DESCRIERE, GENERALITATI
Șofrănel, Șofranul Indian - CARTHAMUS TINCTORIUS -, denumire populara șofrănel, care se cultivă pe scară largă în China, India, SUA, Mexic, Australia, este o variantă mai rentabilă și mai ieftină a ȘOFRANULUI, dar cu calități asemănătoare cu acesta.
Șofranul este o plantă erbacee, perenă, care crește din bulbi numiți cormus, originară din Europa și Asia, cu florile ca niște cupe, cu petale rotunde sau ascuțite nuanțate în - roșu, alb, galben sau bicolore -, înfloresc primăvara, sau toamna.
Cele mai apreciate varietăți de șofran
- Crocus chrysanthus, cu flori colorate de la galben deschis până la galben închis-portocaliu, cu originile din Grecia și Turcia.
- Crocus speciosus și Crocus sieberi, au florile de nuanțe albastru-violaceu și sunt originare din Europa de Sud - Est și Asia.
- Crocus flavus este o plantă cu aspect de arbust cu minunate flori galben-portocalii.
- Crocus sativus, originar din Orientul mijlociu, din care se obține cel mai scump condiment din lume.
Șofrănelul este o plantă erbacee anuală, rezistentă, ramificată, cu aspect de ciulin, cu țepi lungi, ascuțiți pe frunze, crește înalt până la 1,5 metri, face parte din familia Compositae.
Rădăcina este ramificată, puternică, bine dezvoltată, tulpina este erectă, foarte ramificată, frunzele sunt ovale, alungite, au marginea zimțată, și cu foarte mulți spini, florile sunt tubulare mici, cu 5 petale, de nuanță de la alb - gălbui până la nuanțe de roșu-portocaliu, fructul este o achenă cu formă alungită, de nuanță albă, și formă alungită cu margini umflate.
Șofrănelul este cultivat pentru - uleiul comestibil care se obține din semințe, - florile sale folosite în industria alimentară ca aromatizant și colorant alimentar natural, - florile sunt folosite și în scopuri ornamentale ca flori tăiate proaspete de înaltă calitate, sau uscate în aranjamente florale considerate a fi veșnice, - în industria de medicamente,- în industria chimica înlocuiește uleiul de in, pentru obținerea unor tipuri de vopsea, pentru ca nu da o tentă de culoare galbenă.
UTILIZARI, BENEFICII
Petalele florilor de șofrănel se folosesc ca și colorant alimentar în diverse preparate dulci - prăjituri, produse de patiserie, gemuri, dulcețuri, compoturi, îmbunătățesc culoarea în supe, ciorbe, tocănițe, fără să schimbe gustul, valoarea lor ca și condiment este foarte scăzută față de șofran, este folosit ca și colorant medicinal, colorant în produsele cosmetice, florile uscate de șofrănel, sunt utilizate în industria textilă ca și colorant natural pentru materiale textile .
Semințele se pot consuma ca atare, sau prăjite, prin măcinare se obține un tip de faină de bună calitate cu un conținut mare proteic, folosită în scop furajer, sau se poate adăuga și în diferite aluaturi, sau aluaturi de patiserie.
Uleiul obținut din semințe este folosit la obținerea margarinei, la fabricarea lumânărilor parfumate, este un ulei comestibil folosit la gătit, în salate, reduce nivelul colesterolului fiind folosit și în scopuri terapeutice.
Șofrănelul este un condiment, și un aromatizant dotat cu multe calități tămăduitoare, benefice pentru organism
- întărește imunitatea organismului,
- ameliorează durerile menstruale, reglează fluxul menstrelor,
- florile au efecte laxative și sedative,
- florile se folosesc în tratarea scarlatinei,
- semințele ajută la tratarea unor tumori localizate la nivelul ficatului,
- semințele au efecte astringente la nivelul uterului,
- uleiul este benefic în durerile provocate de reumatism,
- uleiul de semințe de șofrănel, controlează nivelul colesterolului și a zaharului din sânge, este benefic pentru sănătatea inimii.
CULTIVARE
Șofrănelul este o plantă, care se poate cultiva în gradină, se seamănă primăvara la începutul lunii martie, solul trebuie să fie umed, dar nu îmbibat cu apă, temperatura să nu fie sub 5 grade, pentru o dispersie cât mai uniformă, semințele se pot amesteca cu nisip sau rumeguș.
Semințele germinează destul de repede, dacă este cald, temperatura crește spre 15 grade, fertilizarea solului se face cu îngrășăminte.
Șofrănelul, ajunge la maturitate în 5-6 luni de la însămânțare, pe toata perioada de dezvoltare se udă foarte bine o dată pe săptămâna, la o lună planta are o perioadă de stagnare de trei săptămâni, trebuie udată în continuare, el își dezvoltă rădăcinile în această perioadă, se recoltează atunci când frunzele sunt uscate.
Florile se pot aduna în luna iulie, atunci când bobocii florali se deschid, semințele se mai lasă pe planta să se maturizeze, și se recoltează cam la o luna după ce florile au fost culese.
Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc recomandările și tratamentele medicale.
Lasa un comentariu
Recoltarea se realizeaza intre jumatatea lunii octombrie si începutul lunii noiembrie. Intrucat florile sunt firave si se ofilesc repede, se culeg inainte de rasarit, la primele ore ale diminetii.