DESCRIERE, GENERALITATI
Volbura - Convolvulus arvensis - sau rochița rândunicii este o plantă ierboasă, perenă iubitoare de lumină care crește din abundență în lanurile de grâu, de ovăz și orz, de la câmpie până la deal, încolăcindu-se pe alte plante, pe garduri, pe ziduri, pe araci, în lipsa acestora, se întinde liber pe sol, până la o lungime de 20-100 de centimetri.
Volbura, deși pare o plantă fragilă și firavă, este o buruiană destul de greu de stârpit, sufocă plantele pe care se încolăcește și sărăcește solul pe care creste de azot, fosfor, potasiu.
Florile au forma de pâlnie, sunt albe cu dungi roz pal pe partea exterioară și sunt plăcut mirositoare.
FACTOR CURATIV
Se recoltează întreaga plantă înainte de înflorire. Se smulge din pământ, se scutură de pământ, se curăță de frunzele îngălbenite și se insistă pe rădăcină care este lungă, subțire de culoare albă, deoarece este cea mai bogată în nutrienți din întreaga plantă.
Uscarea se face la umbră, în locuri uscate, se păstrează în săculeți de material sau în pungi de hârtie în locuri uscate și aerisite.
PROPRIETATI SI UTILIZARI
Volbura este cunoscută ca și laxativ sau purgativ, are proprietăți coleretice și colagoge.
Preparatele din volbură - infuzia; decoctul; tinctura -; prin efectul laxativ, ajută la evacuarea conținutului intestinal și stimulează secreția și eliminarea bilei. Extern se utilizează în furuncule, în vindecarea rănilor, arsurilor și în abcese, sub formă de cataplasme - se infuzează 2 lingurițe de plantă la o cană de apă clocotită -.
INFUZIA - o linguriță de plantă uscată și mărunțită la o cană de apă clocotită, se infuzează 15 minute. Se bea o cană, seara, înainte de culcare.
DECOCTUL DE VOLBURA - 4 linguri de plantă uscată și mărunțită se fierbe la foc mic în 500 ml de apă, timp de 30 minute, apa care se evapora se va completa la sfârșit, se filtrează și se bea o cană pe zi, ca purgativ benefic în constipațiile cronice.
TINCTURA DE VOLBURA – 20 gr de plantă uscată și mărunțită se pune la macerat în 100 ml alcool alimentar de 70 grade, timp zece zile se agită din când în când. Se filtrează și se păstrează în sticle mici, închise ermetic, în locuri uscate ți reci. Se consuma 2-3 linguri pe zi cu puțină miere de albine sau sirop, pentru a masca gustul amar.
Lasa un comentariu