Vinețica porumbeilor - RUSSULA CYANOXANTHA - crește și se dezvoltă, în grupuri mici în pădurile de foioase, de conifere, pe pajiști, în grădini, în luminișuri. O găsim în perioada vara - toamna.
Este o CIUPERCĂ COMESTIBILĂ, cu gust dulceag, foarte bună pentru consum.
DESCRIERE
Pălăria la început este globuroasă, apoi pe măsură ce se maturizează este plată și ușor adâncită în centru, dar poate fi și curbată cu marginea întoarsă spre picior și pe urmă întinsă, este compactă și cărnoasă. Culoarea pălăriei se poate schimba de la violaceu închis la gri, verzui, sau gri-negricios, cu reflexe violet-verzui.
Cuticula este lucioasă și netedă cu aspect sidefiu.
Piciorul este cărnos și bont, alb, uneori poate căpăta nuanțe de violaceu cu pete mici maronii, este îngroșat la mijloc și mai subțire la bază. La început piciorul este plin, iar la sfârșitul maturizării devine gol parțial sau în totalitate.
Lamele sunt albe cu nuanțe de albastru-verzui, sunt dese, cărnoase, unsuroase la pipăit, foarte înalte.
Carnea este densă, albă dar devine gri la contactul cu aerul, este foarte compactă,cu miros dulce și abia sesizabil.
PREPARARE
Este o ciupercă apreciată din punct de vedere gastronomic, este excelentă pregătită ca tocăniță cu ceapa și frunze de pătrunjel, este delicioasă la grătar cu putina sare și brânză sau cașcaval.
Lasa un comentariu