Vacarita - LACTARIUS VOLEMUS - este cunoscută și sub denumirea de buretele dulce, buretele roșu, rașcovul lăptos, creste în pădurile de conifere, de foioase, poate fi întâlnită vara și toamna în grupuri numeroase, în perioadele călduroase și umede, dar întâlnim și exemplare solitare.
Este o CIUPERCĂ COMESTIBILĂ, apreciată în mod diferit ca valoare gastronomică, unii o consideră ca o ciuperca cu valoare mediocră, la alții este cea mai consumată ciupercă.
DESCRIERE
Pălăria este plată cu o adâncitură în partea centrală, culoarea este alb - gălbui cu nuanțe mai închise spre mijloc, este lucioasă și secretă din abundentă o cantitate mare de lapte cu miros și gust caracteristic.
Lamelele sunt dese cu nuanțe mai deschise decât pălăria, la rupere culoarea se schimbă în brun.
Carnea este fragedă, cu un conținut bogat de carbohidrați și de proteine, are aceeași culoarea cu pălăria alb - gălbui, o textură ușor granulară, gust plăcut, dulceag, miros vag de peste, care dispare când este gătită, laptele pe care îl secretă din abundența are gust dulceag, plăcut, caracteristic de unde și numele vacarita.
Piciorul este robust, fibros, plin pe dinăuntru o nuanță mai închisă decât pălăria, spre bază este mai albicios.
Aceasta specie, este ușor de recunoscut, datorita caracteristicilor ei particulare - cantitatea mare de lapte pe care o conține, mirosul și gustul de pește -.
PREPARARE
În unele regiuni ale tării, se consumă crudă, gătită se consuma numai fiartă la foc mic, prăjită sau la grătar, pierde tot laptele pe care îl conține și se întărește.
Lasa un comentariu
buni 😇