GENERALITATI
Sucul de roșii se obține cel mai ușor cu mașina de stors roșii, sau cu ajutorul mixerului, după care se strecoară printr-o sită deasă. Sucul de roșii conservat sau bulionul, se obține în casă prin fierberea sucului obținut din roșii, păstrat în sticle închise etanș, în locuri răcoroase și uscate.
PRINCIPII ACTIVE, BENEFICII, PROPRIETATI
Sucul de rosii, prin fierbere pierde o parte din enzime, și o mare parte din vitamina C dar, conținutul de licopen o substanță care dă culoare roșie unor legume și fructe este unul dintre cei mai puternici antioxidanți, prin fierbere, crește. Din această cauză bulionul este mai bogat în licopen decât sucul proaspăt din roșii. 200 ml de suc de roșii sau bulion, consumat înainte sau în timpul mesei, asigură cantitatea de antioxidanti necesară unui adult pentru o zi. Acest antioxidant, este anticancerigen, antialergic, antitumoral, reduce riscul aterosclerozei, reduce riscul infarctului, reduce colesterolul. Licopenul se absoarbe în organism într-un mediu gras, la un pahar de suc proaspat sau de bulion adaugam o linguriță de ulei de măsline; - obținem un suc foarte plăcut la gust, dar și un diuretic care se poate folosi cu succes în lupta cu kilogramele în plus. Ca și conținut bogat în licopen, primul este bulionul, apoi sucul de roșii proaspăt, papaya, rodiile, pepene verde și măcesele, astfel 200 ml suc de roșii, consumat zilnic, previne cancerul de prostată, previne apariția cataractei, previne bolile de inimă.
Roșia, ca aliment este săracă în calorii, dar este foarte bogată în vitamine și minerale: vitamina A; complexul B: B1 ;B2 ;B3 ; B6; retinol; acid folic; vitaminele C, E, K, minerale fier; magneziu; foarte bogată în potasiu; fosfor; calciu; zinc. Gustul savuros al roșiei coapte de gradină este dat de acidul glutamic.
Consumul de roșii, de suc de roșii, de bulion, contribuie la menținerea sănătății organismului, la frumusețea tenului a pielii și este excelent pentru menținerea siluetei. Roșiile conțin flavonoizi, substante cu efect anti-coagulant, care previn formarea cheagurilor de sânge.
Sucul de rosii, este benefic înaine de expunerea la soare, pentru că neutralizează efectul nociv al razelor ultraviolete, este recomandat și celor care călătoresc cu avionul.
Sucul de roșii, bulionul sau pasta de tomate, depinde de concentrație, sunt printre cele mai folosite ingrediente pentru pregatirea mâncarurilor și a băuturilor. Diferența dintre sucul de roșii, bulion și pasta de tomate, constă în conținutul de apă și concentrația produsului obținut la final prin procesul de fierbere.
PREPARARE
Sucul de roșii, obținut cu ajutorul mașinii de stors roșii, se fierbe până când capată consistența pe care o dorim, se adaugă sare și zahăr obțional la sfărșit. Secretul păstrării cât mai îndelungate a bulionului, este modul de conservare,- sticlele în care vom păstra bulionul, trebuie sterilizate în cuptorul preincalzit, la 100-120 de grade timp de o jumatate de oră, sau până când sticlele sunt foarte fierbinți. Se toarnă bulionul fierbinte în sticle, se pun imediat capacele și se asează între pături, sau perne vechi, unde trebuie lăsate căteva zile până când se răcesc complect, procedeul se numeste dunst uscat . Se depozitează în pivniță, daca avem, sau în camară unde se pastrează foarte bine chiar și două, trei ierni.
Lasa un comentariu