Varza murata - trateaza constipatia

Generalitati

Varza murata este un aliment plin de vitamine, minerale, acid folic, antioxidanti, cu numeroase efecte curative și revitalizante.

Pentru a-si pastra calitatiile, varza se conserva ca si toate celelalte murături, prin fermentarea acidolactica naturala, adica se conservă cu sare si nu cu oțet. Se pregateste o saramura cu sare neiodată grunjoasă sare neprelucrată, varza se lasă la fermentat, în butoaie sau în borcane de sticlă, în felul acesta, varza iși păstrează toate proprietățiile.

Beneficii si proprietati

Varza murata, contine: fibre alimentare, potasiu, magneziu, zinc, calciu, vitamina A, C, E, grupul de vitamine B - B1, B2, B3, B4, B9, B12 - compuși anticancerigeni și hepatoprotectori, acid lactic care regleaza microflora intestinală și întărește sistemul imunitar.

                 varză murată 

Varza murata, are proprietăți de detoxifiant, tratează constipatia și reglează tractul digestiv, ajutand la eliminarea rezidurilor, ajută la digestie mai ales atunci când la masă avem alimente grele, dar consumată in exces varza, dar si zeama acra pot provoca diareea. Combate constipatia și restabileste microflora intestinală, combate oboseala, menține sănătatea părului și a unghiilor, datorită conținutului de vitamina B12, încetinește procesul de îmbătrănire, protejează sistemul nervos și împiedică pierderile de memorie.

Mineralele si fibrele alimentare pe care le contine varza murata, sunt ideale in cazul mancarurilor grele, antioxidantii previn apariția compușilor organici cu acțiune cancerigenă, care rezultă din digestia preparatelor din carne.

Este benefică pentru sistemul imunitar, întarește rezistența organismului la viroze.

Zeama de varză murată MOAREA este unul dintre cele mai bune remedii pentru trezirea din mahmureală după chef. Atât varza muratâ cât și moarea conțin vitamina U, vitamina antiulceroasă, care se distruge prin fierbere, de aceea varza murată și zeama se recomandă în tratarea bolilor ulceroase, consumate nepreparate.

                 moare 

Cum conservam varza

Varza se poate mura pentru a fi folosită tot timpul anului, și se pastrează foarte bine în beciuri întunecoase și reci, dar la noi varza se conservă toamna după recoltare, ca și muratură pentru iarnă.

La sfărșitul lui octombrie, începutul lui noiembrie, se aleg verze cu frunze subțiri, bune și pentru împăturit sarmale, nu numai pentru salate. Se curăță și se îndepărtează frunzele exterioare dacă acestea sunt veștede, sau degradate, și se scobește cotorul verzei, și se umple cu sare grunjoasă, sare mare neprelucrata se gaseste in magazine alimentare.

Se aseaza verzele in butoi, impreună cu 2-3 sfecle rosii, sau 1-2 veze roșii, tăiate în patru - obtional pentru a colora zeama de varză -, se mai adaugp pentru gust 1-2 gutui, un stiulete de porumb, 2-3 mere, cimbru și mărar uscat, se pun pe fundul butoiului 1-2 legaturi, neaparat cateva legaturi de hrean, care pastrează varza tare. Inainte de a aranja varza, se asează un furtun pe fundul butoiului, care ne va ajuta să întoarcem moarea.

                 varza proaspată 

Se acoperă ultimele verze cu cimbru și mărar, iar pentru ca varza sa fie tot timpul în saramură se așează, câteva scandurele sau o piatră mare care a fost arsă în prealabil în foc.

Butoiul se lasă de pe o zi pe alta, pentru ca varza să-și extragă saramura din cotor, și apoi se acoperă cu o saramură pregatită din 50gr sare neiodară la 1 litru de apă. Se tine într-un loc mai cald, o săptamână sau două până începe fermentația, apoi butoiul se păstrează într-un loc rece, în pivniță. Cu ajutorul furtunului pe care l-am așezat în butoi, se întoarce moarea sau se vântură, pentru ca procesul de fermentație să fie uniform în tot butoiul.

Utilizare

Moarea se poate consuma după ce începe să fie acrișoară, și atunci când o scoatem din butoi, este indicat sa o înlocuim cu apă, apoi întoarcem moarea cu ajutorul furtunului.

Zeama de varza se poate consuma cu cartofi copți la cuptor, într-o seara geroasă de iarnă, este componentul care dă aroma principala la ciorba de "potroace",  și nu numai.

Varza murată este delicioasă pregatită ca și salata, dreasa cu un strop de ulei și putin piper, alaturi de o farfurie de fasole frecată, lângă o friptură sau un grătar, sau o porție de fasole boabe cu ciolan.

                   salată de varză murată

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
POPA
Daca moarea scoasa din butoi se inlocuieste in aceeasi cantitate cu apa, nu se deterioaza calitatea ? Popa-canada