Topinambur o leguma - recomandata in diabet si in dietele de slabire

DESCRIERE, GENERALITATI

Topinambur - HELIANTHUS TUBEROSUS -, este o plantă de cultură, perenă, asemănătoare cartofului, de la care se folosesc tuberculii subterani, popular se mai numește măr de pământ, picioica, nap-porcesc, pere-iernatice, morcov porcesc, cartoful săracilor, gulii, face parte din familia Asteraceae, din care face parte și floarea soarelui.

Topinamburul este originar, ca și cartoful, din America Centrală, emigranții francezi, l-au adus în Europa prin anii 1600, fiind folosit ca și aliment, dar și pentru hrănirea animalelor, azi este cultivat aproape în toata lumea - America de Nord, Asia, Australia -, în Europa este mai puțin cunoscut, crește spontan, și este considerat un adevărat dăunător în culturile agricole.

Topinambur  

La noi în țară, topinamburul numit popular și nap porcesc era folosit ca și o legumă, în special în vestul țării, în alte zone ale țării era considerat necomestibil, și folosit ca și mâncare numai pentru animale, în special pentru porci, astăzi este foarte puțin folosit în alimentație, se găsește mai rar sub formă de tuberculi în hipermarket-uri, dar este apreciat ca și remediu naturist, și se găsește sub formă de capsule, comprimate sau tinctură, în farmacii sau în magazinele naturiste.

Este o plantă cu o tulpină ierboasă, dreaptă, care poate atinge o înălțime de 3 m, toamna moare uscându-se, însă primăvara răsare din nou din tuberculii subterani rămași în pământ, frunzele sunt lungi și păroase, iar florile au petale galbene care se orientează după soare, la fel ca si ruda ei - floarea soarelui -, florile apar în funcție de clima zonei respective prin luna august.

Rădăcina este un rizom ramificat pe care se formează tuberculii, care au mărimea cartofilor, aceștia sunt partea valoroasă a plantei folosiși ca și aliment, în industrie, ca hrană pentru animale, dar și ca medicament.

                topinambur sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, RECOMANDARI

Tuberculi de topinambur, conțin vitamine - C, B1, B2 -, proteine, pectine, fibre, săruri minerale  - fier, iod, magneziu, calciu, mangan, sodiu, potasiu, siliciu, zinc -, o cantitate mare de substanță uscată foarte bogată în - inulină -, un polizaharid natural care conține 95% fructoză, fiind recomandat în alimentația persoanelor care suferă de diabet, de asemenea inulina ajută la reglarea nivelului colesterolului, ajută la eliminarea toxinelor din organism, combate infecțiile și problemele digestive.

Tuberculul de topinambur este și un aliment de post,  apreciat în gastronomie pentru diversitatea felurilor în care poate fi preparat asemănător cu cartofii - fierți, prăjiți, copți cu unt și sare, în salate cu ceapa și pătrunjel, piureuri, budinci, chiftele, în supe, umpluți în mâncăruri scăzute cu sos, industrial sunt folosiți ca materie primă la fabricarea spirtului alimentar.

Este un aliment foarte gustos, sățios, cu gust dulceag, care stopează pofta de mâncare, folosit cu rezultate foarte bune în curele de slăbire, preparatele din tuberculi de topinambur sânt recomandate persoanelor care luptă cu kilogramele în plus, celor care suferă de diabet, de osteoporoză, în diverse afecțiuni digestive sau cardiovasculare.

Administrarea de topinambur ajută la

  • scăderea si stabilizarea glicemiei - fiind recomandat în alimentația persoanelor care suferă de diabet -,
  • este recomandat în astenii,
  • este eficient persoanelor care suferă de gută și reumatism,
  • este tonic și antiseptic,
  • reduce procentul de trigliceride din sânge,
  • previne apariția afecțiunilor cardiovasculare,
  • scade și stabilizează tensiunea arterială,
  • întărește sistemul nervos, prin conținutul de iod, cupru și vitaminele - A, B și C-,
  • scade și reglează nivelul colesterolului,
  • stimulează și întărește sistemul imunitar,
  • combate infecțiile respiratorii, inclusiv infecția cu - candida albicans -,
  • stimulează procesele digestive,
  • este benefic în osteoporoză, datorită conținutului mare de calciu, are capacitatea de a favoriza asimilarea calciului din diferite alimente - lactate, nuci, soia, broccoli, spanac,- etc.,
  • ajută la tratarea acneei și a unor tipuri de eczeme,
  • este recomandat în curele de slăbire, controlează apetitul și aduce senzația de sațietate,
  • este hepatoprotector.

Din sucul de tuberculii de topinambur, pe cale industrială se obține un concentrat de fructoză, folosit ca îndulcitor în băuturi răcoritoare, siropuri, marmelade, gemuri, compoturi, dulcețuri, diverse umpluturi pentru prăjituri, bomboane, alte preparate destinate pentru consum bolnavilor de diabet sau a celor cu dereglări ale metabolismului.

Tuberculii de topinambur sunt neuniformi, se prezintă în general cu deformații destul de greu de curățat sunt de culoare alb-violet sau nuanțe de galben, în prezent există un curent propice în ceea ce privește consumul de topinambur și chiar de cultivare a acestei plante.

                 topinambur 

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc prescripțiile și recomandările medicale.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
filip florian
detin diverse soiuri de napi topinambur alb,rosu, mov.pot fi contactat la numarul 0720182025