Trifoiul Rosu - are efect tonic si revitalizant

DESCRIERE, GENERALITATI

Trifoiul rosuTrifolium pratense - este o plantă ierboasă des întâlnită în flora spontană, a României, el crește prin fânețe, pășuni, margini de pădure, livezi. Trifoiul roșu este cunoscut și ca bujorul vițelului, capul dracului, canacei, ciucurul popii, ciucurul voinicului, luhăr, trifoi, trahoi, trifoi sălbatic, trifoi turcesc sau trifoiul calului.

trifoiul roșu

Înflorește din mai până în septembrie, florile de culoare roz deschis până la roșu purpuriu sunt grupate în inflorescențe, care se culeg pe timp frumos însorit.

                trifoiul roșu sursă foto

Trifoiul de cultură se folosește ca și nutreț pentru animale, el sporește laptele la vaci și este foarte apreciat de iepurași.

FACTOR CURATIV, PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

În scop terapeutic se folosește trifoiul care se dezvoltă în flora spontană. Florile de trifoi, au un conținut bogat de crom, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, vitaminele C, B1 și B3; infuziile preparate din această plantă au un efect tonic și revitalizant asupra organismului.

Trifoiul roșu, datorită proprietăților sale terapeutice este cunoscut ca aliat al fertilității feminine, datorită conținutului de izoflavone. O parte dintre aceste substanțe, odată introduse în organism, ajung să imite acțiunea estrogenului, hormon sexual feminin, fiind indicat în tulburările date de menopauza, femeilor aflate în plină fertilitate, trifoiul roșu poate fi  adjuvant în tratarea unor afecțiuni ginecologice, prevenind riscul de infertilitate, în același timp stimulează apariția fluxului menstrual în caz de amenoree, reglează ciclurile menstruale neregulate și dureroase.

Datorită fitoestrogenilor din compoziție, florile de trifoi roșu protejează sănătatea oaselor, prevenind demineralizarea acestora odată cu înaintarea în vârstă, trifoiul previne formarea tumorilor maligne și previne apariția cancerului de prostata; este diuretic, fiind util pentru eliminarea excesului de apă din organism; este anticoagulant; antiinflamator fiind recomandat în atenuarea durerilor reumatice.

UTILIZARE

Intern se poate administra sub formă de infuzie, 1 linguriță de flori mărunțite, la 250 ml de apa fierbinte, se beau cate doua cești pe zi, sau macerat, 5 lingurițe de plantă, se lasă într-un litru de apă, timp de 8 ore.

                ceai de trifoi roșu 

Extern, se pot folosi extractele din flori sub formă de comprese sau băi generale, împiedică dezvoltarea negilor, hidratează pielea, combate acneea, sunt foarte benefice în cazul arsurilor solare, având efecte calmante - 100 grame de flori la o cadă de apă -.

                trifoi roșu uscat sursă foto

CONTRAINDICATII

Infuziile de trifoi nu sunt indicate în sarcină, pot declanșa contracții uterine; femeilor care alăptează; persoanelor cu probleme de coagulare a sângelui; persoanelor cu tendința de a sângera cu ușurință.

 

 sursă foto cover

              

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0