DESCRIERE, GENERALITATI
Strigoaia - VERATRUM ALBUM - denumiri populare steregoaie, mendruța, stirigie, steregoanie, fierea pământului, ghimbere de munte, ghintură. Strigoaia este o plantă TOXICĂ. Este o plantă ierboasă, perenă, vivace, crește până la un metru și jumătate, prin fânețe, pășuni, poiene în zonele de deal și de munte.
Rizomul este gros, vertical, formă cronică, din care pornește o coroană de rădăcini lungi și subțiri de culoare galbenă.
Frunzele sunt ovale, late, lungi, cu peri fini pe partea inferioară, până la zece ani, plantă prezintă numai frunze mari, după aceasta vârstă apare tulpina aeriană care poate atinge un metru și jumătate, frunzele de la baza tulpinii sunt mai lungi iar cele de la partea superioară sunt scurte.
Inflorescența, se prezintă într-un buchet alungit la partea superioară a tulpinii, și este alcătuită din numeroase floricele albe-verzui care se deschid vara în lunile iunie-august.
FACTOR CUTATIV, PRINCIPII ACTIVE, RECOMANDARI
În scopuri medicinale se recoltează rizomii cu rădăcinile, toamna în septembrie-octombrie, sau primăvara înainte de înfrunzire, aceștia conțin minerale, flavonoide, lipide, rezine și alcaloizi care sunt foarte toxici și acționează ca depresivi cardiaci și respiratori, în doze mici, indicate de medic, acționează asupra sistemului nervos având acțiune calmantă - uz extern este folosit în afecțiunii ale pielii - eczeme, râie.
Din cauza toxicității mari, se recomandă consumul preparatelor standardizate, și respectarea cu strictețe a dozelor indicate de medic.
Lasa un comentariu