DESCRIERE, GENERALITATI
Sulfina - Melilotus officinalis - sau iarba de piatră, molotru galben, salcina, surcina, este o specie erbacee, anuală sau bienală, răspândită în Europa, Asia și Africa prin locuri uscate, aride, pietroase, crește prin pășuni și fânețe, livezi, la marginea drumurilor și a căilor ferate.
Sulfina are o radacină pivotantă, tulpina este dreapta si inalta de 30-90 cm ramificata, cu frunze dințate pe margini.
Florile sunt galbene, grupate ca niște spice, au corolă formată din 5 petale și înfloresc toata vara.
Fructul este o păstaie de culoare galben-maronie, care conține două semințe.
Se recoltează părțile aeriene ale plantei, care se pun la uscat și se folosesc la prepararea de infuzii, pulberi, decocturi, extracte sau tincturi.
PROPRIETATI SI BENEFICII
Sulfina are efecte antiseptice, antitusive expectorante, antispastice, antinevralgice, somnifere, stimulatoare ale funcției hepatice, diuretice, anticoagulante și vasodilatatoare.
În medicina naturistă, sulfina are efecte benefice:
- în afecțiuni ale aparatului respirator: tuse, laringita, traheita, guturai, bronșita cronica, gripa, astm bronșic.
- în boli de stomac: colici abdominale, dizenterie, gastrite, hepatita cronică, ciroză hepatică, calculoză biliară, tulburări gastro - intestinale, viermi intestinali
- în afecțiuni renale și genitale: leucoree, amenoree, cistite, menstre dureroase, dureri uterine, bufeuri ale menopauzei, litiază renală, retenție urinară,
- in afecțiuni cardiovasculare: insomnii, reglarea tensiunii arteriale, ateroscleroză, flebite, tromboze, dilatarea vaselor periferice,
- în boli de piele: furuncule și răni purulente; afecțiuni ale sistemului nervos,
- dureri de cap, isterie, spasme, boli de nervi, insomnie, amețeli,
- în boli ale ochilor: conjunctivită, umflarea pleoapelor,
- în abcese dentare, afte, gingivite, faringite,
- în dureri reumatice.
PREPARATE SI UTILIZARI
Infuzie intern: 20 gr de plantă la 100 ml de apă clocotită, se infuzează 15 minute, se beau câte 2-3 căni pe zi, în cure de maxim trei săptămâni și cel puțin o săptămâna de pauză.
Infuzie pentru uz extern: 60 gr de plantă la un litru de apă clocotită, se infuzează 15 minute, se fac spălături oculare, se folosește pentru gargara în afecțiuni bucale și spălături pentru leziunile varicoase.
Tinctura: o parte flori uscate și 3 părți alcool 70 grade; se lasă la macerat o săptămâna, se păstrează în sticle închise ermetic la rece. Tinctura se folosește pentru comprese și spălarea rănilor.
Pulbere din flori uscate și măcinate - o linguriță pe stomacul gol, seara, este benefica în caz de insomnie, precum și în bufeuri ale menopauzei, palpitații și stări de nervozitate.
Unguent: 50 gr untură de porc, încălzită, se amesteca cu 20 gr flori uscate și 50 gr ceară de albine, se omogenizează și se păstrează în cutii din plastic, la frigider. Se folosește în ulcerații, furuncule, răni și dureri reumatice.
Datorită mirosului frumos, florile de sulfină se pun între haine, fiind și un bun remediu împotriva molilor în amestec cu levănțica. Se mai folosește la aromatizarea tutunului.
Lasa un comentariu