Varza chinezeasca, reduce riscul de cancer, ideala in dietele de slabire

GENERALITATI

Varza chinezeasca subspeciile pekinensis si chinensis, face parte din multitudinea de legume, fructe, citrice, ierburi, condimente si tot felul de mirodenii care caracterizeaza vasta bucatarie asiatica.

Varza chinezeasca este o specie erbacee anuala, o leguma dietetica gustoasa si plina de savoare care consumata cu moderatie este ideala intr-o dieta care te ajuta in lupta cu kilogramele in plus.

varza chinezeasca sursa foto

Varza chinezeasca, este una dintre cele mai vechi legume, cultivata in China de mii de ani, este o leguma care astazi se cultiva in toata lumea odata cu raspindirea bucatariei traditionale chinezesti, fiind apreciata pentru abundenta de proprietati atat in domeniul gastronomic cat si in medicina naturista.

In tara noastra, varza chinezeasca a fost raspindita de chinezii care au venit sa se stbileasca aici, diversificand astfel sortimentele de varza existente la noi, unele soiuri seamana cu salata verde altele cu andivele.

CARACTERISTICI, DESCRIERE

Varza chinezeasca este mai putin cultivata la noi, desi este o leguma putin pretentioasa fata de caldura, este o leguma de sezon rece, se gaseste comercializata in toate supermarketurile, face parte din aceeasi familie fiind ruda apropiata cu - varza alba, varza rosie, varza de frunze, conopida, broccoli, varza de Bruxelles, varza creata, gulia -.

Sunt disponibile circa douazeci de soiuri de varza bok choy, varietatea chinensis, care se gaseste comercializata si la noi, este alcatuita din frunze lungi verzi cu un petiol alb carnos bine dezvoltat, infasurate strins una peste alta formind un corp lunguit cilindric si compact.

PRINCIPII ACTIVE, INDICATII TERAPEUTICE

Frunzele au o textura crocanta gustul dulce, placut asemanator cu varza, dar si cu salata, contin foarte putine calorii, sunt bogate in

  • vitaminele A, C si beta-carotenul - antioxidanti foarte puternici care lupta impotriva radicalilor liberi -,
  • minerale - fier, calciu, potasiu, fosfor, zinc, magneziu si vitamina K care ajuta la mentinerea sanatatii si rezistentei sistemului osos -,
  • seleniul este un mineral care previne inflamatia si inhiba cresterea tumorilor,
  • proteine, fibre naturale, apa,
  • acid folic - cu rol important in sinteza ADN-ului -,
  • glucosinol, o substanta anticancerigena, care in cantitati mici ajuta la prevenirea cancerului, in special cancerul mamar,

Consumul de varza chinezeasca datorita multimii de nutrienti pe care ii contine,

  • ajuta si imbunatateste digestia,
  • imbunatateste activitatea rinichilor,
  • reduce riscul de cancer,
  • reduce aparitia bolilor cardiovasculare,
  • tine sub control tensiunea arteriala,
  • scade riscul de aparitie a diabetului datorita indexului glicemic scazut,
  • este ideala in curele de slabire datorita apotului mic de calorii si a continutului redus de glucide si lipide,
  • este recomandata persoanelor care nu consuma lactate, pentru ca este o sursa bogata de calciu,
  • previne datorita continutului de calciu osteoporoza.

           varza chinezeasca 

PREPARARE SI CONSUM

Varza chinezeasca este excelenta in aperitive, taiata fideluta in salata, in salate combinate alaturi de castraveti verzi feliati si ridichiceapa verde, asezonata cu putina sare, ulei de masline si zeama de lamaie.

Se poate folosi la impaturit sarmalute, este o garnitura savuroasa asezonata cu marar si cimbru, sare si piper la o friptura de pui sau vita, alaturi de peste la cuptor, este delicioasa in placinta, supe, ciorbe sau mincaruri scazute.

In restaurantele cu specific chinezesc o gasim preparata dupa retetele specifice bucatariei asiatice.

 

 

  

  

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0