Sparanghelul - Asparagus officinalis - este denumit în popor și umbra iepurelui, este plantă de cultură, originară din America de Nord, la noi se cultiva în sere.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Planta are în pământ un rizom puternic, frunzele sunt niște solzi, florile sunt mici, albe-verzui, fructul este o baca roșie, conține 95 % apă, foarte puține calorii, puțin sodiu, în schimb este o sursă bogată de vitamine A, B3, B6, C, E, K, calciu, magneziu, zinc, fosfați, acid folic, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, seleniu, crom.
Sparanghelul are proprietăți anticoagulante, este depurativ, diuretic, fluidifică secrețiile bronhice, stimulează digestia, este afrodiziac, îmbunătățește sănătatea tractului digestiv și a colonului, întărește sistemul imunitar, reduce colesterolul, este adjuvant în cancer.
BENEFICIILE CONSUMULUI DE SPARANGHEL
Consumul de sparanghel în mod constant, te ajută să scapi de kilogramele în plus; ajută la detoxifierea organismului; este benefic în cazul asteniilor; depresiilor; anemiei; protejează arterele și previne apariția arterosclerozei și a bolilor de inimă.
Sparanghel, previne avortul spontan, datorită conținutului de estrogen, el reglează hormonii din organism, este benefic și pentru femeilor aflate la menopauză, ajută la ameliorarea sindromului premenstrual și este benefic femeilor care alăptează, de asemenea ameliorează hiperaciditatea; ulcerele gastrice; colitele, datorită proprietăților anti-inflamatoare, este de benefic și în tratarea tusei cronice uscate, a durerilor de gât și a bronșitelor.
UTILIZARE
Este utilizată partea aeriana a sparanghelului, care se recoltează de la jumătatea lunii mai până la jumătatea lui iunie, se consumă proaspăt, se poate păstra câteva ore la frigider sau într-un vas cu apă, până când se gătește.
La noi, este mai puțin consumat, pentru că este puțin cunoscut și nu este o legumă ieftină, ci una este destul de scumpă.
Sparanghelul este folosit în special, drept garnitură, la o friptură de pui, vită, pește, sau combinat cu alte legume. Fiind extrem de gustoasă și nutritivă, această plantă, se poate folosi la prepararea supelor, tocănițelor, budincilor și sosurilor.
CULTIVARE
Pentru a cultiva sparanghelul în grădină este nevoie de materialului săditor și de un sol ușor acid, nisipos, îmbogățit cu substanțe nutritive și un drenaj corespunzător.
Semințele au nevoie de mult soare pentru a germina și a dezvolta tijele, astfel că este recomandată semănarea într-o zonă luminoasă din gradină, de asemenea, în luna aprilie, înainte de semănare, este recomandată nivelarea solului și adăugarea de îngrășământ pe baza de azot. Se seamănă pe rânduri la o adâncime de 3 cm, între plante se lasă 5-6 cm, iar între rânduri se lasă 30-35cm, după acoperirea semințelor, straturile se udă și după 3-4 zile se repetă udarea.
Până toamna tijele de sparanghel vor avea cam 15-20 cm, acestea se taie, cu un cuțit ascuțit la 2 cm deasupra pământului și trebuie acoperite cu un strat de pământ care protejează rădăcinile de îngheț. În primăvara următoare se repeta operațiile, de udare, plivire și abia în al treilea an de la semănare te poți bucura de plantarea propriu-zisa a sparanghelului. În cea de-a treia primăvara, în luna aprilie, trebuie săpate șanțuri adânci și late de 30-40 cm. Între șanțuri se lasă o distanta de 1-1,5 m, răsadurile obținute în primii doi ani se plantează în șanțurile săpate, la o adâncime de aproximativ 10 cm și cu o distanță de 35-40 cm între plante. După plantare, se aplică o mușuroire și o udare abundentă, în continuare trebuie plivite, doar buruienile.
Lasa un comentariu