DESCRIERE, GENERALITATI
Turmericul - turmeric, curcumin, sofran de india, este rădăcina plantei - CURCUMA LONGA -, plantă erbacee de origine asiatică, crește cultivată în sudul Chinei, India, Taiwan, Japonia și Africa.
Curcuma, este o planta perenă, erbacee, cu tulpină dreaptă, frunze eliptice sau lanceolate, verzi, culoare mai intensă pe partea lor superioară, inflorescența este de formă cilindrică, florile sunt galbene în partea superioara a inflorescenței și verzi la baza ei, semințele sunt adunate într-o capsulă, numărul lor depinde de numărul florilor fertilizate.
Rădăcina este un rizom gros, cu multe ramificații, care se folosește pentru obținerea extractului medicinal numit curcumina, și a condimentului numit tutmeric, culoarea turmericului este galben-portocaliu.
Turmericul este folosit în bucătăria indiană drept condiment, având un gust aromatic, iute, este utilizat în special în praful de curry, și în alte tipuri de condimente uscate, în preparate culinare - sosuri, supe de pui și paste, băuturi etc.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Principalul component al rădăcini de turmeric este curcumina un colorant care conferă culoarea galbenă, și care are proprietăți curative deosebite, prin acțiunea de antioxidant și de antiinflamator, mai conține uleiuri volatile, săruri minerale - fier și mangan în concentrații mai mari, vitamina B6.
Câteva din proprietățile curative deosebite ale turmericului:
- antiinflamator - efectele antiinflamatoare ale curcuminei, se pot compara cu medicamentele pe bază de hidrocortizon și fenilbutazonă, dar față de acestea, curcumina nu cauzează efecte secundare asupra organismului,
- anticancerigene - efectul antioxidant al curcuminei protejează colonul de radicali liberi, împiedică dezvoltarea tumorilor canceroase și a metastazelor - cancer de stomac, de sân, colon, plămâni, de piele,
- hepato - protector - stimulează eliberarea bilei, îmbunătățește activitatea ficatului, având efecte asupra capacității acestuia de a elimina toxinele,
- diabet - turmericul este eficient în stabilizarea nivelului glicemic, combinat cu alte plante, proprietățile antidiabetice ale turmericului sunt mai mari,
- protector cardiovascular - curcumina, previne oxidarea colesterolului, vitamina B6 ajută la controlarea concentrației de homocisteină din corp,
- proprietăți antibiotice, antibacteriene, antivirale,
- îmbunătățește circulația, purifica sângele și previne infarctul,
- reduce nivelul colesterolului,
- previne boala Alzheimer și efectele ei prin dizolvarea microplăcilor, care se instalează dintre neuronii din creier,
- crește mobilitatea articulațiilor și tendoanelor,
- calmează febra, tusea, durerea din gât
- fluidifică secrețiile bronșice.
PREPARATE, RECOMANDARI
Consumul produselor fitoterapeutice pe baza de turmeric sau consumul condimentului, sunt recomandate în afecțiuni de circulație, diabet, alergii, boli de inimă, maladia Alzheimer, hematoame, contuzii, febră musculară,afecțiuni hepato-biliare, flatulație, hepatită, hemoragii, artrită reumatoidă, infecții respiratorii, cancer, afecțiuni reumatismale,
- infuzia – o linguriță de rădăcină uscata și mărunțită, la o cană de 250 ml cu apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, se pot consuma 2 căni pe zi,
- pulberea se poate administra câte o jumătate de linguriță de trei ori pe zi combinat cu suc de fructe - morcov, portocale, mere, struguri - sau legume,
- tinctura - se administrează 15-20 de picături pe zi.
Persoanele care urmează un tratament cu produse pe bază de turmeric, trebuie să respecte dozajul și prescripțiile medicului de specialitate. Consumul prelungit sau supradozajul, pot produce tulburări gastrice, constipație, deshidratare, consumat în preparate ca și condiment în exces poate produce ulcer gastric.
- Turmericul sau produsele cu turmeric se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.
Lasa un comentariu