Vinetica Pestrita - o ciuperca relaxanta

Vinețica pestriță - Russula virescens -, crește și se dezvoltă în pădurile de foioase, în grupuri mai mari sau mai mici, în iarbă, prin crânguri, începând din luna iunie și până în octombrie.

vinețica pestrță sursă foto

Este o CIUPERCĂ COMESTIBILĂ, foarte apreciata din punct de vedere gastronomic, fiind o ciupercă foarte gustoasă.

DESCRIERE

Pălăria este la început globuloasă, apoi convexă-plană și la sfârșitul perioadei de maturizare, este adâncită la centru cu suprafață uneori ondulată, marginea este netedă sau striată, câteodată prezintă crestături adânci, este alb-verzuie, groasă, cărnoasă, compactă.

                vinițica sursă foto 

Cuticula are aspect uscat, culoarea albicioasă, acoperită cu o mulțime de proeminente verzui, care au diferite forme poligonale, se separă foarte ușor de carne, este casantă, se crapă foarte ușor.

Carnea este albă, consistentă și cu gust dulce de ciupercă bună.

Lamelele, sunt albe sau pot avea nuanțe spre gălbui, foarte dese,  înalte și cărnoase.              

Piciorul este cilindric, lung, compact și gros de culoare albă, cu suprafață brumată în partea superioară.  Vinețica are un miros caracteristic de ciuperca proaspătă.

                vinețica sursă foto

PROPRIETATI

Din punct de vedere medicinal are proprietăți antidiareice, antifungicide, inhibă tumorile și relaxează tendoanele.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
ramona
multumesc pentru informatie ma ajutat la ora de biologie .