Sulful, important pentru sanatate

GENERALITATI

Sulful denumit - pucioasa -  cunoscut din antichitate, este substanta solida cristalina de culoare galbena, el se gaseste in mod natural sub forma de compusi organici cu sulf sau sulfuri metalice, in toate organismele de origine animala si vegetala si au un miros caracteristic,- mirosul usturoiului este datorat  compusilor de sulf care intra in componenta plantei, mirosul de oua clocite este datorat unui compus cu sulf,- Hidrogenul sulfurat -, considerat un gaz toxic.

Sulful la nivel mondial este folosit in cantitati mari in industrie pentru obtinerea acidului sulfuric, oxizii sulfului intra in componenta ploii acide, in cantitati mai mici in fungicide si insecticide, la fabricarea chibriturilor sau in vulcanizare.

sulfsursa foto

Sulful, nu are notorietatea magneziului, calciului sau fierului dar este un element esential in corpul tuturor organismelor vii.

BENEFICII PENTRU SANATATE

Sulful este necesar in multe functii vitale ale organismului, este important in procesul de oxigenare a celulelor, participa la sinteza enzimelor si proteinelor, este un element deosebit de important pentru dinti si oase contribuind la intarirea si fortificarea lor.

  • ajuta la combaterea infectiilor produse de bacterii,
  • ajuta la transformarea carbohidratilor si a grasimilor in energie, stimuleaza producia hormonilor de crestere a insulinei,
  • usureaza neutralizarea toxinelor din organism pe care le transforma in compusi inofensivi,
  • este benefic pentru tratarea alergiilor provocate de praf, par de animale, alimente ori medicamente,
  • elasticitatea pielii, articulatiilor, tendoanelor si rezistenta lor se datoreaza si sulfului important in biosinteza colagenului,- proteina tesutului cartilaginos si conjunctiv-,
  • sulful din apele termale trateaza reumatismul, reduce durerile articulare.

Sulful este vital pentru organismul uman, deficienta lui poate provoca dureri de articulatii, nivelul marit al colesterolului si trigliceridelor etc.,

  • carenta de sulf este mai rar intalnita, cantitatea necesara organismului se poate obtine direct din consumul a numeroase alimente,
  • excesul de sulf este la fel mai rar intalnit, se manifesta prin greturi, diaree, dureri de cap, ameteli,etc.

Surse alimentare bogate in sulf - usturoiul, o cura cu usturoi scade nivelul colesterolului din sange datorita continutului mare de sulf -, ceapa, ridichea neagra, cartofii, varza, salata verde, castravetii, sparanghelul, galbenusul de ou, carnea, polenul, migdalele, pestele, curmalele, algele,etc.

alimente care contin sulf sursa foto

RECOMANDARI

O persoana cu regim alimentar echilibrat nu are nevoie de suplimente care contin sulf, necesarul organismului este obtinut prin consumul zilnic de alimente cu continut de sulf.

Suplimentele alimentare pe baza de sulf nu sunt indicate copiilor, femeilor insarcinate sau mamelor care alapteaza, persoanele care au probleme cu ficatul, rinichii,inima, cei care sufera de diabet se vor adresa medicului specialist pentru a putea introduce in alimentatie aceste suplimente alimentare.

Prezentul site este in scop educativ si informativ, el nu inlocuieste recomandarile si prescriptiile medicului specialist. 

 

https://adevarul.ro/sanatate/dieta-fitness/sulful-mineralul-temelia-sanatatii-roluri-luam-1_54c7d654448e03c0fd040bfa/index.html 

https://ro.wikipedia.org/wiki/Sulf 

http://cesamancam.ro/sulf-sanatate.html       

 

sursa foto cover 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
Alexandru
Buna ziua. Un medic imi spune ca am prea mult sulf in organism. Cum il pot elimina ?