vitamine

  • vitamina C - un antioxidant puternic -,
  • provitamina A - beta-carotenul prezenta in plante, legume - morcovi, spanac, varza – etc.,
  • vitamina E - tocoferol -,numita si vitamina fertilitatii, ajuta la combaterea imbatrinirii si la mentinerea tineretii,
  • vitamina B1,- tiamina -, cu rol esential in metabolism, se gaseste si in - drojdia de bere, portocale, alune, cereale, fasole, cartofi, mazare -, in lactate, galbenus de ou etc.,
  • vitamina B2,- riboflavina -, importanta pentru sanatatea sistemului nervos, a ochilor, a pielii,- se gaseste si in spanac, sparanghel, migdale, brocoli, lapte, oua etc.,
  • vitamina B3,- niacina - sau vitamina PP -, ajuta la scaderea colesterolului, stabilizeaza zaharul din sange etc.,
  • vitamina D numita si vitamina antirahitica,
  • vitamina K,- vitamina antihemoragica -,
  • vitamina P,- citrina - normalizeaza si mentine permeabilitatea si rezistenta vaselor de sange -, se mai gaseste in lamaie mai ales in coaja alba, caise, cirese, prune, mere, mure, coacaze, varza, spanac, ardei etc.
  • si o sursa de minerale - fier, magneziu -, zaharuri, ulei esential, pectine, ulei gras, carotenoide, flavonoizi, acid malic, acid citric.

BENEFICII PENTRU SANATATE

Siropul de macese fortifica si intareste sistemul imunitar, apara organismul de factori patogeni si de infectii, combate anemia, benefic in convalescenta,- reface organismul slabit in urma unor boli infectioase -, intareste organele interne, ajuta la fixarea calciului in oase, stimuleaza circulatia sangelui, accelereaza producerea globulelor rosii, combate starile de oboseala cronica, surmenajul intelectual si stresul, eficient in astenie si in lipsa de vitamine – avitaminoza -, combate formarea calculilor renali, ajuta la inlaturarea starilor hemoragice. 

PREPARARE

Siropul de macese se poate achizitiona din toate magazinele cu profil naturist, dar se poate prepara si acasa destul de usor:

  • 1kg macese coapte date prin storcatorul de fructe sau zdrobite in blender, se lasa la macerat de seara pana dimineata in 2l de apa clocotita, lichidul rezultat se filtreaza prin cateva bucati de tifon sau printr-o sita foarte deasa,- pentru a nu ramine perisori -, se adauga la fiecare litru de zeama 1kg de zahar se amesteca si se mai da un clocot, sau se lasa la fiert pana cand are consistenta dorita.

Se toarna in sticle sau in borcanele fierbinti, sterilizate in cuptor, se inchid ermetic si se aseaza pana la racirea completa, intr-o cutie de carton cu paturi pe care nu le mai folosim -, se pastreaza in camara rece si intunecata, dupa deschirere se tine la frigider.

  • 100gr macese zdrobite in blender, se lasa la macerat de seara pana dimineata in 0,500l apa rece, se filtreaza prin doua-trei randuri de tifon pentru a nu trece perisorii, apoi se adauga 2-3 linguri miere de albine sau zahar si se amesteca bine pana la dizolvare, se foloseste pastrata in frigider la rece.
  • 250-300 gr de pulpa de macese curatata de samburi, macinata sub forma de pulbere se lasa la macerat intr-un litru de apa fierbinte de seara pana dimineata, se pune pe foc redus fara sa fiarba si se adauga 500 gr zahar brun, se amesteca si se lasa pana la dizolvarea completa. Se pastreaza in sticle cu capac etans, sterilizate in cuptor, dupa care se pun intr-o cutie in paturi 2-3 zile pana cand se racesc complect, se iau zilnic 3-4 linguri, sticla desfacuta se pastreaza in frigider, se iau cate 3 linguri pe zi.

siropul de maciese sursa foto

Siropul de macese este indicat sa se consume iarna cand aportul de vitamine si in special de vitamina C este mai mic, iar gripa, racelile si virozele sunt mai frcvente, aceasta bautura deosebit de placuta reuseste sa tonifice organismul si sa combata anemia prin accelerarea producerii globulelor rosii.  

Siropul de macese se poate achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.

Prezentul site este in scop educativ si informativ, el nu inlocuieste tratamentul si prescriptiile medicului specialist.

 

sursa foto cover

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0