GENERALITATI
Vindecea - Betonica officinalis -, este o planta ierboasa, perena, din flora spontana, originara din Europa, la noi creste in zonele montane la marginea padurilor in special cele de foioase, pe pajisti, in luminisuri, sau ca buruiana in gradini si livezi, popular este cunoscuta sub denumirea de - iarba vantului, iarba de rana, iarba talharului, vindecuta.
DESCRIERE
Vindecea este o planta cu un rizom scurt lemnos din care pornesc numeroase radacini, tulpina dreapta, inalta de pana la 1 metru, paroasa sau grabla prezinta patru muchii, frunzele sunt alungit-ovate, asezate perechi opuse, lung petiolate, crestate pe margine, sunt aspre acoperite de numerosi perisori si secreta un ulei aromatic amar, florile sunt grupate in inflorescente in forma de spic in varful tulpinii, au culoarea violaceu-purpuriu, inflorirea are loc vara in iunie-august.
Vindecea este considerata o planta medicinala datorita continutului de substante benefice pentru sanatate si este utilizata in diferite preparate terapeutice.
FACTORI CURATIVI, PRINCIPII ACTIVE
In scop terapeutic se foloseste partea aeriana a plantei care se recolteaza in perioada infloriri pe vreme uscata, contine - saruri minerale - fosfor, mangan, magneziu -, colina - o vitamina hidrosolubila care sprijina folosirea adecvata a grasimilor si a colesterolului de catre organism -, taninuri, betanina, acidul cafeic, acidul rozmarinic, acidul clorogenic.
PROPRIETATI TERAPEUTICE
Preparatele din vindecea au calitati - antiinflamatoare,- antiseptice,- sedative,- cicatrizante,- febrifuge,- dezinfectante,- antidiareice, -diuretice,- stomahice.
In fitoterapie se folosesc preparatele de vindecea, sub forma de infuzie, decoct, tinctura - care se gaseste si in magazinele naturiste.
- stimuleaza digestia, combate diareea,
- benefice in afectiuni intestinale,
- afectiuni ale rinichilor si vezicii urinare datorita efectului diuretic,
- imbunatateste circulatia cerebrala,
- stimuleaza inima si regleaza tensiunea arteriala, fiind benefica in bolile cardiovasculare,
- benefica in tratarea afectiunilor aparatului respirator - tuse, tuse magareasca, rinita, bronsite, sinuzita, astmă -,
- amelioreaza febra si durerile de cap,
- tonifiaza sistemul nervos, combate atacurile de panica si depresia, calmeaza starile de nervozitate,
- extern trateaza si cicatrizeaza rani, eczeme, dermatite, arsuri, ulceratii ale pielii, echimoze sub forma de spalaturi, comprese.
PREPARATE
- Infuzia din vindecea - o lingurita de planta uscata si maruntita la 250 ml apa clocotita, se lasa la infuzat 15 minute, se beau 2-3 cani de infuzie pe zi inainte de masa.
- Decoctul din vindecea - 2 linguri de planta uscata si maruntita la 500 ml apa rece, se fierbe 10 minute, se fac extern spalari, comprese.
RECOMANDARI
In cantitati mari preparatele din vindecea sunt toxice, este bine ca inainte de a folosi aceasta planta sa ne adresam medicului specialist care va stabili corect dozajul si durata tratamentului.
Consumul de vindecea este contraindicat femeilor gravide si mamelor care alapteaza.
Informatiile din acest site sunt in scop educativ si informativ, ele nu inlocuiesc tratamentul si recomandarile medicale.
Lasa un comentariu
Sunt din Iași.