Troscotul - o iarba medicinala

GENERALITATI

Troscotul - POLYGONUM AVICULARE - este cunoscută popular sub denumirea de sporis, tărsoacă, troscot, iarba găinilor, este o plantă ierboasă anuală care crește la marginea drumurilor și șanțurilor, pădurilor, pe dealuri, pe câmpii, în livezi, în grădini, pe lângă ape, pe poteci, pe terenurile cultivate, lângă terasamentele de cale ferată.

troscotul sursă foto

Se mai numește popular IARBA GAINILOR, pentru ca găinile din bătătură gospodarilor, cigulesc toata ziua frunzele de troscot, care se găsesc peste tot în ogradă. Consumând zilnic și constant această iarbă bogată în siliciu, produsele de pasare - ouă, carne - conțin siliciu organic foarte necesar metabolismului uman, iar produsele de pasare sunt apreciate ca fiind mult mai gustoase și mai hrănitoare decât la găinile crescute în crescătorii de păsări.

Este o buruiană anuală, viguroasă, care se înmulțește prin semințe, este o plantă cu tulpini târâtoare care se întinde pe pământ, crește și se dezvoltă foarte repede, partea inferioara a tulpinii este culcată la pământ iar partea superioara este ascendentă și este acoperită cu numeroase frunzulițe.

DESCRIERE

Frunzele sunt de un verde-deschis, mici, eliptice, așezate alternativ pe tulpină.

Florile sunt mici, hermafrodite cu petale verzui, alb-roz sau roșcate, care se deschid la mijlocul primăverii.

                trosconul sursă foto

Fructul este o achenea și conține multe semințe.

FACTOR CURATIV

În scopuri medicinale se recoltează numai părțile aeriene ale plantei în lunile mai-septembrie în perioada de înflorire, se înlătură rădăcină și partea de jos a tulpinii, care este tare, lemnoasă și lipsită de frunze, se usucă în locuri uscate și bine aerisite, ferite de razele soarelui, se păstrează în săculeți de pânză sau de hârtie în locuri uscate.

PROPRIETATI SI PRINCIPII ACTIVE

Troscotul are proprietăți diuretice; antiinflamatorii; hipotensive; antidiareice; astringente; expectorante; mineralizante; vermifuge.

Datorită conținutului de siliciu organic; substanțe glicozide; taninuri; flavonoide; cumarine; polizaharide; rășini; caroten; vitaminele C, K; pectină; acizi organici; acid ascorbic; planta este benefică în reducerea tensiunii arteriale; în bronșită; tuse convulsivă; tuse uscată; pleurezie; hemoragii uterine; colecistită; dizenterie; diaree; reumatism; astm.

Principiul activ din această plantă este  - siliciul solubil -, troscotul este o sursă importantă de siliciu organic din flora spontană.

Datorita conținutului de siliciu și flavonoide planta este benefica în ateroscleroză, ajută la prevenirea accidentele vasculare, în cistite, nefrite, are un puternic efect diuretic, este benefică în boli ale aparatului respirator - siliciul organic este recomandat la tratarea afecțiunilor pulmonare - ajută la prevenirea și întârzierea osteoporozei, siliciul organic ajută la formarea calciului în oase, de asemenea ajută la formarea și refacerea țesutului cartilagiilor și ligamentelor care sunt cele mai afectate de reumatism.

PREPARATE

Preparatele din troscot sunt benefice în boli ale pieli, ale părului și unghiilor, de asemenea, decoctul, infuzia sunt benefice la atenuarea ridurilor, siliciul organic are rol de catalizator în formarea colagenului și a elastinei, două proteine din structura pielii, care fac pielea elastica, concentrația celor două proteine scad o dată cu înaintarea în vârstă. 

                ceai de troscout 

Troscotul se prepara și se utilizează sub forma de creme, unguente, infuzii, tincturi, decocturi, loțiuni.

                

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
2
Bianca
Buna, nu stiu exact unde gasiti, dar va pot recomanda sa incercati in magazine naturisete sau in magazine cu plante si seminte.
Lica ursu
Bună seara! Ma puteți îndruma va rog unde pot găsi semințe de troscot?