DESCRIERE, GENERALITATI
Smochinul - Ficus carica - este un arbust din familia Moraceae, una din numeroasele specii ale genului Ficus, originar din Asia sud-occidentală, frunzele sunt palmate, late, cazatoare, lungi de 15–25 cm, florile sunt verzi, scoarța este sensibilă, netedă și de culoare gri. Smochinii fac două sau trei recolte pe an și pot trăi până la 80 de ani.
În funcție de specie, fructele pot avea culoarea: neagra, maro, galbena, mov, verde și roșie. La noi cele mai indicate soiuri sunt cele cu fructe roșii, galbene și verzi, deoarece acestea au timp să se maturizeze.
sursă foto sursă foto sursă foto
Smochinele fac parte din categoria celor mai perisabile fructe. Fructele coapte trebuie să aibă o culoare închisă, un miros dulceag și o textura tare, uscate, trebuie să aibă un miros de proaspăt. Din cauza conținutului de glucoză și fructoză, diabeticii au voie să mănânce smochine doar cu sfatul medicului.
Smochinele se comercializează gata uscate, deci se găsesc în magazine, sau online AICI, AICI, tot timpul anului. Sunt recomandate în dietele de slăbit pentru ca împiedică asimilarea grăsimilor, consumul regulat de smochine poate preveni apariția cancerului de sân la femei, în special după menopauză.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Fibrele, potasiul, calciul, magneziul și manganul sunt cei mai importanți nutrienți pe care îi conține o smochină. Potasiul din acest fruct ține sub control tensiunea, fibrele controlează nivelul greutății corporale și calciul asigură densitatea necesară în menținerea sănătății oaselor; vitamina A din compoziția smochinelor ajută la menținerea vederi, inclusiv vederea pe timp de noapte; sunt laxative; sunt foarte energizante, de aceea sunt indicate sportivilor, persoanelor care fac eforturi fizice. Smochinele conțin și vitaminele B1,B2 si C, care stimulează sistemul imunitar și previn apariția virozelor respiratorii.
Frunzele smochinelor scad trigliceridele din organism, temperează creșterea celulelor canceroase și au efect antidiabetic.
CULTIVARE
Smochinul poate fi plantat într-un ghiveci de dimensiuni mari, care se mută iarna în interior, plantat afară în gradină el trebuie protejat de frig, acoperindu-i coroana cu folii de plastic, frunze uscate, iarbă uscată sau paie. Are nevoie de multă lumină pentru a rodi și a duce la maturitate fructele, are nevoie de căldură și de multă apă. Smochinul fructifică destul de repede, la vârsta de 2-3 ani.
Lasa un comentariu